Fumatul si boala lupica

Publicat: 30 Octombrie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

In cadrul Poliartritei Reumatoide se stie ca fumatul se asociaza cu formele seropozitive (factor reumatoid prezent), cu formele nodulare si erozive ale bolii si cu manifestarile sistemice si productia de anticorp antipeptid C citrulinat. O mare parte dintre aceste asocieri se explica prin faptul ca expunerea la tutun mediaza productia de factor reumatoid clasic, insa mecanismele propuse sunt mult mai multe.
Relatia intre fumat si aparitia afectiunii este mai putin clara pentru lupus. Un studiu recent a identificat o asociere modesta intre dezvoltarea lupusului si fumatul actual. Dupa diagnosticarea afectiunii; fumatul pare sa potenteze activitatea acesteia; fumatorii au evenimente trombotice mai frecvent si progresie mai rapida a nefropatiei lupice spre insuficienta renala.
Intr-un studiu efectuat la pacientii lupici, autorii au determinat ca pozitivitatea anticorpilor anti-ADNdc este mai frecventa la cei care nu au fumat niciodata (si reapectiv la fumatorii actuali fata de cei care au fumat candva).
Nu s-a gasit nici o relatie intre durata anterioara a fumatului si pozitivitate. Explicatia pentru aceasta pare sa fie faptul ca fumatul altereaza clearence-ul celulelor apoptotice in lupus, in special ca cei predispusi genetic la aceasta.


Citeste si despre:

Lupusul eritematos sistemic - boala autoimuna Vacante sanatoase – unde sa mergi? Cum protejam intestinul de agresiuni, in timpul tratamentului cu antibiotice Afla care sunt cauzele si simptomele trombofiliei