Hernia de disc presupune o ruptura sau inflamatie a unui disc intervertebral. Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de la nivelul gatului, spatelui si picioarelor. In acest articol vorbim despre hernia de disc, mai ales despre optiunile de tratament, dar si despre cauze, simptome si metode de diagnosticare.
Hernia de disc este o leziune a coloanei vertebrale. Vertebrele care compun coloana vertebrala se intind de la baza craniului pana la nivelul coccisului. Intre vertebre se afla niste pernute rotunde, numite discuri, care actioneaza ca amortizoare intre vertebre, permitand indoirea si miscarea cu usurinta a corpului. Daca unul dintre aceste discuri este afectat, se ajunge la hernia de disc. Odata cu trecerea timpului, aceste discuri se deterioreaza, substanta care le compune penetreaza fisura si afecteaza nervii spinali aflati in imediata apropiere.
Hernia de disc este cauza principala a durerilor de gat si/sau de brate, de spate, de picioare (sciatica). Aceste dureri pot aparea oriunde de-a lungul coloanei vertebrale, dar hernia de disc apare cel mai adesea in partea inferioara a spatelui sau la nivelul gatului. Persoanele cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani sunt cele mai susceptibile de a suferi o hernie de disc. Mai trebuie spus ca aceasta afectiune afecteaza barbatii de doua ori mai des decat femeile. Cei mai importanti factori de risc includ:
Simptomele herniei de disc variaza in functie de locul unde s-a produs deteriorarea discului intervertebral. Simptomele herniei de disc se agraveaza cu miscarea si se amelioreaza odata cu repausul.
Hernia de disc lombara poate provoca dureri la nivelul nervului sciatic. Este vorba despre o durere ascutita care poate ajunge si la nivelul fesei sau piciorului. Alte simptome ale unei hernii de disc in partea inferioara a spatelui includ:
Simptomele unei hernii de disc la nivelul gatului includ:
In timpul examenului fizic, medicul specialist verifica daca pacientul are o anumita sensibilitate la nivelul spatelui. Pacientul ar putea fi rugat sa stea intins si sa miste picioarele pentru ca medicul sa poata determina cauza durerii. Medicul poate efectua si un examen neurologic, pentru a verifica daca nu aceasta este sursa durerii. In acest sens, el evalueaza:
In cazul in care medicul are nevoie de o confirmare a disgnosticului, este posibil sa solicite mai multe teste de diagnosticare precum:
Hernia de disc poate face miscarea mai dificila. Nu se recomanda odihna la pat prelungita, pentru ca apoi miscarea se poate face cu dificultate (din cauza rigidizarii muschilor). Se recomanda sa ramai activ si sa urmezi recomandarile medicului. Miscarea blanda impreuna cu un analgezic fara prescriptie medicala ajuta majoritatea pacientilor sa se simta mai bine in cateva saptamani.
In majoritatea cazurilor, durerea provocata de hernia de disc poate disparea in timp. Pentru a usura durerea, poti:
Daca tratamentele conservatoare nu reusesc sa amelioreze simptomele dupa sase saptamani, interventia chirurgicala poate fi o optiune, mai ales in urmatoarele cazuri:
In majoritatea cazurilor chirurgii pot indeparta doar portiunea proeminenta a discului. Rareori trebuie indepartat intregul disc. In aceste cazuri, este posibil ca vertebrele sa trebuiasca sa fie fuzionate cu o grefa de os. Pentru a permite procesul de fuziune osoasa, care dureaza luni de zile, in coloana vertebrala se plaseaza hardware metalic pentru a asigura stabilitatea coloanei vertebrale. Rareori, chirurgul ar putea sugera implantarea unui disc artificial.
Nu este intotdeauna posibil sa previi o hernie de disc, insa poti reduce riscul prin:
La MedLife gasesti mereu un medic bun care poate diagnostica si trata adecvat hernia de disc lombara sau cervicala, asigurand o ingrijire de calitate si o recuperare de succes a pacientului. Afectiunea poate fi diagnosticata si tratata de echipele noastre multidisciplinare, alcatuite din medici bine pregatiti si cu experienta.
Punem pacientii in legatura cu cei mai buni specialisti in tratarea afectiunilor neurologice, in imagistica sau chirurgi, astfel incat pacientii sa beneficieze de o a doua opinie formulata de un expert. Fie ca este vorba despre confirmarea unui diagnostic sau de preventie, medicii MedLife pot raspunde la intrebarile si preocuparile pacientilor.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.