Intestinul, constipatia si infectiile urinare

Actualizat: 13 Decembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

In timpul unui consult medical legat de o infectie urinara, femeile ar putea fi surprinse ca sunt intrebate despre starea intestinului si obiceiurile intestinale Ele ar putea gandi „Am venit sa vorbesc despre vezica mea, nu despre intestine!

Se stie ca organismul nostru actioneaza ca un tot unitar si ca organele si sistemele se influenteaza reciproc, dar care ar putea fi explicatia unui risc crescut de infectii ale vezicii urinare (cistite) in cazul unei constipatii?

1.Legatura dintre flora intestinala si infectiile urinare

E binecunoscut faptul ca infectiile urinare ( cistitele) sunt cel mai frecvent cauzate de o bacterie numita Escherichia coli (E. Coli) . Dar nu toate bacteriile E.coli pot determina cistita ci doar o anumita varianta numita uro patogena – tocmai pentru ca face mult rau vezicii urinare.

Ce are caracteristic aceasta E Coli Uropatogena

-Este localizata in intestin, dar aici nu determina simptome

-In anumite conditii se inmulteste si in cautarea unui mediu mai prielnic coboara in rect si traverseaza perineul, ajunge la nivelul uretrei si apoi ascensioneaza in vezica urinara ( ax intestino-pelvino- urinar)

-La nivelul vezicii urinare determina inflamatie si simptomele caracteristice cistitei (urinari frecvente, usturimi si durere)

Constipatia poate duce la niveluri ridicate de bacterii Escherichia coli (E. coli) in rect, crescand riscul ca acestea sa se raspandeasca in tractul urinar.

Daca te gandesti la motivele constipatiei, acestea includ adesea o alimentatie proasta si un stil de viata inactiv. Ambii factori contribuie si sunt legati de diversitatea microbiomului intestinal.

2.Obstructia vezicii urinare

Rectul si colonul sunt chiar in spatele vezicii urinare. In cazul constipatiei / scaunelor voluminoase rectul (cu scaunul) incepe sa apese asupra vezicii urinare si se impiedica golirea completa a vezica urinare cu ocazia urinarii. Astfel urina sta mai mult in vezica si cu cat sta mai mult cu atat este mai mare sansa ca bacteriile sa se dezvolte in urina, ducand la o infectie.

3.Scurgerea urinii in sens opus

Presiunea de la intestin (colon) poate determina, de asemenea, urina sa curga in sens anormal de la uretra la vezica, ascensionand orice bacterie care ar fi putut fi in uretra pana la vezica.

Deci cel mai important rezervor de E. Coli uropatogen se gaseste la nivel intestinal fiind punctul de pornire al infectiile urinare.

De obicei in caz de infectii urinare se folosesc diverse alternative nonantibiotice care au scopul de a scadea actiunea E. Coli la nivelul vezicii urinare.

E ca si atunci cand avem o gaura in acoperis si ploua si se uda covorul din sufragerie, alegem sa mutam covorul, sau sa punem un vas sub locul de unde curge din tavan.

Nici una dintre cele doua variante nu rezolva cauza – gaura din acoperis ( in cazul infectiilor urinare – rezervorul intestinal ) si posibilele repetari ale procesului.

Daca vrem sa reparam gaura din tavan, ar trebui sa ne adresam, prin solutii terapeutice, rezervorului de la nivel intestinal.

Ca si concluzie a celor de mai sus, o interventie combinata, cu un produs care actioneaza atat la nivel intestinal, cat si la nivelul vezicii urinare, este cea mai buna solutie in cistite.

Utipro Plus AF, actioneaza in ambele locuri, in acelasi timp: reduce rezervorul intestinal de E. Coli si, totodata, creeaza un mediu nefavorabil pentru germene, la nivelul vezicii urinare. Si face asta in cel mai bland mod cu putinta, cu ingrediente naturale – xiloglucan, un mucoprotector, care actioneaza local la nivel intestinal, si propolis cu hibiscus, care, prin acidifierea urinii, creeaza un mediu nepropice pentru dezvoltarea bacteriei/inhiba dezvoltarea bacteriei E coli la nivel urinar.

Astfel este eficient atat in infectii acute precum si in prevenirea reaparitiei infectiilor

Acum Utipro plus aduce o varianta imbunatatita, AF, cea vegana, constituita doar din componente vegetale (inclusiv capsula), fara lactoza si adecvata persoanelor diabetice.

Mai ramane sa ne bucuram de viata fara grija legata de simptomele de cistita, fara teama recaderilor.

Mai multe detalii legate de modul de actiune in video de mai jos:

Utipro plus AF este un dispozitiv medical marca CE. Disponibil in farmacii.

Pentru informatii cu privire la actiunile sau efectele secundare ale acestui produs, va rugam sa consultati medicul dumneavoastra, farmacistul sau informatiile pentru utilizator din prospectul produsului.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Sindromul de intestin iritabil (SII) Detoxifierea intestinelor Sindromul de colon sau intestin iritabil Sindromul de colon sau intestin iritabil - preventie si factori de risc Recomandari alimentare pentru sindromul de colon sau intestin iritabil menoTEST, evaluarea personala pentru menopauza Exercitii fizice pentru sindromul de colon sau intestin iritabil Remedii naturiste pentru sindromul de colon sau intestin iritabil Sindromul de colon sau intestin iritabil - cauze si simptome Sindromul de colon sau intestin iritabil - diagnostic si tratament Mituri despre sindromul de colon sau intestin iritabil