Dr. Ioana Muresan, cardiolog: ”Hipertensiunea poate fi si asimptomatica, fapt care scade complianta pacientilor la tratament

Actualizat: 12 Iulie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Hipertensiunea arteriala se numara printre principalele cauze pentru care pacientii se prezinta la medicul cardiolog. O valoare normala a tensiunii arteriale se incadreaza, in mod obisnuit, sub pragul de 130 cu 85 mmHg, iar valorile optime sunt sub 120 cu 80 mgHg. Atunci cand un pacient prezinta valori tensionale de peste 140 cu 90 mmHg, la masuratori repetate, medicul ii va pune diagnosticul de hipertensiune.

In principiu, diagnosticul de hipertenisune este stabilit de un medic, care face o evaluare de ansamblu, o evaluare integrata a pacientului cu toate datele clinice si paraclinice. Trebuie sa precizam ca hipertensiunea arteriala este un factor major de risc cardiovascular, avand repercursiuni importante asupra sanatatii cardiovasculare. Pe langa afectarea implicita cardiaca si vasculara, avem si conscinte asupra unor altor organe, de exemplu creier, tesutul cerebral, renal, rinichii si ochii” explica dr. Ioana Muresan, medic specialist cardiolog in cadrul spitalului de cardiologie ARES din Cluj-Napoca.

Hipertensiunea arteriala poate fi recunoscuta relativ usor in cazul pacientilor care nu au deja un diagnostic medical. Printre cele mai frecvente simptome asociate hipertensiunii se numara durerile de cap sau ametelile.

Unii pacienti, mai ales la valori tensionale mai crescute, pot prezenta diverse simptome cum ar fi cefaleea occipitala, ameteli, senzatia de roseata, de caldura la nivelul fetei. De asemenea, in cazul urgentelor hipertensive, pot aparea inclusiv simptome si semne de accidente vasculare cerebrale daca vorbim despre un accident vascular cerebral hemoragic sau alterarea starii de constienta, in cadrul encefalopatiei hipertensive. si nu in ultimul rand, fenomene de insuficienta ventriculara stanga acuta” arata dr. Muresan.

De cealalta parte, atrage atentia cardiologul, hipertensiunea arteriala poate fi si asimptomatica, ceea ce contribuie la complianta mai scazuta la tratament a pacientilor.

Pentru depistarea hipertensiunii arteriale este nevoie de un consult complet cardiologic. Medicul cardiolog va face anamneza pacientului si ii va recomanda anumite investigatii. Montarea unui holter de tensiune poate fi o modalitate pentru depistarea acestei afectiuni. Modul in care se trateaza hipertensiunea arteriala depinde ulterior de o multitudine de factori. Medicul cardiolog este cel care evalueaza pacientul si stabileste conduita terapeutica, individualizata pentru fiecare pacient. Tratamentul depinde atat de varsta pacientului, de factorii de risc pe care ii are, de valorile tensionale si de tintele terapeutice urmarite.

Stilul de viata este in general foarte important in ceea ce priveste sanatatea cardiovasculara. Acum ne vom referi in particular la pacientii hipertensivi. Acestora le recomandam o dieta hiposodata, de obicei. De altfel, tuturor pacientilor cardiaci le recomandam dieta mediteraneana, care a fost dovedita a scadea riscul cardiovascular. Pe langa dieta, recomandam moderatie in consumul de alcool si abandonarea fumatului. De asemenea, un aspect deosebit de important este reprezentat de obezitate si activitatea fizica. Vom recomanda pacientilor sa-si mentina un indice de masa corporala sub 30 kg/mp. Optim ar fi intre 20-25 kg/mp. Daca nu reusesc sa slabeaca, sa scada in greutate singuri, le recomandam inclusiv consiliere nutritionala pentru a remedia acest aspect. Iar in ceea ce priveste activitatea fizica, cel putin 30 de minute pe zi, daca nu se poate in fiecare zi, macar 5 zile pe saptamana” spune dr. Ioana Muresan.

Aceasta subliniaza faptul ca hipertensiunea arteriala este un factor major de risc cardiovascular, ceea ce presupune o crestere a riscului de deces de cauza cardiaca. Hipertensiunea netratata devine factor de risc pentru infarctul miocardic si accidentele vasculare cerebrale. De asemenea, complicatiile hipertensiunii, in ceea ce priveste afectarea cerebrala, afectarea renala, afectarea vasculara, pot duce la un prognostic mai nefavorabil in cazul pacientilor care sufera de hipertensiune.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Hipertensiunea arteriala - generalitati Hipertensiunea arteriala si stilul de viata Insuficienta mitrala – regurgitare mitrala Insuficienta aortica (regurgitarile de valva aortica) Stenoza aortica Evolutia aparaturii stomatologice: De la instrumente traditionale la tehnologii de ultima ora Fibrilatia atriala - aritmie cardiaca Sindromul metabolic: Sindromul X metabolic; sindromul de rezistenta la insulina Bolile cardiovasculare, responsabile de 60% din decesele din Romania. Medicii MedLife explica ce investigatii sunt recomandate pentru sanatatea inimii Extrasistolele atriale - ce sunt si cum le tratam Ischemia arteriala periferica