'Renuntati la tutun pana la Craciun!' - Ziua Natioanala fara tutun

Actualizat: 18 Noiembrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Astazi, 18 noiembrie, este "Ziua Nationala fara Tutun", zi dedicata incurajarii renuntarii la fumat. In fiecare an, Romania celebreaza in cea de-a 3-a zi de joi a lunii noiembrie, "Ziua Nationala fara Tutun", conform Hotararii de Guevrn nr. 1270/2002.

Si anul acesta, Ministerul Sanatatii s-a implicat activ in combaterea fumatului prin finantarea subprogramului de terapie a consumului de tutun "STOP FUMAT", coordonat de Institutul National de Pneumologie "Marius Nasta" si a subprogramului de promovare a unui stil de viata sanatos, coordonat de Institutul National de Sanatate Publica.

"Simplul sfat de a renunta la fumat nu este suficient pentru ca fumatorul sa treaca la fapte. Fumatul induce dependenta fizica si psihica, iar a renunta la fumat poate fi mai usor sau mai dificil, in functie de motivatia celui care incearca sa faca acest pas. Asistarea fumatorilor intr- un cadru medical, atunci cand acestia decid sa se lase de fumat, este una dintre interventiile care si-au demonstrat eficacitatea in alte tari, crescand procentul celor care reusesc sa renunte la acest obicei", au declarat specialistii in terapia tabagismului.

Programul "STOP FUMAT" este finantat exclusiv din contributiile instituite asupra produselor din tutun ("taxa pe viciu") si asigura, gratuit, tratamentul medicamentos pentru cei care doresc sa renunte la fumat. Suma alocata programului in 2010 este de 5 137 000 lei. Din aceste fonduri, pana la 1 noiembrie a.c., au primit tratament gratuit peste 13 000 de romani.

In anul 2009, 40% dintre cei care au urmat tratamentul integral in cadrul programului au renuntat la fumat. Pentru anul 2010, Ministerul Sanatatii asteapta o rata mai mare de succes, avand in vedere si cresterea motivarii fumatorilor datorata pretului mai mare a pachetului de tigari.

Cu cat un om renunta la tutun mai devreme, cu atat sansele de reusita sunt mai mari, iar riscul unor boli scade!

Tel Verde STOP FUMAT: 08008STOPFUMAT (apelabil gratuit din reteaua Romtelecom)
Website: www.stopfumat.eu


Ministerul Sanatatii va continua sa sustina acest program si anul viitor. Implementarea programului ajuta la preventia bolilor produse de fumat: infarct miocardic, cancer pulmonar, bronhopneumopatia obstructive cronica, cardiopatie ischemica, etc.


Citeste si despre:

Renuntarea la tigari: reactii imediate in organism Renuntarea la fumat – cum se poate renunta la fumat? Cum putem renunta la fumat fara a creste in greutate? Dieta inaintea Sarbatorilor de Iarna Alopecia - caderea parului, chelia sau calvitia Cancerul de colon si fumatul Nodulul pulmonar solitar Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Artrita juvenila reumatoida 10 beneficii ale dusului rece asupra sanatatii Tratamentul fumatului 10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile Cum sa va pregatiti pielea pentru iarna Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate Dieta cu grepfrut