Insomnia poate duce la paranoia - studiu

Publicat: 30 Decembrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Probleme de somn duc la stres, anxietate si depresie, care la randul lor sunt direct asociate cu tulburari gen paranoia, potrivit unui studiu facut de cercetatorii britanici.

Studiul arata ca 70% dintre oamenii obisnuiti, care au relatat simptome de paranoia, aveau probleme cu somnul. De asemenea, 50% dintre pacientii cu afectiuni psihice cuprinsi in studiu, care au dezvoltat simptome de persecutie, aveau insomnie moderata spre severa.

"Dupa cum stim, cateva nopti de somn pierdute ne cresc stresul, ne diminueaza puterea de concentrare si ne pot rupe de realitate. Acestea sunt conditii 'ideale' pentru dezvoltarea unuia sau mai multor tipuri de paranoia", a explicat dr. Daniel Freeman, cel care a condus studiul, de la institutul de psihiatrie de la King's College din Londra. Acesta considera ca agravarea insomniei se insoteste de un risc crescut de aparitie a ideilor de persecutie.

Studiul a cuprins un esantion de 300 de persoane sanatoase si 30 de pacienti cu afectiuni psihice.


Citeste si despre:

Hipermetropia netratata, poate duce la complicatii Renuntarea la carne poate duce la cresterea riscului de accident vascular cerebral? Traumatismul sanului poate duce la aparitia cancerului? Pozitia incorecta poate duce la afectiuni grave Neuropatia diabetica, complicatia frecventa a diabetului care poate duce la amputare Copilul este bolnav. Se poate duce la scoala sau nu? Vopsitul parului poate duce la cancer? Mituri si dezinformari privind igiena Cum ajuta acidul hialuronic in tratarea bolilor respiratorii Neglijarea alunitelor suspecte poate duce la cancer Solutii naturale pentru combaterea insomniei Tratamentul homeopat, ajutor in insomnii Actinomicoza, afectiunea ce poate lua nenumarate forme Insomnia fatala Celulita orbitala, infectia care duce la pierderea vederii copiilor Cum poate fi ameliorata iritatia pielii dupa ras?