Oamenii de stiinta au creat primul ficat uman din celule stem

Actualizat: 08 Iulie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Inventie colosala pentru lumea medicala oamenii de stiinta japonezi au reusit sa creeze in laborator un ficat uman functional pe baza de celule stem.

Acest tesut hepatic va contribui in viitor la salvarea a mii de vieti, anunta cercetatorii.

Initial, ei au creat celule stem pluripotente induse, care sunt reprogramate sa intinereasca. Acestea au fost implantate in organismul unui soarece, unde s-au tranformat intr-un ficat functional, adica a fost capabil sa produca albumina (o proteina specifica) si sa se autocurete.

Cercetatorii japonezi de la Yokohama City University Graduate School of Medicine, condusi de Takanori Takebe, sustin ca aceasta descoperire va ajuta lumea medicala sa salveze foarte multe vieti in viitor.

Ei au precizat ca nevoia realizarii unui ficat functional in laborator a fost necesara din cauza faptului ca nu sunt suficient de multi donatori pentru cati bolnavi de afectiuni hepatice exista.

Pana la utilizarea ficatului realizat din celule stem vor mai trece aproximativ 10 ani, timp in care oamenii de stiinta trebuie sa realizeze mai multe studii pentru a afla daca acest ficat artificial va fi bine primit de organismul uman.


Citeste si despre:

Tipuri de celule stem De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Celulele stem - informatii generale