Programul national de screening pentru cancerul de col uterin va incepe in curand, ordinul care contine prevederile privind organizarea si derularea acestui program urmand sa fie publicat in aceasta saptamana in Monitorul Oficial, a declarat, luni, ministrul Sanatatii.
"Eu nu am spus ca incepem programul la 1 octombrie, ci in trimestrul IV al acestui an. In doua zile vom publica in Monitorul Oficial ordinul care contine toate prevederile privind organizarea si derularea programului”, a declarat ministrul Eugen Nicolaescu, citat de corespondentul NewsIn.
Programul se va derula pe o perioada de trei ani. "Programul va dura trei ani, deci cate 33% din femei in fiecare an. in aceste luni vor fi diagnosticate10% din femei, urmand ca in cursul anului viitor sa fie diagnosticate si restul pana la 33%. Vor intra in program femeile cu risc, asa cum a reiesit din Programul de Evaluare a Sanatatii”, a spus Nicolaescu.
Unii medici de specialitate din Targu Mures sunt de parere ca programul nu poate fi inca aplicat deoarece nu exista nici infrastructura si nici specialisti. Simona Stolnicu, director al unui proiect de cercetare pentru standardizarea si implementarea metodelor de diagnostic ale cancerului de col uterin si leziunilor precursoare acestuia, desfasurat la Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures, a declarat, luni, ca nu exista niciun fel de norme privind aplicarea acestui program. Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures a obtinut finantarea unui proiect de cercetare din partea Autoritatii Nationale pentru Cercetare stiintifica in standardizarea si implementarea metodelor de diagnostic pentru cancerul de col uterin, aplicat prima data la nivel local, apoi regional si national.
Medicul Simona Stolnicu s-a intors curand din Italia, unde a avut o intalnire cu prof. univ. dr. Luigi Di Bonito, de la Universitatea de Medicina, Trieste, Departamentul de Patologie, unul dintre autorii Ghidurilor Europene pentru Screeningul de cancer de col uterin. in regiunea Trieste, unde coordonatorul programului de screening este prof. Luigi Di Bonito, exista 36 de centre de recoltare a frotiului cervico-vaginal, cinci centre de examinare citologica (doar de catre anatomo-patolog) si 20 de centre de terapie. "De asemenea, exista un registru regional pentru carcinomul de col uterin si se efectueaza permanent controlul de calitate”, a precizat Simona Stolnicu.
Aceasta a mai spus ca, pentru a reduce incidenta carcinomului de col uterin si a leziunilor precursoare acestuia, in Romania, pe langa o informare cat mai corecta a populatiei feminine (educatia prin mass-media a pacientelor pentru a se prezenta la medic) este necesar din partea autoritatilor in domeniu inceperea unui program de sreening national si regional si, in paralel, implementarea standardelor europene de diagnostic si management a acestuia.
Pentru ca Programul sa se deruleze conform standardelor europene, prof. Di Bonito mentioneaza ca sunt cateva aspecte obligatorii: angajarea in cadrul programului de screeening de persoane calificate pentru a se recolta corect frotiul, a se interpreta corect si a efectua ulterior un tratament adecvat al leziunilor depistate (cursuri permanente de instruire a personalului medical implicat); asigurarea in mod permanent a controlului de calitate (prin compararea cu rezultatele obtinute prin biopsie si examen histopatologic, urmarirea clinica a fiecarei paciente si verificarea periodica a lamelor de catre citologi experti in domeniu).
Potrivit profesorului Di Bonito, autoritatile italiene au fost destul de rezervate in 1999, cand a inceput primul program national si regional de screening, insa ulterior s-au dovedit foarte receptive. "In Italia, cu ocazia introducerii programului national si regional de screening, in 1999, s-au prezentat la medic mai multe paciente decat inainte (42%), dar nu toate”, a declarat Luigi Di Bonito. Si in Italia, fiecare program de screening dureaza trei ani si se adreseaza pacientelor cu varste cuprinse intre 24 si 65 de ani. "Doar la al treilea program de screening, care se desfasoara in prezent, s-au prezentat 62% dintre paciente. Toate cazurile de carcinoame de col infiltrative depistate se intalnesc la paciente care nu s-au prezentat niciodata la medic sau in programul de screening. Dupa cele trei programe care s-au desfasurat pana in prezent, incidenta carcinomului infiltrativ de col a scazut la 5/100.000 in regiunea Trieste si 8-10/100.000 in Italia”, a adaugat profesorul italian.
Prof. Luigi Di Bonito a fost in luna aprilie in Mures, la un curs organizat de UMF Targu Mures in cadrul proiectului de cercetare in standardizarea si implementarea metodelor de diagnostic ale cancerului de col uterin.