Ce este „infectia tractului urinar asociata cateterului”?
O infectie a tractului urinar este o infectie ce include vezica urinara (care stocheaza urina) si sau rinichii (care filtreaza sangele pentru a produce urina). Germenii sau agentii patogeni nu se gasesc in mod normal in aceste zone, dar daca sunt introdusi, pot determina o infectie.
Daca aveti un cateter urinar, agentii patogeni pot calatori de-a lungul cateterului si provoca o infectie in vezica urinara sau rinichi; in acest caz se numeste infectie urinara asociata cateterului.
Ce este un cateter urinar?
Un cateter urinar este un tub subtire plasat in vezica pentru a drena urina. Urina se scurge prin tub intr-o punga care colecteaza urina. Un cateter urinar se poate folosi:
• Daca nu puteti urina singur
• Pentru a masura cantitatea de urina pe care o produceti (pentru persoanele aflate la terapie intensiva)
• In timpul si dupa unele tipuri de interventii chirurgicale
• In timpul unor teste ale rinichilor si vezicii urinare
Cum apare o infectie a tractului urinar asociat cateterului?
Persoanele cu cateter urinar au sanse mult mai mari de a dezvolta infectii urinare. Dintre infectiile urinare dobandite in spital, aproximativ 75% sunt asociate cu un cateter urinar. Daca microbii patrund in tractul urinar, pot provoca o infectie. Multi dintre germenii care provoaca o infectie a tractului urinar asociat cateterului sunt germeni ce in mod obisnuit se gasesc in intestine si care de obicei nu dau infectie. Germenii pot patrunde in tractul urinar atunci cand cateterul este introdus sau in timp ce cateterul este in vezica.
Care sunt simptomele unei infectii ale tractului urinar?
Unele dintre simptomele comune ale unei infectii ale tractului urinar sunt:
•Arsura sau durere in abdomenul inferior
•Febra
•Urina cu sange poate fi un semn de infectie, dar poate fi cauzata si de alti factori
•Arsuri in timpul urinarii
•Crestere a frecventei de urinare dupa indepartarea cateterului.
Uneori, persoanele cu infectii ale tractului urinar asociate cateterului nu prezinta aceste simptome de infectie, avand o forma asimptomatica.
Pot fi tratate infectiile urinare asociate cateterului?
Da, majoritatea infectiilor tractului urinare asociate cateterului pot fi tratate cu antibiotice si indepartarea sau schimbarea cateterului. Medicul dumneavoastra va determina care antibiotic este cel mai bun pentru dumneavoastra.
Ingrijirea corecta a cateterului
• Inainte si dupa ce ating cateterul este necesar ca furnizorii de servicii medicale sa isi curete mainile, spalandu-le cu sapun si apa sau folosind solutii pe baza de alcool. (Daca nu vedeti ca furnizorii dvs. ca isi curata mainile, va rugam sa le cereti sa faca acest lucru.)
• Evitati deconectarea cateterului si a tubului de drenaj. Acest lucru ajuta la prevenirea patrunderii microbilor in tubul cateterului
• Evitati rasucirea sau indoirea cateterului
• Pastrati punga mai jos decat vezica urinara pentru a preveni curgerea inversa a urinei spre vezica
• Goliti sacul in mod regulat. Duza de scurgere nu trebuie sa atinga nimic in timpul golirii pungii.
Ce pot face pentru a ajuta la prevenirea infectiilor tractului urinar asociate cateterului daca am cateter?
• Curatati-va intotdeauna mainile inainte si dupa ingrijirea cateterului
• Tineti intotdeauna punga de urina sub nivelul vezicii urinare
• Nu trageti de tub
• Nu rasuciti sau indoiti tubul cateterului
• Intrebati-va medicul in fiecare zi daca mai aveti nevoie de cateter.
Pe langa masurile ce tin de partea de igiena, puteti ajuta la prevenirea aparitia acestor infectii, prin administrarea unui supliment alimentar ce impiedica multiplicarea si aderarea bacteriilor ce provoaca infectiile urinare.
Cistiflux este un supliment alimentar ce contine extract standardizat de afin rosu american in concentratie mare - 18g per doza, ceea ce il face eficient in a preveni infectiile urinare.
70-95% dintre cazurile infectiilor urinare sunt cauzate de bacteria E.coli. Aceasta adera la celulele epiteliale urinare prin structuri numite fimbrii sau “”picioruse””. Fimbriile de tip 1 faciliteaza legatura si invazia ulterioara a E.coli. Cistiflux impiedica prinderea bacteriilor de peretele urinar si revenirea cistitelor; asigura functionarea normala a sistemului urinar.
Proantocianidine de tip A din Cistiflux (continute de afinul rosu), in doza potrivita de 36g, impiedica bacteria E.coli sa se fixeze pe tesutul gazdei - uroepiteliul. Cand bacteria nu se mai poate prinde de celulele peretelui vezicii, este eliminata din organism.
Pentru a preveni infectarea in timpul utilizarii unui cateter urinar se recomanda consumarea de Cistiflux in timpul utilizarii cateterului si inca 5 zile dupa. Se recomanda 2 plicuri pe zi dizolvate in apa, seara inainte de culcare (pentru a se concentra substanta activa in vezica urinara pe parcursul noptii)
In faza acuta (daca deja s-a produs infectarea), se recomanda in asociere cu medicatia prescrisa de doctor: 2 plicuri pe zi dizolvate in apa, seara inainte de culcare, timp de minimum 7 zile.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.