Infectia tractului urinar: o problema arzatoare

Actualizat: 25 Aprilie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Infectiile tractului urinar (ITU) necomplicate sunt unele dintre cele mai frecvente infectii bacteriene. Se manifesta prin disconfort si senzatie de arsura la urinare, o nevoie urgenta, intensa de a merge la toaleta, desi adesea e vorba de o cantitate redusa de urina.

Aproximativ jumatate dintre femei au un episod de infectie urinara cel putin o data in cursul vietii si dintre acestea 20 - 30% au recidive. Femeile sunt mai predispuse la infectie decat barbatii, din cauza uretrei mai scurte.

Cu cat sunt tratate mai repede primele simptome, cu atat cresc sansele ca inflamatia iminenta sa fie inabusita in faza de dezvoltare. Cea mai frecventa cauza a infectiei tractului urinar e reprezentata de bacterii (de ex. E.Coli).

Majoritatea acestora sunt prezente la nivelul intestinului, unde se gasesc in mod natural si de unde se pot raspandi ajungand prin uretra in vezica urinara, unde determina inflamatia dureroasa a mucoasei si simptomele aferente ei.

Organismul are cateva mecanisme de protectie: chiar simpla urinare curata tractul urinar prevenind stabilirea bacteriilor, iar la femei mediul acid al vaginului serveste drept bariera in calea lor.

Cum se trateaza o infectie a tractului urinar?

O infectie necomplicata a tractului urinar poate fi tratata usor si, de obicei, se vindeca fara consecinte. Cu toate acestea, boala are o tendinta de recidivare.

Cateodata poate deveni chiar cronica. Uneori, in timpul unei ITU necomplicate, un tratament simptomatic este suficient, alteori e necesara si administrarea de antibiotice.

Scopul este de a elimina germenul, care cauzeaza infectia. Din cauza rezistentei bacteriene in crestere, e necesara utilizarea rationala a antibioticelor.

Alte optiuni de tratament utile pot fi

Antispastice sau antiinflamatoare pentru reducerea simptomatologiei;
Un produs ce contine o combinatie de film bio-protector + propolis + hibiscus;
Produse ce contin merisoare, rodie, hibiscus sau alte combinatii;
Ceaiuri diuretice.

Medicul va decide daca ai nevoie de antibiotic, sau daca un tratament simptomatic sau alternativ este suficient, sau e necesara o combinatie a acestora.

Utipro plus: o noua si inovativa abordare de tratament

Utipro plus, prin cele trei componente ale sale, film bio-protector + hibiscus + propolis, actioneaza la doua nivele:

1. In primul rand la nivelul intestinal, unde infectia tractului urinar isi are originea, prin formarea unui film protector, care previne raspandirea bacteriilor si invazia ulterioara la nivelul tractului urinar.

2. Secundar la nivelul vezicii urinare, unde, prin propolis si hibiscus, se produce acidifierea urinei si prevenirea dezvoltarii bacteriilor.
Astfel, Utipro plus este destinat controlului si prevenirii infectiilor tractului urinar produse de agenti patogeni, precum E. coli si alte bacterii gram (-), implicate in mod normal in generarea infectiilor tractului urinar.

Utipro plus se administreaza pe cale orala, de la aparitia primelor simptome de tulburari ale tractului urinar, cu scopul de a reduce proliferarea agentilor patogeni care poate degenera in infectii. In caz de recidive ale infectiilor, Utipro plus este destinat si prevenirii unor noi episoade, in care proliferarea agentilor patogeni a cauzat repetarea infectarii tractului urinar.

Despre diagnosticarea unei infectii a tractului urinar

In caz de indoieli cu privire la diagnostic, sau in caz de simptome severe (cum ar fi febra mare, durere in zona rinichilor, sange in urina, starea generala alterata), in cazul in care varsta este sub 14 ani sau daca suferi de alte afectiuni ori prezinti factori de risc, daca esti gravida sau alaptezi, daca simptomele se inrautatesc sau nu exista nici o imbunatatire a simptomelor, iti recomandam sa consulti un specialist din domeniul sanatatii.

O infectie acuta a tractului urinar poate necesita un tratament farmacologic cu un antibiotic. Utipro plus nu are nici efect bactericid, nici efect bacteriostatic impotriva agentilor patogeni si, prin urmare, nu va substitui un tratament cu antibiotic. In cazul in care este necesar un tratament cu antibiotic, Utipro plus poate fi administrat concomitent cu acesta.

Sfaturi utile pentru prevenirea infectiilor urinare

• Evita deshidratarea! Bea suficiente lichide.

• Nu te abtine mult timp si repetat din a urina! Du-te, pe cat posibil, direct la toaleta si goleste-ti vezica urinara complet, de indata ce simti nevoia de a urina! Stai relaxata in timpul urinarii si nu te incorda.

• Foloseste sapun cu pH neutru atunci cand speli zonele intime, pentru a proteja flora vaginala a corpului.

• Nu folosi jet de apa in zona intima, pentru a nu favoriza patrunderea germenilor in uretra.

• Sterge-te intotdeauna din fata spre spate, dupa scaun, nu invers.

• Nu folosi prezervative, diafragme sau supozitoare vaginale acoperite cu substante necunoscute, iritante.

• Urineaza cat mai curand posibil dupa actul sexual.

Utipro plus_Atu-ul tau in gestionarea infectiilor urinare acute si recurente

Utipro plus poate fi atu-ul tau in gestionarea infectiilor acute si recurente ale tractului urinar, deoarece:

Contine ingrediente naturale

Actioneaza simultan in 2 zone – la nivel intestinal si la nivelul vezicii urinare

Are un mod de actiune unic, inovativ

Imbunatateste rapid simptomele infectiei de tract urinar

Poate fi administrat cu sau fara antibiotice

Este bine tolerat

Utipro este un dispozitiv medical marca CE, disponibil in farmacii.
Mai multe informatii puteti gasi accesand: www.montavit.ro/ro/produse/dispozitive-medicale/utipro-plus

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Prevenirea infectiilor de tract urinar Infectia tractului urinar la tineri si adulti Infectii de tract urinar superior - Pielonefrita acuta Tratamentele cu estrogen previn infectiile de tract urinar dupa menopauza Infectiile tractului urinar: cum sa le recunosti si sa le previi Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Analize utile pentru afectiunile sistemului urinar Incontinenta urinara la femei Incontinenta urinara la barbati Infectiile tractului urinar la copil Infectiile de tract urinar la femei - cistita acuta, cronica, interstitiala, radica, nonbacteriana, uretrita, bacteriuria asimptomatica