Aproximativ 10.000 de romani sunt infectati cu virusul HIV

Publicat: 07 Octombrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Virusul HIV, pentru descoperirea caruia francezii Francoise Barre-Sinoussi si Luc Montagnier au fost recompensati, luni, cu premiul Nobel, afecteaza in Romania aproximativ 10.000 de persoane, potrivit ultimelor date statistice, prezentate de specialisti.

Presedintele Comisiei de Boli Infectioase si de Lupta anti SIDA, Adrian Streinu-Cercel, sustine ca numai in primele sase luni ale anului, s-au inregistrat 187 de cazuri noi. "Este important sa identificam cazurile noi pentru a le putea oferi din timp medicatia potrivita si pentru a putea fi monitorizati permanent de catre specialisti", a explicat Streinu-Cercel.

Streinu-Cercel a spune ca, in Romania, 80% dintre pacientii HIV/SIDA din Romania primesc medicatie, iar restul sunt monitorizati de medici, o data la sase luni, intrucat schemele terapeutice sunt ineficiente in cazul lor.

Pacientii sunt tratati de cei aproape 100 de medici care lucreaza in opt centre regionale de profil, la Bucuresti, Craiova, Timisoara, Targu Mures, Cluj, Brasov, Iasi si Constanta. in Capitala sunt tratati 45% dintre pacienti.

In intreaga lume, se estimeaza ca sunt infectate cu HIV 33 de milioane de persoane, majoritatea din tari africane, conform datelor statistice pe 2007 ale Organizatiei Natiunilor Unite. Anul trecut, din cauza HIV-SIDA au murit doua milioane de oameni, cu 100.000 mai putin decat in 2006.

Potrivit medicilor, principalele cai de transmitere a virusului HIV sunt contactul sexual si de la mama la fat. Alte cai de transmitere sunt folosirea de seringi si ace nesterilizate.


Citeste si despre:

Hepatita C. Cum poate fi diagnosticata rapid si ce tratament trebuie urmat Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Factori de risc in dezvoltarea cancerului