Medicii de familie spun ca vaccinul contra cancerului de col nu este periculos

Publicat: 27 Noiembrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Asociatia Medicilor de Familie din Bucuresti sustine campania de vaccinare a elevelor de clasa a patra impotriva cancerului de col uterin si considera ca majoritatea parintilor care au semnat pentru ca fiicele lor sa nu fie vaccinate nu au fost corecti informati.

"Campania de informare a fost incorect facuta. Nu s-au tinut sedintele cu parintii in care medicii sa explice foarte clar importanta vaccinarii. Noi propunem ca fetele care nu vor fi vaccinate in cadrul acestei campanii sa fie tinute in evidenta si, la varsta de 14 sau 16 ani, sa fie rechemate la medic si daca vor fi de acord, sa fie vaccinate atunci", a declarat doctorul Cristian Sever Oana.

Presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din Bucuresti, dr. Rodica Tanasescu, sustine ca vaccinarea impotriva cancerului de col uterin se face, in Romania, inca din anul 2006. Pana in prezent, s-au vandut peste 10.000 de vaccinuri, fiecare dintre ele cu trei doze aproximativ, la pretul de aproximativ 300 de euro.

"Consideram ca acest vaccin nu este riscant. Eu mi-am vaccinat propriul copil, acum un an si jumatate. Orice medicament, orice aliment sau orice vaccin poate produce, la un moment, dat reactii adverse si efecte secundare, fara insa ca acestea sa anuleze valoarea produsului respectiv", a explicat dr. Tanasescu.

Peste 110.000 de eleve de clasa a patra vor fi vaccinate impotriva cancerului de col uterin, in cadrul unei campanii initiate de Ministerul Sanatatii.

Vaccinarea se va face in trei doze, prima in intervalul 24 noiembrie si inceputul lunii decembrie, a doua doza in luna ianuarie, iar ultima in luna mai.

Vaccinarea va fi efectuata de asistenti medicali sau medici de familie, dupa un tabel realizat de fiecare scoala in parte. Elevele care au acordul parintilor pentru vaccinare, dar nu se pot prezenta la data la care sunt programate in tabel pentru a fi vaccinate, pot fi reprogramate ulterior.

In fiecare an, in Romania, peste 3.500 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii.


Citeste si despre:

Dr. Eugen CANE, medic primar obstetrica-ginecologie, ne vorbeste despre cancerul de col uterin si rezultatele PAP Cancerul de col uterin este curabil daca este detectat devreme Indicatiile vaccinului anti-HPV in prevenirea cancerului de col uterin La fiecare doua minute, in lume, o femeie moare de cancer de col uterin Cancerul de col uterin. Simptome si tratament Organizarea si desfasurarea screening-ului in cancerul de col uterin Diagnosticarea infectiilor cu HPV si preventia cancerului de col uterin Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Cancerul de col uterin: cand este contraindicata conizatia Cancerul de col uterin - simptome, cauze, tratament Simptomele insidioase ale cancerului de col uterin Procedura de acordare cu titlu gratuit a echipamentelor de calcul necesare functionarii cabinetelor medicilor de familie EMC - cursuri gratuite de diagnosticare precoce a autismului, pentru medicii de familie, pediatri si psihiatri Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman Displazia cervicala, cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman
Cere sfatul medicului ×