Scleroterapia
Descriere
Telangiectaziile sunt dilatatii permanente ale unor vase mici (arteriole, capilare sangvine, venule) situate in derm. Acestea formeaza linii fine rosii si violete, de cativa milimetri pana la cativa centimetri lungime, rectilinii sau sinuoase; care deseneaza adesea retele, uneori stele micute (angioame stelare). Pot fi tratate cu ajutorul terapiei cu laser sau a scleroterapiei. Cele mai des intalnite zone includ: coapsele, gambele si gleznele. Tratamente pot fi folosite impreuna sau independent.
Durata
De la 15 la 45 de minute.
Efecte secundare
Scleroterapie: crampe temporare. Echimozele si pete rosii in zona injectarii. Poate sa apara o depigmentare in decursul unui an.
Terapia cu laser: echimoze pe suprafete mici.
Recuperare
Scleroterapia si terapia cu laser: Nu necesita o perioada de recuperare la pat. Pacientii pot sa se intoarca la activitatile zilnice. In primele 24 de ore este indicat sa nu se faca activitati fizice intense.
Riscuri
Scleroterapia: Formarea unor cheaguri de sange in vene, inflamatie severa, reactii alergice adverse sau leziuni ale pielii. Complicatiile cosmetice includ pigmentarea neregulata si matifierea pielii. Aparitia unor noi vase mici in jurul zonei tratate, care necesita alte injectii.
Terapia cu laser: Riscuri privind decolorarea semi-piermanenta sau permanenta a pielii in zonele tratate. De asemenea, pot sa apara arsuri sau leziuni cauzate de caldura.
Rezultate
Scleroterapia si terapia cu laser: Aparitia telangiectaziilor este semnificativ diminuata, aspectul pielii revenind la normal. Ambele tratamente pot necesita numeroase retusuri si nu previn aparitia altor telangiectazii.
Tehnica
In cazul scleroterapiei, sunt administrare injectii pe traiectul vasului, cauzand umflarea peretilor vaselor, apropierea vaselor si inchiderea lor.
In cazul operatiei laser, se trimit in mod direct fascicule de lumina pe traiectul vasului, astfel ca acesta de decoloreaza treptat si dispare. Toate tipurile de piele pot fi tratate utilizand aceasta tehnica.
Starea pacientului
Nu este necesara spitalizarea
Anestezie
Nu este necesara.