Ce trebuie sa stim despre un produs de incontinenta ?

Actualizat: 01 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Incontinenta, pierderea involuntara de urina, ocazionala sau permanenta, in cantitate mica sau insemnata, este o problema stanjenitoare si greu de destainuit! Multe dintre persoanele afectate refuza sa vorbeasca despre acest subiect, simtindu-se jenate si considerand ca sunt singure in aceasta situatie. In realitate aceasta afectiune este destul de raspandita, afectand aproximativ 5% din populatia totala, acest procent crescand simtitor dupa o anumita varsta, in special in cazul femeilor. Incontinenta in sine nu este o afectiune care sa va puna viata in pericol dar, fara o ingrijire adecvata, poate afecta profund calitatea vietii, ducand deseori la tulburari emotionale, izolare si chiar depresie.

In anumite cazuri, in ciuda existentei diferitelor tratamente, incontinenta nu poate fi vindecata. Pentru aceste situatii exista o gama variata de produse igienice, de unica folosinta, care pot usura toaleta zilnica si imbunatati simtitor calitatea vietii. Aceste produse se aleg in functie de gradul de incontinenta, grad stabilit dupa cantitatea de urina eliminata intr-un interval de 4 ore. Astfel, in incontinenta usoara se pierd mai putin de 100 ml in 4 ore, in cea moderata 100-200 ml, in cea severa pe timpul zilei 200-300 ml iar in cea severa pe timpul noptii peste 300 ml.

Daca in cazul incontinentei usoare si moderate puteti folosi tampoane cu diverse capacitati de absorbtie, fixate cu pantalonasi speciali din plasa, in cazul incontinentei severe precum si la pacientii imobilizati, scutecele pentru adulti sunt varianta igienica cea mai sigura si cea mai des folosita. Pentru a va putea baza pe scutecul folosit este nevoie sa alegeti masura potrivita, sa il aplicati corect si sa il schimbati la timp.

Cum alegem marimea potrivita?

Multe persoane au tendinta sa aleaga o marime mai mare decat cea necesara din dorinta de a avea un produs cu o capacitate de absorbtie superioara. In practica insa, un scutec prea mare nu se fixeaza perfect pe corp, alunecand sub greutatea urinei si ducand la scurgeri prin partile laterale, ceea ce conduce la perceptia gresita ca produsul este nesatisfacator. Spre deosebire de scutecele pentru copii, cele pentru adulti se aleg in functie de circumferinta taliei masurata in centimetri, in general fiind disponibile 3 marimi diferite: S pentru circumferinte de 50 – 80 cm, M pentru 75 – 120 cm si L pentru 100 – 150 cm.

Trebuie retinut de asemenea ca un scutec mai gros nu ofera neaparat o protectie mai buna. Corpul absorbant al scutecelor este format din fulgi de celuloza si granule de polimer superabsorbant. Capacitatea de absorbtie a unui scutec depinde de cantitatea de polimer continuta, cu cat aceasta este mai mare cu atat scutecul poate absorbi mai mult lichid. Rolul polimerului superabsorbant este de a ingloba urina si a o transforma in gel, impiedicand astfel umezirea suprafetei scutecului chiar si sub actiunea greutatii corpului. In acelasi timp, polimerul superabsorbant contine molecule care neutralizeaza mirosurile neplacute, facand astfel posibila pastrarea scutecului pentru mai multe mictiuni. Pe de alta parte, un scutec cu continut mare de celuloza, oricat de voluminos si absorbant ar parea, nu va putea retine decat o cantitate redusa de urina. In momentul in care celuloza se imbiba cu lichid, suprafata scutecului va ramane umeda, afectand pielea iar produsul va incepe sa curga la urmatoarea mictiune.

Cum aplicam corect scutecul?

Un alt aspect ce influenteaza eficienta scutecului este aplicarea corecta a acestuia. Fie ca vorbim despre persoane active cu incontinenta incontinenta, care isi vor aplica singure scutecul, fie ca vorbim de persoane ce ingrijesc pacienti imobilizati, deprinderea aplicarii corecte necesita cunoasterea unor “mici trucuri”. Nu va impacientati daca nu reusiti sa aplicati perfect scutecul de la prima incercare, dupa cateva aplicari veti deprinde tehnica corecta.

In cazul in care aplicati scutecul pacientul fiind culcat, asezati-l in pozitie laterala, pe o parte. Inainte de a fi aplicat, scutecul se despatureste si apoi se pliaza pe linia mediana, formand un fel de “barcuta”. Astfel, cele doua volanase elastice laterale din interiorul scutecului se vor orienta vertical, impiedicand scurgerea urinei prin lateral. Aplicati scutecul dinspre fata spre spate. Partea din spate a scutecului este intotdeauna cea de care sunt atasate benzile adezive.


