Oamenii de stiinta au creat primul ficat uman din celule stem

Publicat: 08 Iulie 2013

Inventie colosala pentru lumea medicala oamenii de stiinta japonezi au reusit sa creeze in laborator un ficat uman functional pe baza de celule stem.

Acest tesut hepatic va contribui in viitor la salvarea a mii de vieti, anunta cercetatorii.

Initial, ei au creat celule stem pluripotente induse, care sunt reprogramate sa intinereasca. Acestea au fost implantate in organismul unui soarece, unde s-au tranformat intr-un ficat functional, adica a fost capabil sa produca albumina (o proteina specifica) si sa se autocurete.

Cercetatorii japonezi de la Yokohama City University Graduate School of Medicine, condusi de Takanori Takebe, sustin ca aceasta descoperire va ajuta lumea medicala sa salveze foarte multe vieti in viitor.

Ei au precizat ca nevoia realizarii unui ficat functional in laborator a fost necesara din cauza faptului ca nu sunt suficient de multi donatori pentru cati bolnavi de afectiuni hepatice exista.

Pana la utilizarea ficatului realizat din celule stem vor mai trece aproximativ 10 ani, timp in care oamenii de stiinta trebuie sa realizeze mai multe studii pentru a afla daca acest ficat artificial va fi bine primit de organismul uman.


Citeste si despre:

Tipuri de celule stem Solutii naturale pentru hipotiroidism Restabilim parul fara substante chimice si siliconi: la ce produs ar trebui sa se acorde atentie? Bacteriile bune pentru imunitate cu care iti recomandam sa faci cunostinta in aceasta toamna Celulele stem - informatii generale