Infectii mortale cu Clostridium Difficile

Publicat: 01 Martie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Unele studii statistice au aratat o crestere a deceselor cauzate de infectia cu Clostridium Difficile (C. difficile). Statistica a fost facuta in Marea Britanie si Tara Galilor, intre anii 1999 si 2006.
In cele 2 tari numarul deceselor atribuite acestei infectii, in 2006 a fost de 6480, cu 72 la suta mai mult decat in 2005.
In randul barbatilor, in anul 2005 au fost inregistrate 37 de decese cauzate de aceasta infectie, la un milion de persoane decedate. In 2006 numarul a crescut la 65 de decese, la un milion de decese inregistrate.
In cazul femeilor, in anul 2005 au fost inregistrate 39 de decese la un milion de decese inregistrate, iar in anul 2006 numarul a crescut la 64 decese la un milion de decese inregistrate.
S-a constatat ca sunt afectate in mod predilect persoanele in varsta, in special peste 85 de ani, in randul persoanelor sub 45 de ani rata deceselor scade.
C. difficile este o bacterie anaeroba, care apartine genului Clostridium. Are dimensiuni de 6 - 8 micrometri lungime si 0,4 - 0,6 micrometri grosime. Aflat in conditii nefavorabile de mediu, poate forma spori, acestia reprezinta forma de rezistenta a bacteriei.
In mod normal C. difficile se gaseste in intestinul gros a aproape 3 la suta din populatia adulta sanatoasa. El se raspandeste prin intermediul suprafetelor sau a obiectelor contaminate.
Bacilul poate produce inflamatia peretelui intestinal (colita), care produce sangerare si poate duce chiar la perforarea peretelui intestinal. De asemenea, bacilul elaboreaza toxine, care se pot raspandi in tot organismul pe cale sangvina.
Folosirea nejustificat sau pe termen lung a antibioticelor, distruge microflora intestinala (nepatogena) si creste riscul unei infectii cu C. difficile. De asemenea, pacientii cu imunitate scazuta (bolnavi de leucemie sau de cancer, care fac chimioterapie), cei care au suferit o interventie chirurgicala la nivelul tubului digestiv inferior sau cei care sunt internati in spital pentru o perioada indelungata, au un risc crescut de a face o infectie cu C. difficile.

Citeste si despre:

Infectiile postoperatorii Tromboza de sinus cavernos Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala Riscurile la care te expui cand iei antibiotice fara recomandarea medicului