Diferente la nivelul creierului in cazul fumatorilor

Actualizat: 10 Noiembrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Intr-un studiu recent au fost descoperite diferente la nivelul creierului in cazul fumatorilor comparativ cu cei care au fumat niciodata Astfel, o zona a cortexului cerebral este mai subtire la fumatori.

Cortexul este o parte din creier cu rol important in controlul impulsurilor, recompensa dar si luarea deciziilor. Cercetatorii germani, au analizat prin intermediul a unor imagini 3D de inalta rezolutie, structurile cerebrale a 22 de fumatori si a 21 de persoane care n-au fumat niciodata. Pe baza acestor imagini, oamenii de stiinta au calculat grosimea cortexului cerebral la fiecare dintre subiecti.

In medie, fumatorii au un cortex mai subtire in zona orbito-frontala, decat nefumatorii. Grosimea acestie zone, scade in raport cu numarul mare de tigari fumate zilnic, dar si in functie de perioada de timp pe parcursul careia o persoana fumeaza.

Cu toate acestea, echipa de la Institutul German de Metrologie a declarat ca nu este clara legatura dintre cauza si efect. In concluzie ar fi necesare si alte cercetari pentru a se stabili daca fumatul cauzeaza scaderea grosimii cortexului sau daca cei care au cortexul mai subtire sunt predispusi catre fumat.


Citeste si despre:

Zece pasi pentru a scapa de fumat Care este diferenta dintre vanataie si cheag de sange? Nivelul de colesterol si modul in care difera de la barbati la femei Ereditatea si cancerul Cum putem recunoaste un accident vascular cerebral ? Infarctul miocardic si angina instabila Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Alzheimer Accidentul ischemic tranzitor Lupusul eritematos sistemic - boala autoimuna Boala cerebrovasculara Arsuri stomacale sau infarct miocardic? 9 reguli pentru o inima sanatoasa Ischemia arteriala periferica
Cere sfatul medicului ×