Se aseaza simetric partea din spate (linia punctata a scutecului sa se suprapuna peste linia cloanei vertebrale) si apoi se intoarce pacientul pe spate. In aceasta pozitie se intinde si partea din fata a scutecului, se aduc aripioarele laterale ale partii din spate peste cea din fata si se lipesc benzile adezive.


incontinenta Lipirea benzilor se face incepand cu cele de sus, intr-o pozitie usor oblica. La final, scutecul trebuie sa se muleze pe corp fara a fi prea larg (pentru a evita scurgerile) sau prea stramt (pentru a evita tensionarea si ruperea lui sau restrictionarea miscarilor).
Benzile adezive sunt resigilabile, permitand desfacerea scutecului pentru a pansa o eventuala escara sau pentru folosirea toaletei in cazul pacientilor mobili. Atunci cand doriti sa desfaceti scutecul trebuie sa aveti grija sa desprindeti numai banda adeziva alba, partea albastra ramanand in locul in care ati fixat-o initial.
In cazul aplicarii scutecului in pozitia “in picioare”, se respecta aceleasi reguli. Diferenta va fi ca, dupa ce se pozitioneaza partea din spate a scutecului, este indicat ca pacientul sa se sprijine cu spatele de un perete pentru a-si elibera mainile si a putea fixa usor benzile adezive. Pentru cei deja experimentati, scutecul se poate aplica in picioare si fara sprijin.

Pana cand aplicarea corecta va fi deprinsa, pentru o protectie suplimentara a patului la pacientii imobilizati se pot utiliza si paturele absorbante de unica folosinta (aleze). Deoarece acestea nu contin polimer superabsorbant care sa transforme urina in gel, aleza trebuie schimbata de fiecare data cand se uda.

Cand trebuie schimbat scutecul?

Deoarece cantitatea de urina precum si frecventa urinarii difera de la un pacient la altul, scutecele se pot schimba la intervale ce variaza intre 5 si 7 ore, putand fi necesare in medie 3-4 scutece pe zi.
Alcoolul, cafeaua, indulcitorii artificiali, bauturile carbogazoase, citricele, dulciurile, pot influenta atat cantitatea de urina cat si frecventa cu care aceasta se elimina. De asemenea, o serie de medicamente, cum ar fi diureticele si medicamentele care relaxeaza peretii vezicii urinare, agraveaza si ele incontinenta. Momentul schimbarii scutecului este mai usor de stabilit pe masura ce castigati experienta, la inceput este insa util sa va orientati dupa indicatorul de umiditate - banda punctata, de culoare albastra de pe folia exterioara a scutecului. Cand aceasta banda se sterge complet, scutecul si-a atins capacitatea maxima de absorbtie si trebuie schimbat.

Pastrarea timp de mai multe ore a scutecului este posibila datorita lipsei mirosului in cazul urinii normale si in acelasi timp datorita scutece incontinenetamoleculelor de neutralizare a mirosului existente in componenta scutecului. Mirosul neplacut apare dupa mai multe ore (10-12 ore), atunci cand o cantitate prea mare de urina este acumulata si bacteriile incep sa o descompuna, generand un miros neplacut pronuntat, de amoniac.

In cazul incontinentei fecale insa, schimbul scutecului nu trebuie amanat, atat datorita mirosului cat si datorita actiunii agresive a materiilor fecale asupra pielii.

Schimbul fiecarui scutec trebuie insotit de o toaleta riguroasa a zonei genitale cu apa si sapun sau cu spuma speciala de curatare cu PH neutru . In special in cazul pacientilor imobilizati la pat spuma de curatare este o alternativa eficienta si comoda, nefiind nevoie de apa. De asemenea se recomanda ca dupa efectuarea toaletei pielea din zona genitala care vine in contact cu urina sa fie protejata prin aplicarea unei creme speciale pentru a reduce riscul iritatiilor, micozelor si chiar a escarelor (rani deschise, produse in urma unei imobilizari de durata).

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Cele mai bune remedii pentru iritatia de scutec Candidoza orala - diagnostic si tratament Cele mai intalnite afectiuni ale nou-nascutilor Prematurul - o fiinta extrem de fragila Incontinenta, o afectiune frecventa a varstei inaintate Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Metode pentru cresterea unui copil sanatos Abcesul perianal in pediatrie Tratamentul incontinentei fecale Accidentul vascular cerebral si incontinenta Pielea bebelusilor - ingrijire constanta pentru bebe