Rosiile modificate genetic vor fi probabil utilizate impotriva virusului HIV si cel al hepatitei B

Publicat: 19 Decembrie 2006
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Specialistii vor utiliza rosii modificate genetic continand vaccin comestibil, impotriva a doua dintre cele mai periculoase virusuri ale lumii; scopul este acela de a produce vaccinuri impotriva virusului HIV si virusului hepatitei B (HBV), care pot fi usor prelucrate si administrate populatiei din tarile cu numar mare de pacienti cu aceste afectiuni. In prezent, nici unul dintre aproximativ 90 de vaccinuri potentiale anti-HIV nu s-a dovedit a fi eficient. Vaccinul anti-hepatitic B exista deja, dar este prea scump pentru a putea fi folosit in tarile slab dezvoltate.
Rurik Salyaev de la Siberian Institute of Plant Physiology and Biochemistry din Irkutsk, Rusia si colegii sai au utilizat bacteria Agrobacterium tumefaciens pentru a transpune o combinatie sintetica de ADN de HIV si HBV in plantele de tomate. Acestea includ fragmente de gene a mai multor proteine HIV si gena antigenului de suprafata a HBV (Ag HBs).
Plantele vor sintetiza astfel proteinele respective, care la randul lor, ca si vaccinul antipolio oral, vor induce producerea de anticorpi antivirali in organismul uman.Rosiile administrate la soareci intr-o forma pulverizata au determinat aparitia anticorpilor anti-HIV si anti-HBV intr-un titru foarte mare in sangele acestora. La fel de important este faptul ca cercetatorii au gasit anticorpi si la suprafata mucoaselor, care altfel reprezinta cai de acces pentru microorganisme de exemplu in timpul contactului sexual. „Acolo trebuie sa-si exercite efectul acest vaccin”, afirma Rose Hammond de la US Department of Agriculture’s Agricultural Research Service din Beltsville, Maryland, un colaborator al cercetatorilor din Rusia.Daca vaccinurile bazate pe rosii vor avea acelasi efect si la om, probabil acestea vor fi administrate sub forma de tablete, deoarece prin consumul direct al rosiiloreste foarte greu de controlat cantitatea exacta a proteinelor primite de fiecare pacient in parte.„Acest tip de vaccin nu mai trebuie pastrat la temperatura scazuta si injectat cu seringa, determinand astfel cresterea riscului de aparitie a infectiilor. Acestea ar fi cele mai mari avantaje pentru tarile subdezvoltate”- a declarat Rose Hammond. „Daca s-ar reusi dezvoltarea unui vaccin oral, acesta probabil ar fi foarte ieftin, usor de produs si de administrat. Totusi, un vaccin ideal ar trebui sa stimuleze atat productia anticorpilor cat si a limfocitelor T protective”, afirma Pat Fast, de la International AIDS Vaccine Initiative din New York.


Citeste si despre:

Ar trebui sa evitati sau nu organismele modificate genetic? Moduri simple de protectie impotriva virusului gripei Imunoterapia oncologica moderna in tratarea cancerelor solide la pacientii adulti Caracteristicile bolii SIDA si ale persoanelor seropozitive Rezultatele testelor de sange – ce nu va spun medicii? HIV Vaccinul antigripal. Afla cum te protejezi de gripa sezoniera #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Tot ce trebuie sa stiti despre bazofile Vaccinarea in prevenirea hepatitei virale B Insuficienta hepatica si leziuni ale ficatului - semne si simptome Etapele si evolutia sarcinii Vaccinul anti-HPV si cum poate salva el viata viitorilor adulti din Romania Cum pot fi prevenite cele mai des intalnite infectii Simptomele infectiei cu HIV la femei
Cere sfatul medicului ×