Febra reumatica

Actualizat: 26 Noiembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Carmen-Catalina Iorgus
Consultant medical:

Dr. Carmen-Catalina Iorgus
Medic rezident - specialitatea reumatologie

Ce este febra reumatica


Febra reumatica este o boala inflamatorie care poate afecta diverse organe precum inima, pielea, creierul, articulatiile etc. Aceasta se poate dezvolta ca o complicatie a unei infectii streptococice la nivelul gatului tratata inadecvat. Inflamatia din gat este cauzata de infectia cu streptococul de grup A.

Febra reumatica poate afecta in mod permanent inima, inclusiv valvele cardiace si poate sta la baza insuficientei cardiace. Tratamentul instituit la timp poate micsora tesutul deteriorat ca urmare a inflamatiei, reduce durerea si simptomele si previne reaparitia febrei reumatice.

In aproximativ intre 1 si 5 saptamani dupa faringitia streptococica sau scarlatina poate aparea febra reumatia. Se considera ca boala este cauzata de un raspuns anormal al sistemului de aparare al organismului - sistemul imunitar. Sistemul imunitar raspunde la infectia anterioara cu streptococ sau scarlatina si determina formarea unui raspuns inflamator generalizat.

Febra reumatica este considerata ca fiind o boala autoimuna intrucat inflamatia este cauzata de reactia sistemului imunitar la bacterii. Conditia se poate dezvolta la orice varsta, dar exista un risc crescut de aparitie in randul copiilor cu varsta intre 5-15 ani.

Simptomele febrei reumatice

Totusi, simptomele febrei reumatice pot varia de la o persoana la alta. Unele persoane pot avea mai multe manifestari, in timp ce alte persoane pot experimenta doar cateva. De asemenea, acestea se pot modifica pe parcursul bolii.

Reumatismul articular acut debuteaza, de obicei, in una-cinci saptamani dupa infectia cu streptococ de grup A.
Se va consulta medicul daca apare febra , starea generala se deterioreaza si in orice alta situatie care deriva de la normal si afecteaza starea generala a pacientului!!!

Cauze

Febra reumatica se poate dezvolta dupa infectii cu streptococ sau scarlatina care nu sunt tratate corespunzator. Bacteriile numite streptococ de grup A cauzeaza faringite streptococice si scarlatina. Infectiile streptococice localizate in alte parti ale corpului pot provoca rareori febra reumatica.

Legatura directa dintre infectia streptococica si febra reumatica nu este foarte clara, dar bacteria prezinta o influenta asupra sistemului imunitar. Bacteria contine o proteina similara cu cea care se gaseste in anumite tesuturi ale corpului uman. Prin urmare, celulele sistemului imunitar care in mod normal ar ataca bacteriile, ataca propriile tesuturi ale corpului precum acestea ar fi agenti infectiosi. In urma acestei reactii rezulta inflamatia.

Daca bolnavul urmeaza un tratament prompt si complet cu antibiotic , recomandat de catre medicul curant, nu exista probabilitati de a se dezvolta febra reumatica. Dar daca episoadele de infectie streptococica sau scarlatina nu sunt tratate eficient sau sunt tratate incomplet, ar putea sa apara astfel boala.

Desi oricine poate face aceasta boala, ea este mai frecventa la copiii de varsta scolara (5-15 ani). Febra reumatica este foarte rara la copiii mai mici de trei ani si la adulti.

Bolile infectioase, inclusiv streptococul de grup A, tind sa se raspandeasca in conditii de aglomeratie, putand creste astfel riscul de a face febra reumatica. Locatii cu risc inalt sunt :

Factorii de risc

Printre factorii care pot creste riscul declansarii febrei reumatice se enumara:
- istoricul familial - unii oameni pot avea o predispozitie pentru aparitia febrei reumatice;
- tipul streptococului ;
- factorii de mediu - un risc mai ridicat de febra reumatica este asociat cu supraaglomeratia, salubritatea inadecvata, dar si alte conditii precare de igiena care pot duce cu usurinta la transmiterea rapida sau la cresterea posibilitatii expunerii la streptococ.

