Leucocitospermia poate fi ameliorata de inhibitorii COX 2

Publicat: 14 Decembrie 2006
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Terapia cu valdecoxib, un inhibitor selectiv al enzimei COX 2 este eficienta in reducerea concentratiei de leucocite si determina cresterea numarului de spermatozoizi la barbatii care au leucocitospermie abacteriana, conform unui studiu.

Dr. Jakob E. Lackner si colegii sai au studiat 56 de barbati care s-au prezentat la clinica acuzand probleme de fertilitate. Rezultatele acestui studiu au fost prezentate in revista Ferility and Sterility, in numarul din septembrie anul curent.
Leucocitospermia a fost evidentiata in 60,7% in probele biologice iar o cultura de bacterii patologice a fost prezenta in 35,7% din cazuri. In total 14,3% din pacienti au avut criterii de infectie. Toti parametrii biologici au fost in limite normale. Nu s-au constatat diferente ale concentratiei de spermatozoizi la pacientii cu sau fara leucocitospermie sau la cei cu infectie bacteriana.
Deoarece in prezent exista putine optiuni terapeutice pentru pacientii cu leucocitospermie si pentru ca sansa interferentei cu raspunsul imun a fost redusa, cercetatorii au administrat la 12 pacienti fara infectie bacteriana valdecoxib. Acestia au primit un comprimat pe zi, timp de 2 saptamani. La acest grup a fost notata o crestere semnificativa a numarului de spermatozoizi si o scadere a leucocitelor. In plus, fara o semnificatie statistica s-a constatat si un efect benefic al terapiei cu valdecoxib cu privire la morfologia si mobilitatea spermatozoizilor.
In concluzie, cercetatorii au afirmat ca "tratamentul antiinflamator in sine, in special cu un inhibitor selectiv al enzimei COX 2 poate imbunatati calitatea spermei in cazul leucocitospermiei abacteriene".

Citeste si despre:

Cum poate fi ameliorata durerea de dinti Cum poate fi ameliorata iritatia pielii dupa ras? Durerea de stomac provocata de medicamente – cum poate fi ameliorata Durerea in cancer Bronhopneumopatia obstructiva cronica Dieta recomandata persoanelor cu varice Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Ceaiul verde poate reduce incidenta afectiunilor cardiovasculare Diareea la copii - sfaturi dietetice Peelingul chimic Esentialul despre gastrita Ce este cancerul gastrointestinal? Boala Crohn - inflamatia colonului Psoriazisul - cauze, simptome, tratament