Infectia urinara este determinata de infestarea cu bacterii patogene in orice parte a sistemului urinar care implica rinichii, uretrele, vezica urinara si prostata. Cele mai multe infectii afecteaza tractul urinar inferior - vezica urinara si uretra.
In functie de aria anatomica afectata, exista doua categorii de infectie urinara: superioara - rinichii (pielonefrita) si inferioara - uretra (uretrita), vezica urinara (cistita) sau prostata (prostatita).
Enterobacteriile precum Escherichia Coli, Klebsiella sunt factorii care duc la aparitia si recurenta infectiilor urinare.
Femeile au un risc mai mare de a dezvolta o infectie urinara decat barbatii. Infectia limitata la vezica urinara si uretra poate fi dureroasa, cu o nevoie constanta de a urina si provoaca disconfort (infectie inferioara). Aceasta este si cel mai des intalnita. Cu toate acestea, pot aparea consecinte grave daca o infectie urinara se extinde la rinichi (infectie superioara), in acest caz, devenind cronica, poate provoca inclusiv insuficienta renala.
Ghidurile medicale actuale recomanda tratarea infectiei urinare cu antibiotice. Tratamentul cu antibiotice se recomanda doar de catre medic si se elibereaza doar pe baza de prescriptie. Un antibiotic administrat nerecomandat este periculos si poate fi administrat incorect. Tratamentul preventiv cu suplimente alimentare ce nu provoaca efecte adverse si sunt dintr-o sursa natural este solutia ideala.
Cand stim ca avem o infectie urinara
Infectiile tractului urinar nu provoaca intotdeauna semne si simptome, dar atunci cand apar, pot include:
Un impuls puternic si persistent de a urina
O senzatie de arsura la urinare
Urinare frecventa, in cantitati mici de urina
Urina are un aspect tulbure, miros puternic, cu usoare semne de sange, atunci cand infectia este avansata (hematurie)
Dureri pelvine, la femei - in special in centrul pelvisului si in jurul zonei osului pubian
Exista o diferenta esentiala in modul de aparitie al infectiilor urinare: prin reinfectare sau recadere. De cele mai multe ori bolnavii nu stiu sa faca diferenta intre cele doua. In cazul reinfectarii, este vorba de o aparitie a infectiei urinare dupa ce o alta infectie similara a fost complet eradicata. Recaderea insa, apare atunci cand o infectie urinara a fost insuficient tratata. In acest caz, infectia nu dispare, iar oprirea prea devreme a tratamentului sau tratamentul cu un antibiotic la care bacteria nu e sensibila, provoaca multiplicarea bacteriei care a dus la infectare in prima instanta.
Asadar, infectia urinara recidivata, persistenta sau recaderea se manifesta prin identificarea aceluiasi germen la distanta de una si pana la trei saptamani de la infectia urinara precedenta, in timp ce detectarea unei noi tulpini fata de episodul anterior de infectare la 1-2 luni distanta, este considerata reinfectare.
De ce apar infectiile urinare?
Cand factori patogeni ajung in tractul urinar prin uretra si se multiplica in vezica, apare o infectie urinara. Uneori, barierele naturale de protectie ale organismului esueaza si permit accesul acestor bacterii. Cele mai frecvente infectii urinare apar in principal la femei si afecteaza vezica urinara si uretra.
Infectia vezicii urinare (cistita): acest tip de infectie a tractului urinar este de obicei cauzata de Escherichia coli (E. coli), un tip de bacterii intalnite in mod obisnuit in tractul gastro-intestinal. Infectia are loc atunci cand dinspre anus spre uretra ajung bacterii gastrointestinale.
Un act sexual poate sa provoace cistita, dar nu este o conditie absolut necesara. Exista infectii urinare si in cazul persoanelor care nu si-au inceput viata sexuala. De regula, toate femeile sunt expuse riscului de cistita din cauza anatomiei lor - mai exact, distanta scurta de la uretra la anus si deschiderea uretrala catre vezica urinara.
In plus, studiile arata ca infectia tractului urinar este cea mai frecventa infectie bacteriana in pediatrie, si 2-3% dintre copiii de pana in 7 ani manifesta simptome ale unei infectii urinare.
Dupa menopauza, o scadere a nivelului circulant de estrogen provoaca modificari ale tractului urinar care duc la o vulnerabilitate mai mare la infectii.
Consecintele grave ale infectiilor urinare netratate
Cand sunt tratate prompt si corespunzator, infectiile tractului urinar inferior rareori duc la complicatii, insa netratata, o infectie a tractului urinar poate avea consecinte grave.
Infectiile netratate, recurente, in special la femeile care sufera de doua sau mai multe infectii urinare intr-o perioada de sase luni – 1 an pot duce la leziuni permanente ale rinichiilor.
Totodata, in anumite cazuri, se poate ajunge la sepsis, o complicatie generalizata a unei infectii care poate pune viata in pericol.
Cum tratam si prevenim aparitia episoadelor de recadere in infectiile urinare
Ghidurile medicale indica tratamentul de electie cu antibiotic pentru infectiile urinare, acesta administrandu-se doar la recomandarea si cu prescriptia medicului. Exista insa solutii eficiente de preventie si accelerare a reducerii simptomelor infectiilor urinare precum extractul standardizat de afin rosu american. Acesta este o planta care creste doar pe continentul American si are proprietati unice si diferite fata de merisorul autohton, fiind mai eficient si mai studiat in tratatrea infectiei urinare. Cistiflux A18, supliment alimentar contine acest extract eficient in “taierea picioruselor” bacteriei E.Coli, responsabila de majoritatea infectiilor urinare recurente.
Bacteria E. Coli devine aderenta la celulele tractului urinar prin niste structuri similare unor “picioruse”, denumite fimbrii, rolul acestora fiind de peretele vezicii urinare, urmand invazia ulterioara a bacteriilor. Cistiflux actioneaza ca o foarfeca impotriva acestor aderente la peretele urinar si, implicit, il protejeaza de fixarea bacteriilor, asigurand functionarea normala a sistemului urinar.
In timpul bolii, pentru un rezultat optim, se administreaza 2 plicuri pe zi, alaturi de tratamentul prescris de medic. Pentru a preveni reaparitia infectiilor urinare se recomanda tratamentul cu Cistiflux 10 zile pe luna, timp de 6 luni. Cistiflux se administreaza seara, inainte de culcare.
Pentru accelerarea vindecarii, hidratarea este esentiala, pentru stimularea eliminarii bacteriilor din tractul urinar.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.