Obezitatea abdominala poate fi asociata cu risc crescut de a dezvolta cancerul de colon

Publicat: 19 Decembrie 2006
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Obezitatea abdominala este definita ca circumferinta abdominala >94 cm pentru barbatii europeni si >80 cm pentru femeile europene -studii recente arata faptul ca circumferinta abdominala si raportul dintre circumferinta abdominala si circumferinta soldurilor sunt asociate cu cresterea riscului de aparitie a cancerului de colon.

Dr. Tobias Pischon de la Institutul German de Nutritie din Postdam impreuna cu colegii sai au studiat legatura dintre obezitatea abdominala si cancerul de la nivelul colonului si rectului, la un lot de 368277 de pacienti, din cadrul Studiului European pentru Investigarea Prospectiva a Cancerului si Nutritiei. Pacientii au fost urmariti pe o perioada medie de aproximativ 6 ani.

Cercetatorii au identificat in acest lot 984 de pacienti cu cancer de colon si 586 pacienti cu cancer de rect. La acesti pacienti, atat la femei cat si la barbati s-a descoperit ca prezenta unei circumferinte abdominale mari, a unui raport circumferinta abdominala/circumferinta soldurilor mult crescut si asocierea obezitatii determina cresterea riscului de cancer de colon. In special, la barbati greutatea crescuta si indicele de masa corporala crescut (IMC) sunt factori care determina de asemenea cresterea riscului de a dezvolta cancer de colon.
Acest studiu a fost publicat in The Journal of the National Cancer Institute, editat de catre Oxford University Press.


Citeste si despre:

Cancerul de colon Cancerul de colon - informatii generale Cancerul colorectal Cancerul gastric: factori de risc, simptome, tratament Legatura dintre alimentatie si cancer Cancerul endometrial De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Cancerul rectal: factori de risc, simptomatologie si tratament Cancerul rectal, oglinda unei alimentatii incorecte Cancerul peritoneal: cauze, stagii, simptome, tratament si prognostic Cancerul hepatic Durerile abdominale si constipatia: care sunt cauzele si cand este indicata vizita la medic? Masa corporala ideala Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor