Incontinenta si tulburarile urinare la pacientii cu diabet zaharat

Publicat: 28 Octombrie 2014

Diabetul si incontinenta urinara


Atat diabetul, cat si afectiunile urologice sunt probleme de sanatate frecvente cu incidenta in crestere pe masura avansarii in varsta. Complicatiile urologice, infectiile de tract urinar, dar si diferitele tipuri de disfunctie sexuala, au un impact important asupra calitatii vietii persoanelor cu diabet.

Se estimeaza ca incontinenta urinara are o incidenta de aproximativ 50% in randul femeilor aflate la “varsta de mijloc” si varste mai inaintate, fiind asociata cu limitarea semnificativa a activitatilor zilnice, dar si cu o calitate a vietii mai redusa. De asemenea, diabetul a fost identificat ca un factor de risc important pentru incontinenta urinara.

Incontinenta urinara poate fi de mai multe feluri: de efort - se manifesta atunci cand persoana in cauza tuseste, stranuta, depune efort (ex: alearga), cu imperiozitate - este precedata de o senzatie brusca si intensa de a urina (aceasta incontinenta apare in drum spre toaleta, avand frecventa egala la barbati si la femei), prin prea plin - incontinenta urinara secundara vezicii „lenese” a diabeticului, care nu se goleste complet si uneori „da pe afara”.

Incontinenta de Efort

Incontinenta urinara de Efort apare la tuse, stranut, ras sau alte eforturi fizice si este mai frecvent intalnita in randul persoanelor de sex feminin.

Studiul DPP - Diabetes Prevention Program (Program de Prevenire a Diabetului) a demonstrat ca modificarea stilului de viata - cu scadere ponderala si exercitiu fizic, a redus incidenta diabetului la femeile cu afectarea tolerantei la glucoza. Mai mult, modificarea stilului de viata a determinat reducerea incidentei incontinentei urinare de stres, scaderea ponderala ocupand rolul principal in obtinerea rezultatelor benefice.

O concluzie importanta a studiului DPP a fost ca reducerea incidentei incontinentei urinare pare sa fie un factor motivator puternic pentru femeile cu afectarea tolerantei la glucoza, care aleg sa fie consecvente cu modificarile stilului de viata pentru prevenirea aparitiei diabetului. (Sursa: Brown JS, Barrett-Connor E, Nyberg LM, JW. K, TJ O, Ma Y, Vittinghoff E: Incontinence in women with impaired glucose tolerance: results of the Diabetes Prevention Program. J Urol 171:325–326, 2004)

Incontinenta urinara de efort la femeile diabetice poate fi tinuta sub control prin stimulari electrice ale muschilor perineali, care refac tonusul acestora imbunatatind reflexul de continenta urinara.

In plus, pentru protectia zilnica, se recomanda utilizarea de produse dedicate incontinentei urinare usoare – ex. tampoanele urologice MoliMed. In cazul persoanelor de sex masculin, se recomanda tampoanele de protectie dedicate, cu forma anatomica – ex: MoliMed M.

Tampoanele MoliMed / MoliMed M sunt discrete (neutralizeaza mirosurile neplacute), sigure (absorb rapid urina) ofera confort maxim la purtare (au forma anatomica si se fixeaza cu banda adeziva de slip) si protejeaza pielea de iritatii (sunt confectionate din material textil cu micropori ce permite respiratia pielii).
Tampoanele pentru incontinenta pot fi achizitionate din farmacii, sau online, accesand linkul: www.scutece-acasa.ro

Incontinenta cu Imperiozitate

Incontinenta cu Imperiozitate reprezinta pierderea de urina precedata de o senzatie intensa de a urina din nou, care se manifesta, de regula, in drum spre toaleta. In stadii incipiente, aceasta senzatie intensa de urinare nu se concretizeaza in pierderi de urina, insa, in cazul pacientilor care se confrunta cu stadii avansate de incontinenta, eliminarea urinei nu mai poate fi controlata voluntar, vezica golindu-se partial sau complet.

