MedLife a identificat 88 de cazuri noi cu tulpina britanica, din 94 de probe secventiate: „Previziunile specialistilor nostri s-au confirmat, tulpina britanica a substituit celelalte tulpini care circulau pe teritoriul Romaniei. In aceasta etapa, nu s-a observat o crestere a frecventei tulpinilor sud-africana si braziliana”
• In urma analizarii unui nou lot de 94 de probe, alese in mod aleatoriu, divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat 88 de noi cazuri de infectare cu tulpina britanica B.1.1.7.
• In cca doua luni, prevalenta tulpinii britanice a crescut de 8 ori, respectiv de la 12% la 94%, pe loturile analizate de MedLife.
• Pe lotul analizat in aceasta etapa, specialistii MedLife nu au identificat prezenta altor tulpini de interes epidemiologic.
• Pana in prezent, MedLife a secventiat aproape 700 de probe, reprezentand 74% din totalul de probe secventiate la nivel national (din datele disponibile), dintre care 239 au fost cu tulpina britanica si 2 cu tulpina sud-africana.
• Numarul cazurilor de infectare cu tulpina B.1.1.7 raportate pe teritoriul Romaniei a ajuns la 469, jumatate dintre acestea fiind identificate de specialistii MedLife.
Echipa de cercetare a Grupului MedLife a analizat un nou lot de 94 de probe provenite de la pacienti infectati cu SARS-CoV-2, dintre care 88 contin tulpina britanica a coronavirusului, ceea ce indica o prevalenta de 94% pe lotul analizat. Pe de alta parte, specialistii anunta ca nu au identificat in aceasta etapa a studiului prezenta altor tulpini, precum cea braziliana sau sud-africana.
Probele au fost selectate in mod aleatoriu si au fost analizate in perioada 8 – 11 martie a.c. in laboratoarele MedLife. Potrivit raportului, cele mai multe cazuri de infectare cu varianta britanica a coronavirusului provin din Bucuresti – 37 pacienti, Timisoara – 17 pacienti, Cluj – 7 pacienti, Brasov – 6 pacienti, Sibiu – 4 pacienti, Prahova – 3 pacienti, Dambovita, Gorj, Hunedoara, Ilfov - cate 2 pacienti/judet si Arad, Constanta, Galati, Iasi, Salaj si Teleorman – 1 pacient/judet.
Pana in prezent, MedLife a secventiat aproape 700 de probe, reprezentand 74% din totalul probelor secventiate in Romania (din datele disponibile), dintre care 239 au fost cu tulpina britanica B.1.1.7 si 2 cu tulpina sud-africana B.1.351. in total, de la inceputul acestui an, autoritatile romane au raportat 469 de cazuri identificate cu tulpina britanica, 3 cazuri de infectare cu tulpina sud-africana si 2 cazuri cu tulpina braziliana.
“Din pacate, previziunile noastre s-au adeverit, practic tulpina britanica (B1.1.7) a subtituit tulpinile care circulau pe teritoriul Romaniei. Daca in urma cu doua luni, doar 12% din probele analizate contineau tulpina britanica, in prezent am ajuns la o prevalenta de 94% pe lotul analizat. Aceasta evolutie nefavorabila confirma indicele ridicat de contagiozitate al noii tulpini si explica cresterea constanta a numarului de infectari cu SARS-CoV-2 din ultima perioada. Capacitatea de transmitere si infectiozitate ridicata a tulpinii britanice ar putea sa inhibe cresterea in frecventa a tulpinilor braziliana si sud-africana. Acesta ar fi o veste buna intrucat vaccinurile disponibile par sa fie mai putin eficiente fata de aceste aceste tupini. In continuare este extrem de important sa se urmareasca evolutia tulpinilor care circula pe teritoriul Romaniei pentru a identifica mutatii noi care ar putea afecta contagiozitatea virusurilor si eficienta vaccinurilor. In acest sens, ne bucuram de faptul ca MedLife va continua programul de secventiere, urmand sa revina constant cu informatii actualizate. Reiteram faptul ca secventierea este singura metoda care permite urmarirea corecta a mutatiilor noi aparute”, a declarat Dumitru Jardan, biolog si coordonator al studiului de secventiere derulat de MedLife.
