Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic

Actualizat: 11 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cancerul de col uterin reprezinta o problema de sanatate publica in Romania, decesele consecutive acestei afectiuni inregistrand nivelele cele mai ridicate din Europa datorita diagnosticarii tardive a bolii, stadiu in care posibilitatile terapeutice sunt limitate. Acest fapt se datoreaza utilizarii pe scara redusa atit a testelor de screening (examenul citologic Babes-Papanicolau) cat si a celor aditionale (detectia de tipuri oncogene HPV).

Biologia moleculara a permis observatia ca in peste 95% dintre cancerele de col uterin este implicata o serie din cele peste 100 tipuri de virusuri papiloma (prescurtat HPV, din engl. Human Papillomavirus). Deoarece examenul citologic Babes-Papanicolau poate arata doar daca la nivelul colului uterin exista celule cu diverse grade de displazie, cercetarile medicale s-au axat pe dezvoltarea testelor care pot indica prezenta virusului HPV in aceleasi celule. Astfel, un medic ginecolog care stie daca celulele sunt infectate sau nu cu un tip de HPV cu risc inalt de a induce displazie celulara, poate lua o atitudine diagnostica mult mai individualizata: daca exista HPV cu risc inalt, apeleaza la investigatii suplimentare, iar daca nu exista acest tip de HPV, va repeta testul Babes-Papanicolau peste un interval mult mai mare de timp.

In prezent lumea medicala are la dispozitie doua categorii de teste: HPV detectie de tipuri oncogene (poate depista maxim 13 tipuri oncogene; testul arata doar daca celulele sunt sau nu sunt infectate cu unul sau mai multe tipuri oncogene, nu precizeaza cu care dintre aceste 13 tipuri sunt infectate celulele) si HPV genotipare (identifica exact cu ce tip de HPV sunt infectate celulele respective; acest test poate indica prezenta unuia sau a mai multora dintre cele 37 tipuri ce pot fi investigate, dintre care 13 fiind aceleasi tipuri cu risc inalt mentionate anterior, restul de 24 fiind tipuri cu risc scazut).

In Romania sunt disponibile mai multe tehnologii pentru a investiga prezenta HPV, cea mai sensibila metoda fiind PCR (Polimerase Chain Reaction), metoda folosita in laboratoarele Synevo.

In concluzie, incidenta cancerului de col uterin poate scadea in tara noastra, daca va exista o conlucrare intre medici si paciente; este nevoie ca femeile sa se prezinte la medicul ginecolog nu doar cand apar simptome, ci si pentru teste Babes-Papanicolau de rutina, dupa un program stabilit in prealabil cu medicul (in functie de varsta, patologii asociate, comportament sexual, etc). In plus, medicii au la dispozitie si posibilitatea de a afla cu acuratete despre prezenta si tipul infectiei cu HPV, putand astfel sa decida o atitudine de screening si terapeutica mult mai adecvata fiecarui caz in parte.


Laboratoarele Synevo Romania sunt amplasate in Bucuresti si in judetele Constanta, Cluj, Iasi, Satu-Mare, Suceava Timis. Portofoliul de analize cuprinde peste 340 de investigatii din urmatoarele domenii: alergologie, biochimie, biologie moleculara (PCR), hematologie, microbiologie, toxicologie, imunologie si serologie.


Dr. Irina Miron, MSc, medic generalist
Laboratoarele Synevo Romania


Citeste si despre:

Organizarea si desfasurarea screening-ului in cancerul de col uterin Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman Diagnosticarea infectiilor cu HPV si preventia cancerului de col uterin Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic precoce Displazia cervicala, cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman Simptomele insidioase ale cancerului de col uterin Cancerul de col uterin: cand este contraindicata conizatia Pacienta cu hemoragie cerebrala si episoade halucinatorii este recuperata de #SuperMedici dm sprijina femeile din Romania Dr. Eugen CANE, medic primar obstetrica-ginecologie, ne vorbeste despre cancerul de col uterin si rezultatele PAP Screeningul cancerului de col uterin Cancerul genito-mamar si metode de prevenire a lui (paptestul, colposcopia, histeroscopia, ecografia si mamografia) Cancerul cervical Cervicita cronica (rana pe col) Simptomele precoce ale cancerului vaginal Activitatea fizica creste sansele de prevenire a cancerului de san