Pacientii cu diabet in tratament cu insulina prezinta un risc semnificativ mai mare pentru incontinenta urinara cu imperiozitate, comparativ cu pacientii care primesc tratament cu antidiabetice orale sau urmeaza doar regim alimentar.

Severitatea afectarii diabetice, lipsa controlului glicemic si complicatiile microvasclare care au ca rezultat afectarea inervarii vezicii urinare, contribuie la cresterea incidentei si severitatii incontinentei urinare.

Aceasta forma de incontinenta este insotita frecvent si de urinari nocturne (enurezis nocturn) care afecteaza semnificativ calitatea vietii pacientilor.
Tratamentul persoanele in cauza trebuie sa includa atat tratament medicamentos, calmante vezicale, cat si tratament de stimulare electrica care influenteaza pozitiv centrul nervos care relaxeaza vezica urinara, realizand astfel diminuarea senzatiei urinare care determina pierderea de urina.

Pentru protectie pe parcursul zilei, in cazul persoanelor active, se recomanda utilizarea scutecelor pentru adulti tip chilot – care, asemeni lenjeriei intime, pot fi cu usurinta imbracate/dezbracate – Ex. Vlesi Pants.

Chilotul Vlesi Pants asigura discretie (prezinta neutralizator de miros si este confectionat din material moale, care nu fosneste) confort (forma anatomica asigura mulare perfecta pe corp, iar materialul netesut din care este realizat previne iritatiile pielii) si siguranta pe tot parcursul zilei (absorb rapid urina si prezinta benzi laterale care previn scurgerile), permitand persoanei purtatoare sa-si desfasoare activitatile in mod normal. Produsul poate fi comandat online, urmand linkul www.scutece-acasa.ro

Incontinenta ''prin prea plin''

Incontinenta ”prin prea plin” este insotita frecvent de cistite greu de tratat. Pentru a trata incontinenta si infectiile recidivante, este necesara tratarea golirii incomplete a vezicii. Aceasta poate fi realizata printr-un program regulat de consum de lichide si urinari la anumite ore. In cazul in care aceasta metoda nu se dovedeste a fi eficienta, se poate recurge la medicamente care relaxeaza sfincterul vezicii sau chiar la un program de sondaj intermitent, dimineata si seara, pentru a elimina reziduul care ramine in vezica dupa urinare. Eliminarea urinei care stagneaza in vezica rezolva infectiile recidivante si urinarea din timpul noptii.

Pentru a facilita trainingul de toaleta (urinarea la ore prestabilite) si a asigura totodata protectia pacientului pe parcursul zilei, se recomanda tot purtarea chilotului pentru incontinenta, care permite imbracarea / dezbracarea repetata. Totodata, forma anatomica a produsului si discretia pe care o ofera, permit pacientului desfasurarea in mod normal a programului zilnic.

Pentru stabilirea tipulului tulburarii vezicale care produce pierderea de urina si a face diferenta intre vezica hiperactiva, vezica care nu se goleste sau sfincterul incompetent, se foloseste o proba functionala – urodinamica – in urma careia se stabileste tratamentul adecvat fiecarui pacient.

Andrei Manu-Marin
Medic primar urologie
Specializare neuro-urologie si urodinamica
Evomed Centru pentru Tulburari Urinare
www.evo-med.ro


TEST PCR
REAL TIME PCR-COVID-19
rezultat in 24h
280
249 lei
Clinici
recomandate

Citeste si despre:

Incontinenta, o afectiune frecventa a varstei inaintate Incontinenta urinara la femei Incontinenta fecala Lupta cu kilogramele dupa nastere - ce medicamente de slabit sunt recomandate Tot ce trebuie sa stii despre Berberina Reabilitarea post accident vascular cerebral Probleme (intime) de sanatate de la 20 la 50 de ani Adenomul de prostata, afectiunea benigna a prostatei Alzheimer