“Datele oferite de specialistii nostri nu sunt deloc incurajatoare, mai ales in contextul studiilor internationale, care indica faptul ca varianta britanica a coronavirusului nu doar ca se raspandeste mai repede, ci prezinta si o rata a mortalitatii mai mare in comparatie cu alte tulpini anterioare. Asadar, in perioada urmatoare ne asteptam la cresterea numarului de cazuri, cresterea numarului de pacienti internati la ATI si chiar a numarului de decese. De aceea, e nevoie de multa prudenta, atat din partea autoritatilor, cat si din partea populatiei generale. Vaccinarea ramane o solutie viabila. Am inceput bine campania de vaccinare, dar daca vrem sa ajungem cat mai repede la o masa critica de persoane imunizate e nevoie sa crestem dinamica, astfel incat sa atingem o capacitate de vaccinare pana la 100.000/zi. Aceasta este miza Romaniei pentru a reporni viata si economia. Pana atunci, masurile de protectie raman esentiale. De asemenea, decizia autoritatilor de carantinare etapizata este binevenita atat din punct de vedere al sigurantei populatiei, cat si din perspectiva economica”, a declarat Mihai Marcu, Presedinte si CEO MedLife Group.
MedLife va continua programul si anunta cresterea capacitatii de secventiere pana la un potential de 1500 de teste pe saptamana
Reprezentantii companiei anunta continuarea programului de secventiere in laboratoarele proprii pentru a putea oferi autoritatilor informatii actualizate cu privire la evolutia virusului, aparitia si raspandirea noilor tulpini. in prezent, MedLife are capacitatea de a secventia 5% din totalul probelor PCR pozitive prelucrate in laboratoarele proprii si anunta intentia de a-si mari capacitatea in perioada urmatoare pana la un potential de 1500 de teste pe saptamana.
“Divizia de cercetare MedLife a aparut din nevoia de cunoastere si din dorinta de a dezvolta solutii autohtone, adaptate nevoilor specifice tarii noastre. Este o initiativa sociala, derulata exclusiv prin eforturi si resurse proprii, si suntem mandri de faptul ca am reusit sa capatam un rol important in societate prin monitorizarea constanta a pandemiei. Pana acum investitiile in cercetare se apropie de un milion de euro si nu ne oprim. Ne dorim sa intensificam activitatea, sa extindem programul de secventiere a virusului SARS-CoV-2, astfel incat sa crestem rata de secventiere la nivel national. In plus, suntem in discutii preliminare pentru a secventia si identifica in regim gratuit dinamica tulpinilor SARS-CoV-2 pentru cateva tari invecinate pentru a avea o imagine de ansamblu la nivel de regiune”, a adaugat Mihai Marcu.
***
Despre Sistemul Medical MedLife:
Sistemul Medical MedLife a pornit acum 26 de ani, s-a dezvoltat sanatos si a devenit cel mai mare furnizor de servicii medicale private din Romania. Antreprenorii romani, care au pus bazele acestei companii, au investit si s-au implicat pentru a aduce schimbare in sistemul de sanatate romanesc, au crezut in inovatie si au indraznit sa tinteasca cat mai sus, pentru a oferi pacientilor romani calitate, profesionalism, grija si respect pentru nevoile lor.
Compania opereaza cea mai extinsa retea de clinici, una din marile retele de laboratoare medicale, spitale generale i specializate i are cea mai mare baza de clienti corporate pentru Pachete de Preventie in Sanatate din tara. Este, de asemenea, din punct de vedere al vanzarilor, unul dintre cei mai mari jucatori de servicii medicale private din Europa Centrala si de Est.
Grupul MedLife are un istoric de succes in ceea ce priveste atat cresterea organica, cat si cresterea prin achizitii. Echipa sa puternica si experimentata de management, alcatuita 100% din romani, a fost capabila sa creeze si sa gestioneze aceste oportunitati de crestere, dobandind cunostinte si experienta valoroase, care sa ii permita gasirea celei mai bune cai pentru continuarea cu succes a extinderii.
Fiind o companie romaneasca cu traditie, MedLife a ales sa se listeze la Bursa din Romania, fiind un model al listarilor pe piata locala de capital. A deschis orizonturi, iar prin guvernanta corporativa pe care o are implementata, a inspirat si alte companii locale spre a porni pe acest drum si a ajuta la dezvoltarea capitalului romanesc si a economiei. Actiunile emise de MedLife SA sunt admise la tranzactionare pe piata reglementata la vedere administrata de Bursa de Valori Bucuresti, Categoria Premium, avand simbolul de tranzactionare ″M″.
In perioada de pandemie MedLife a reusit sa joace un rol esential in societate si sa capete un statut de lider detasat in monitorizarea pandemiei prin implicarea activa in zona de cercetare.
Compania continua sa investeasca in proiecte cu impact asupra comunitatii locale in tehnologie si infrastructura. Creaza locuri de munca si dezvolta un ecosistem care contribuie la dezvoltarea si mentinerea unei Romanii sanatoase.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.