Stabilirea salariului de baza minim brut pe tara

Publicat: 16 Septembrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

A fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 649 din 12.09.2008.

In temeiul ARTICOLUL 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al ARTICOLUL 159 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

ARTICOLUL 1.

Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 540 lei lunar, in perioada 1 octombrie-31 decembrie 2008, pentru un program complet de lucru de 170 de ore in medie pe luna, reprezentand 3,176 lei/ora.

ARTICOLUL 2.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 600 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 170 de ore in medie pe luna in anul 2009, reprezentand 3,529 lei/ora.

ARTICOLUL 3.

In luna iunie 2009, Guvernul, impreuna cu partenerii sociali, va analiza valoarea realizata a castigului salarial mediu brut lunar corespunzator primelor 4 luni. In situatia in care se constata abateri mai mari de 5% intre castigul salarial mediu brut lunar pe economie realizat fata de cel prognozat pe intregul an, Guvernul va modifica prin hotarare salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, de la 1 iulie 2009, astfel incat ponderea acestuia in castigul salarial mediu brut lunar sa fie 33%.

ARTICOLUL 4.

Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prevazut la ARTICOLUL 1 si 2.

ARTICOLUL 5.

(1) Stabilirea, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub nivelul celui prevazut de ARTICOLUL 1 si 2 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei.
(2) Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii prevazute la alin. (1) se fac de catre personalul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, prin inspectoratele teritoriale de munca judetene si al municipiului Bucuresti, imputernicit, dupa caz, prin ordin al ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse.
(3) Prevederile alin. (1) si (2) se completeaza cu dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

ARTICOLUL 6.

(1) Prezenta hotarare intra in vigoare la data de 1 octombrie 2008.
(2) La data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, Hotararea Guvernului nr. 1.507/2007 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 877 din 20 decembrie 2007, se abroga.

PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU


Contrasemneaza:
Ministrul muncii, familiei si egalitatii de sanse,
Paul Pacuraru

p. Ministrul economiei si finantelor,
Eugen Teodorovici,
secretar de stat

Bucuresti, 10 septembrie 2008.

Citeste si despre:

Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 Ordonanta de urgenta nr. 148 din 3 noiembrie 2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului Documentele pentru dobandirea calitatii de asigurat respectiv de asigurat fara plata contributiei. Executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate Legea invatamantului Stabilirea unei greutati normale (platoul greutatii optime) Stabilirea fertilitatii Stabilirea preturilor produselor medicamentoase de uz uman de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Stabilirea varstei fetale Pasii care trebuie urmati pentru stabilirea unui diagnostic corect Procedura de acordare cu titlu gratuit a echipamentelor de calcul necesare functionarii cabinetelor medicilor de familie Informatii esentiale despre biopsia hepatica Protocolul national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor Ayurveda si tipurile constitutionale Completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale - OUG nr. 100/2008