Exercitii pentru hemoroizi

Actualizat: 21 Ianuarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Hemoroizii apar atunci cand venele din rect se inflameaza, ca urmare a incordarii din timpul eliminarii fecalelor, presiunii uterului din timpul sarcinii si efortului de dupa nastere.

Hemoroizii sunt asociati cu mancarimi, arsuri si durere, fiind o boala comuna la adultii de toate varstele. Vestea buna este ca hemoroizii sunt tratabili si pot fi preveniti.

Exercitiile fizice pot ajuta la minimizarea riscului de aparitie a acestor vene rectale inflamate.

Exercitii ale muschilor fesieri


Exersarea mushcilor fesieri sau gluteali pot ajuta la prevenirea hemoroizilor. Exista trei muschi fesieri care pot fi antrenati printr-o varietate de exercitii ale picioarelor. Miscarile compuse cum ar fi fandarile, genuflexiunile si unele tipuri de exercitii care presupun aplecarea trunchiului, pot antrena si tonifia musculatura gluteala.

Fandarile implica utilizarea de greutati si intinderea unui picior sau realizarea unui pas in fata, pana cand genunchiul din spate atinge solul. Genuflexiunile sunt efectuate prin departarea laterala, usoara a picioarelor si apoi ghemuire pana cand coapsele se afla in pozitie paralela cu podeaua. Unele dintre exercitiile de aplecare a trunchiului spre sol implica ridicarea greutatilor si apoi extinderea trunchiului in pozitie verticala.

Exercitiile kegel


Exercitiile kegel pot ajuta la cresterea rezistentei tesuturilor si consolidarea muschilor care sustin rectul. Exercitiile kegel sunt efectuate prin incordarea muschilor pubcococcigieni.

Specialistii recomanda efectuarea ciclului lung si scurt de exercitii kegel pentru prevenirea aparitiei sau agravarii hemoroizilor. In timpul ciclului lung de exercitii strangeti muschii timp de 10 secunde, apoi relaxati-va 10 secunde, iar in timpul ciclului scurt, strangeti muschii in mod repetat si eliberati in fiecare secunda.

Consolidarea si flexibilitatea muschilor


Consolidarea, tonifierea si marirea flexibilitatii muschilor poate ajuta la prevenirea hemoroizilor. Forta si flexibilitatea pot ajuta tesuturile de sprijin care se slabesc si se intind cu varsta. Pe masura ce faceti exercitii cu greutati, veti arde mai multe grasimi si se va construi masa dumneavoastra musculara.

Concentrati-va asupra consolidarii masei musculare si intinderilor muschilor care ii inconjoara pe cei fesieri, respectiv cei localizati in partea inferioara a spatelui, din zona inghinala si a soldurilor. In felul acesta durerea poate fi diminuata si veti ajuta muschii fesieri sa lupte impotriva aparitiei hemoroizilor.

Intinderi ale taliei


Aceste intinderi sunt recomandate mai ales pentru hemoroizii externi si protejeaza impotriva acestora prin consolidarea sfincterului anal. Pentru a le efectua, stati pe sol fara pantofi si ridicati-va incet pe varfurile picioarelor. In timp ce faceti acest lucru ridicati bratele cat de mult puteti, in sus, deasupra capului. Apoi, incet, aplecati-va inainte din talie, indreptand bratele in jos, in timp ce le mentineti drept si in fata dumneavoastra.

Aplecati-va pana cand ajungeti cat mai aproape de podea. In acest punct veti simti cum lucrati muschiul anal. Efectuati acest exercitiu de cel putin doua ori pe zi pentru cele mai bune rezultate.

Mersul pe jos


Puteti preveni aparitia hemoroizilor prin introducerea unor plimbari zilnice in rutina dumneavoastra. Daca nu faceti miscare sau va petreceti mult timp in sezut, va exista o presiune permanenta asupra venelor din rect. Mersul pe jos amelioreaza presiunea rectala. Pentru cele mai bune rezultate, incercati sa mergeti intre 5-10 minute la fiecare doua ore.


Citeste si despre:

Tratament pentru hemoroizi externi Tratament pentru hemoroizi interni Cel mai bun exercitiu pentru hemoroizii cu sangerare Pozitii de yoga pentru hemoroizi Cum sa tratati hemoroizii Hemoroizii – Informarea pacientului Hemoroizii – cand ar trebui sa consultati medicul? Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Hemoroizii, boala lumii moderne Hemoroizi Constipatia si hemoroizii Hemoroizi - cauze, simptome si tipuri de hemoroizi Metode eficiente pentru indepartarea hemoroizilor externi Fructe si sucuri care combat hemoroizii Hemoroizii - remedii naturiste