Ce este infectia cu Campylobacter si cum o tratam

Actualizat: 22 Mai 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este infectia cu Campylobacter


Infectia cu Campylobacter este un tip de gastroenterita sau infectie a sistemului digestiv. Cunoscuta si sub numele de intoxicatie alimentara, este o infectie bacteriana ce se contacteaza in urma consumului de apa sau alimente contaminate cu bacteria Campylobacter. Simptomele sunt de natura digestiva, cu diaree, crampe abdominale, varsaturi si apar in primele 7 zile de dupa momentul infectiei.

Prevalenta

Cercetatoriii nu stiu exact cate persoane fac aceasta infectie in fiecare an, intrucat o mare parte dintre pacienti nu se adreseaza medicului pentru aceasta infectie.

Medicii diagnosticheaza infectii cu Campylobacter la aproximativ 20 din 100.000 de oameni anual, insa se crede ca numarul adevarat de bolnavi este de pana la 1.5 miliaoane infectati anual.

Astfel, infectia cu Campylobacter este una dintre cele mai frecvente patologii legate de alimente.

Cauze

Infectia cu Campylobacter incepe dupa ce o persoana mananca sau bea ceva care contine bacteria. In general preparatele negatite sau insuficient gatite sunt mai probabil contaminate.

Alimentele comune ce pot avea bacteria Campylobacter sunt:
• Carnea de pui
• Produsele lactate care nu au fost pasteurizate
• Fructele de mare
• Apa netratata, din surse nesigure

Infectia se poate contacta si prin contact direct cu materiile fecale sau produsele patologice ale animalelor infectate. Cainii si pisicile sunt purtatori comuni ai bacteriei. Astfel, igiena mainilor este esentiala atunci cand intrati in contact cu animale de companie sau animale de ferma.

Persoanele in varsta si cele foarte tinere au cel mai crescut risc de infectie. De asemenea, pacientii imunodeprimati se pot infecta mai usor.

Sistemul imun deprimat se intalneste la persoanele aflate sub tratament chimioterapic pentru cancer, starile imunodeficitare precum bolile hematologice, pacienti fumatori sau consumatori de alcool, precum si la pacienti diabetici.

Semne si simptome

Infectia cu Campylobacter da simptome specifice gastroenteritei sau enterocolitei.

Astfel pot aparea:
• Diaree (uneori cu hemoragie sau alte produse patologice)
• Febra
• Durere de cap
• Greata si varsaturi
• Crampe abdominale

Nu toate persoanele ce contacteaza bacteria si o au in organism se vor imbolnavi. Exista posibilitatea de a fi purtator sanatos, ceea ce inseamna ca bacteria exista si poate fi transmisa, insa nu exista manifestari. Atunci cand apar, simptomele apar la 1-7 zile de la momentul infectiei si dureaza aproximativ o saptamana.

Metode de diagnostic

Cel mai comun test pentru a identifica infectia cu Campylobacter este analiza unei probe de scaun, examinare numita examen coproparazitologic. O proba de scaun este prelevata si analizata in laborator, unde se va vizualiza bacteria.  

In cazuri foarte rare, bacteria poate trece din tractul digestiv in sange, fiind astfel identificata prin analize de sange. In aceste cazuri, infectia devine amenintatoare de viata.

Optiuni de tratament

Pentru majoritatea cazurilor de intoxicatie alimentara, nu exista un tratament specific. Boala are propria evolutie si vindecare in decurs de pana la 7 zile.

Daca medicul confirma infectia cu Campylobacter poate prescrie tratament antibiotic pentru a grabi vindecarea.

De asemenea, medicul va recomanda consumul crescut de lichide pentru a compensa pierderile de apa prin diaree si varsaturi. Asigurati-va ca inlocuiti electrolitii, in special sodiu, calciu si potasiu pierduti. Exista suplimente sau saruri minerale de rehidratare pentru acest lucru.

Riscuri si complicatii

Majoritatea persoanelor nu au complicatii in urma infectiei cu Campylobacter, insa exista cateva riscuri.

Complicatiile rare includ:
• Eritemul nodos, o infectie dureroasa a stratului adipos subcutanat, de regula la nivelul membrelor inferioare
Sindrom Guillain-Barre
Artrita reactiva, inflamatia articulara cauzata de o infectie

Preventie

Infectia cu Campylobacter se poate preveni prin cateva precautii in ceea ce priveste consumul de alimente si apa, precum si prin igiena corecta a mainilor. Pentru a evita imbolnavirea, asigurati-va ca va spalati pe maini:

• Dupa ce stranutati sau tusiti
• Dupa utilizarea toaletei, dupa schimbarea scutecului unui copil
• Inainte si dupa ce intrati in contact cu o persoana bolnava
• Dupa atingerea animalelor de companie
• Dupa atingerea deseurilor casnice

In ceea ce priveste siguranta alimentara, spalati-va intotdeauna pe maini inainte de a manipula alimentele crude sau gatite.

Alte sfaturi utile sunt:

• Utilizati ustensile diferite atunci cand gatiti produse din carne si alte produse
• Curatati ustensilele de fiecare data dupa ce le folositi pentru a manipula carnea cruda
• Gatiti suficient carnea, in special pe cea de pui
• Nu beti apa din surse nesigure
• Beti doar lapte pasteurizat

Prognostic

Infectiile cu Campylobacter sunt foarte contagioase, ceea ce inseamna ca dobandirea infectiei se face usor. Totusi, prognosticul este bun pentru majoritatea pacientilor, intrucat tabloul clinic se amelioreaza semnificativ dupa o saptamana.

Daca sunteti un pacient cu sistem imun deprimat din cauza unei patologii sau din cauza tratamentului chimioterapic, infectia poate fi ceva mai severa in cazul dumneavoastra.

Discutati cu medicul despre cum puteti grabi eradicarea infectiei fara a aparea complicatii.

Cand ar trebui sa mergeti la medic

Daca dupa cateva zile de gastroenterita nu incepeti sa va simtiti mai bine, mergeti la medic. In special in cazul copiilor mici, atentia medicala este importanta pentru a preveni deshidratarea. Complicatiile eventuale date de infectie vor fi de asemenea evaluate si monitorizate de catre un medic.

Daca dumneavoastra sau cineva din jur are semne de deshidratare, mergeti cat mai repede la medic, intrucat poate fi nevoie de hidratare parenterala, cu lichide administrate intravenos.

Concluzie

Intoxicatia alimentara sau gastroenterita este o infectie a sistemului digestiv legata de alimente si apa contaminate cu bacterii.

Infectia cu Campylobacter este una dintre cele mai frecvente astfel de infectii. Prognosticul este unul bun si majoritatea pacientilor nu au nevoie de tratament specific, insa antibioterapia si rehidratarea sunt optiuni eficiente de tratament.

Asigurati-va ca mergeti la medic daca simptomele gastrointestinale nu se amelioreaza in cateva zile de la debut.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15251-campylobacter-infection
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/campylobacter


Citeste si despre:

Colita Diareea calatorului 3 condimente de sarbatori cu beneficii pentru sanatate Sindromul Guillain-Barre: factori de risc, simptome si tratament Sangerarea rectala De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Riscurile legate de expunerea la agenti biologici in munca Semnele deshidratarii la copii Inundatiile: afectiuni provocate Starea de voma (varsaturile) Intoxicatia alimentara