Protejati-va pielea de efectele nocive ale iernii

Actualizat: 10 Februarie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pielea poate avea de suferit de pe urma efectelor nocive ale iernii, provocate de expunerea la temperaturile scazute din mediul exterior si la aerul foarte uscat din interior.

Astfel, tesutul cutanat ajunge sa fie agresat de factorii externi agresivi si sa devina deshidratat, iritat si, in cazurile severe, descuamat.

Protejati-va pielea temeinic pe timp de iarna si evitati complicatiile asociate cu uscarea excesiva a acesteia pe vreme geroasa!

Moduri eficiente de ingrijire a pielii iarna

Aerul rece de afara si cel foarte uscat din interior provoaca numeroase probleme de sanatate pentru piele, in special pentru ten, buze si pielea mainilor (cele mai expuse zone corporale pe timp de iarna). Simpla aplicare a unei creme hidratante, din cand in cand, nu este suficienta pentru a ajuta tesutul cutanat sa se regenereze si sa isi pastreze nivelul optim de hidratare.

Medicii dermatologi recomanda o serie intreaga de metode eficiente de ingrijire a pielii in anotimpul rece si necesare mai ales persoanelor cu piele sensibila.

Utilizati lotiuni hidratante cu acid lactic

De cele mai multe ori, primele semne ale uscarii pielii pe timp de iarna sunt sesizate la nivelul extremitatilor (mainilor, bratelor si picioarelor), unde tesutul cutanat devine foarte uscat, crapat si afectat de prurit (mancarimi). Din acest motiv, specialistii incurajeaza folosirea lotiunilor hidratante cu acid lactic, ingredient cu efect hidratant intensiv, care functioneaza totodata si ca un exfolient bland pentru piele (indeparteaza cojile si ajuta tesutul cutanat sa se regenereze).

Ingrijiti-va buzele in fiecare zi

Nimeni nu este imun craparii buzelor pe timp de iarna, de aceea este imperios sa le ingrijiti zilnic in sezonul rece. In afara de o hidratare corespunzatoare a organismului prin consumul sporit de apa si folosirea unui umidificator de camera (care regleaza nivelul de umiditate din locuinta), este important sa aplicati de mai multe ori pe zi un produs emolient pentru buze, pe baza de ceara de albine sau vaselina cosmetica.

De asemenea, o alta metoda de protectie importanta pentru buze este sa aplicati un balsam cu factor de protectie SPF inainte sa iesiti in mediul exterior. Evitati sa petreceti prea mult timp in conditii de vant si nu va umeziti buzele cu saliva cand le simtiti uscate (veti simti o usurare pe moment, urmata de agravarea iritatiei).

Tratati calcaiele uscate si crapate

O alta problema de natura cutanata, specifica iernii, este uscarea si craparea calcaielor, iar calusurile (bataturile) de pe marginile talpii accentueaza cu atat mai mult disconfortul resimtit. In acest caz, folositi in fiecare seara, inainte de culcare, un produs exfoliant sau o piatra ponce pentru indepartarea tesutului mort, apoi aplicati un strat generos de crema hidratanta grasa (de preferat, cu acid glicolic in compozitie). Acoperiti calcaiele cu o folie subtire si purtati sosete in timpul noptii.

Dimineata imediat urmatoare veti observa o schimbare pozitiva, iar dupa 3 nopti de utilizare a acestui tratament va fi vizibila regenerarea si hidratarea pielii de la nivelul calcaielor.

Hidratati constant pielea mainilor

Pielea mainilor este intotdeauna afectata semnificativ de conditiile de mediu aspre din anotimpul rece, de aceea este foarte important sa le acordati o ingrijire pe masura. Daca va spalati pe maini foarte des, pentru indepartarea germenilor, riscati sa inlaturati totodata uleiurile naturale care actioneaza ca o bariera protectoare pentru piele. Iar daca iesiti in ger fara sa purtati manusi, pielea mainilor devine rapid uscata, crapata, iritata si afectata de mancarimi si usturime.

Asadar, aplicati de mai multe ori pe zi o crema de maini pe baza de glicerina, imediat dupa ce va treziti, de cate ori simtiti nevoia in timpul zilei si inainte de culcare.

Alegeti cu atentie sapunul

Aceleasi sapunuri si produse de curatare excelente pentru perioada de vara pot cauza probleme cutanate in timpul iernii. Medicii dermatologi recomanda folosirea, in sezonul rece, a unui sapun bland, cu ingrediente emoliente si fara parfum. Daca este posibil, renuntati la lotiunea tonica sau optati pentru una fara ingrediente astringente.

Descifrati corect ingredientele cremelor hidratante

Ingredientele cremelor hidratante se impart in doua categorii principale humectantii (glicerina, acid hialuronic, propilen glicol etc.), care absorb umiditatea din aer si emolientii (uleiurile minerale, uleiurile din plante, vaselina, lanolina, acidul stearic etc.), care inlocuiesc uleiurile naturale ale pielii si mentin nivelul optim de hidratare la nivelul epidermei si al dermei.

Multe creme hidratante contin ingrediente din ambele categorii, astfel ca este util sa evaluati raportul dintre acestea, tinand cont de nevoile proprii. Evitati sa utilizati creme antiimbatranire pe timp de iarna, cel putin cele pe baza de retinoizi, care pot irita suplimentar pielea deja uscata si sensibila.

Blocati razele UV care va pot afecta pielea

In cazul in care credeati ca razele UV nu va pot provoca arsuri ale pielii pe timp de iarna, este important sa stiti ca ultravioletele sunt cel putin la fel de periculoase in aceasta perioada a anului. Persoanele care practica schiul si atletii sunt cel mai expusi acestor probleme, intrucat zapada reflecta razele UV direct pe suprafata pielii (in proportie de circa 80%, comparativ cu nisipul sau apa, care reflecta ultravioletele doar 20%).

Chiar daca nu practicati un sport de iarna, este important ca atunci cand va expuneti mediului exterior, sa va protejati pielea cu o lotiune solara cu factor SPF de minimum 30. Aplicati acest produs in fiecare zi si reaplicati-l cel putin o data la doua ore, daca iesiti afara.

Preveniti eficient degeraturile

Formele usoare de degeraturi afecteaza in general lobii urechilor, obrajii, nasul si degetele. Primele simptome sunt pielea palida, senzatia de amorteala sau furnicaturile in zona afectata. Evitati aceasta probleme frecventa a iernii adoptand tinute calduroase, din care sa nu lipseasca caciula, manusile si fularul. Cel mai bun tratament in cazul degeraturilor este reincalzirea zonelor afectate.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Sanatatea ochilor pe timp de vara Patologii oculare cauzate de razele UV Cum sa va protejati pielea iarna Pielea uscata Cum sa castigati lupta impotriva pielii uscate Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Ingrijirea pielii in sezonul rece Lotiunea solara potrivita pielii tale Ingrijirea pielii in anotimpul rece 9 trucuri pentru o piele sanatoasa pe timpul iernii Cum sa va pregatiti pielea pentru iarna