20.000 de pacienti bolnavi de hepatita C nu au nicio sansa de vindecare, in Romania

Actualizat: 24 Iulie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitelor, MSD Romania a organizat o noua intalnire cu specialistii, sub umbrela "Impreuna pentru viata. Sanatate prin cunoastere", pentru a discuta despre situatia pacientilor romani bolnavi de hepatita C si optiunile de tratament existente.


Hepatita C este o infectie virala care afecteaza, la nivel mondial, aproximativ 150 de milioane de persoane, iar dintre acestea, decedeaza anual peste 350.000 de pacienti.


In Romania sunt estimati circa 500.000 de pacienti infectati cu hepatita C in stadiu cronic, cu varste cuprinse intre 18 si 69 de ani. in acelasi timp, medicii specialisti sunt de parere ca Romania depisteaza doar 10% din totalul bolnavilor de hepatita C.


Tratamentul pe care il aplica, in prezent, Romania, pacientilor, este terapia dubla, formata din Peginterferon alfa si Ribavirin. Numai jumatate dintre cei tratati se vindeca. Pentru cei in cazul carora boala recidiveaza, nu exista alta solutie de tratament.


"Pacientii romani primesc tratamente la care statele europene au renuntat de multi ani. Avem multi pacienti care au nevoie de alte solutii terapeutice si nu mai pot astepta. Este important ca autoritatile din domeniul sanatatii sa aprobe noile terapii si sa permita specialistilor sa aleaga cele mai potrivite solutii din punct de vedere cost-eficacitate, in functie de caracteristicile pacientilor lor.”, declara Prof. Univ. Dr. Mircea Diculescu, Seful Clinicii de Gastroenterologie si Hepatologie Fundeni.


La nivelul Uniunii Europene, standardul terapeutic pentru hepatita C este tripla terapie, cu noi molecule adaugate terapiei duble. Acest tratament asigura de 2 ori mai multe sanse de vindecare pacientilor care nu au fost tratati anterior si de 3 ori mai multe sanse pacientilor care au fost tratati anterior, dar nu au raspuns la terapia standard.


"In Romania, hepatita C este o prioritate pentru autoritatile din domeniul sanatatii, iar noi, MSD Romania, colaboram cu toti actorii sistemului medical pentru a putea gasi cele mai bune si rapide solutii de acces al pacientilor la noile tratamente inovative. Tripla terapie este solutia salvatoare in care foarte multi pacienti si-au pus sperantele; speram ca autoritatile sa faca acest tratament disponibil pentru pacientii romani, in cel mai scurt timp posibil”
, declara Fabrizio Giombini, Managing Director MSD Romania.

Pentru pacientii care nu raspund la terapia dubla sau recidiveaza in urma tratamentului stadard, in Romania nu exista alta optiune terapeutica.
Romania este un caz aparte la nivel european in ceea ce priveste accesul la tratament al pacientilor cu hepatita C. Majoritatea statelor europene au implementat deja tratamentul cu tripla terapie inca din 2011. In Romania, autoritatile nu au facut inca acest pas. MSD a facilitat accesul unui numar limitat de pacienti la un program compasional de tratament cu tripla terapie. Pacientii din Romania merita acum o sansa la tripla terapie, toate sperantele sunt indreptate catre actualizarea listei medicamentelor compensate, care speram sa aiba loc in aceasta toamna.”, declara Dr. Simona Olaru, director medical MSD Romania.

Platforma „Impreuna pentru viata”, dezvoltata de MSD ROMANIA, se adreseaza tuturor celor implicati in sistemul de sanatate din Romania si are ca scop principal imbunatatirea calitatii vietii, prin facilitarea accesului la informatii relevante si incurajarea colaborarii intre diversele categorii socio-profesionale, avand in centrul atentiei pacientul.
www.impreunapentruviata.ro


Citeste si despre:

Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate Analize medicale recomandate barbatilor peste 60 de ani Poliartrita reumatoida Raspunsuri la intrebari frecvente despre bolile hepatice Hepatita la copii Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Hepatita cronica cu virus B - cum se pune diagnosticul? Cauzele si complicatiile cirozei hepatice Ciroza hepatica Hepatita alcoolica Hepatita virala B