Complicatii

Inflamatia provocata de febra reumatica poate persista de la cateva saptamani pana la cateva luni. In unele cazuri inflamatia poate determina aparitia complicatiilor pe termen lung.

Bolile de inima ca urmare a febrei reumatice prelungite pot cauza deteriorarea permanenta a cordului. Ar putea fi afectate valvele cu o disfunctie secundara a functiei cordului.

Prejudiciul poate duce la una din urmatoarele conditii:

- stenoza de valva - aceasta situatie prespune ingustarea diametrului valvei/ calcificarea cuspelor si scaderea fluxului sanguin;
- regurgitare de valva - presupune o functionare incorecta la nivelul unei valve si circulatia sangelui in directia anormala;
- deteriorarea muschiului inimii - consecinta ar putea fi scaderea capacitatii inimii de a pompa sangele.

Pe parcursul vietii bolnavului ar putea sa aiba loc afectarea valvei mitrale, aortice, a altor valve cardiace sau a altor tesuturi cardiace. Astfel s-ar putea dezvolta:
-fibrilatia atriala;
- insuficienta cardiaca.

Teste si diagnostic

Atunci cand va pune diagnosticul de febra reumatica medicul se va baza pe:
- semnele si simptomele raportate de bolnav;
- prezenta sindromului inflamator si a altor rezultate anormale ale testelor de laborator,imagistice etc ;
- cronologia infectiei recente cu streptococ;
- examenul fizic.

Examenul realizat de medicul curant ar putea include:
- examinarea pielii in scopul depistarii nodulilor sub piele sau a unei eruptii;
- ascultarea ritmurilor cardiace;
- efectuarea unor serii simple de teste in scopul detectarii dovezilor indirecte de inflamatie a sistemului nervos central;
- analize pentru a se confirma prezenta unei infectii cu streptococ.

De asemenea, sunt necesare :
-Introducerea unui tampon la nivelul gatului cu recoltarea de probe pentru a obiectiva o infectie cu streptococ de grup A;
-Un test de sange pentru a cauta anticorpi care ar arata daca pacientul a avut recent o infectie cu streptococ de grup A;
-Un test care sa evidentieze cat de bine functioneaza inima (electrocardiograma sau EKG);
-Ecocardiografie cardiaca etc.

Tratament

Obiectivele tratamentului in cazul febrei reumatice presupun distrugerea microorganismelor, ameliorarea simptomelor, controlul inflamatiei si prevenirea episoadelor recurente de febra reumatica.

In general, tratamentele pentru febra reumatica includ:
- antibiotice - penicilina sau alt tip de antibiotic la care este sensibil streptococul in scopul eliminarii acestuia din organism;
- medicamente cu rol antiinflamator - in scopul ameliorarii durerilor, inflamatiei si febrei;
- igiena optima etc.

De asemenea, medicul ar putea recomanda repausul la pat pana cand simptomele se imbunatatesc, hidratare per os. Daca este prezenta inflamatia in tesuturile cardiace, repausul la pat se poate prelungi timp, in functie de gradul de inflamatie din organism.


Citeste si despre:

Bolile reumatice si agravarea lor in sezonul rece Bolile reumatice – tot mai des intalnite in randul tinerilor, chiar al copiilor Polimialgia reumatica, definitie, clinica, diagnostic, tratament Problemele reumatice si frigul Febra la copii – ce afectiuni poate indica si care sunt cele mai frecvente cauze Toxina Botulinica – mai mult decat estetica: utilizari medicale in migrene, transpiratie excesiva si contracturi musculare Infectiile streptococice Bolile cardiovasculare Diferenta dintre artrita si reumatism Reumatismul cardiac si Valvulopatiile Infectia nou-nascutilor cu streptococi de grup B