Bogatii si saracii sunt la fel de mult afectati de fumat - studiu

Publicat: 19 Februarie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Fumatul are aceleasi efecte nocive asupra sanatatii si duratei de viata atat asupra bogatilor cat si asupra saracilor, potrivit unui studiu publicat in Jurnalul Britanic de Medicina, citat de AFP.

La acest studiu, care a inceput in anii '70 au participat 15.000 de subiecti cu varste cuprinse intre 45 si 64 de ani. Ei au fost grupati in functie de obiceiurile legate de fumat si de categoria sociala din care fac parte. La 28 de ani dupa selectionarea subiectilor, rata de supravietuire printre bogatii nefumatori a fost de 65% la femei si 53% la barbati. Printre nefumatorii din categoria sociala defavorizata, rata de supravietuire a fost 56% la femei si 36% la barbati.

In cazul fumatorilor, pentru bogati rata de supravietuire a fost 40% la femei si 25% la barbati, iar dintre saraci au supravietuit 35% dintre femei si 18% dintre barbati.

Cercetatorii au constatat ca rata de mortalitate este atat de mare printre fumatori, incat nu este important cat de multi bani au. Faptul ca fumatorii saraci au o rata de mortalitate mai mare este pusa de cercetatori pe seama faptului ca ei si fumeaza mult mai mult decat bogatii.

Studiul a mai aratat si ca rata de supravietuire a celor care s-au lasat de fumat se apropie de cea a nefumatorilor.


Citeste si despre:

Pericolele la care va expun dietele prea bogate in proteine Factori de risc in dezvoltarea cancerului Infarctul miocardic si angina instabila Gestionarea migrenelor la serviciu Greseli de evitat si modificari benefice dupa menopauza Principalii factori de risc in aparitia aterosclerozei Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Anevrismul aortic (aorta anevrismala) Fibrilatia atriala - aritmie cardiaca Ischemia arteriala periferica Degenerescenta maculara Hipertensiunea - Valori crescute ale presiunii arteriale Simptomele precoce ale cancerului de prostata Ai grija de inima ta! Cum poti preveni aparitia hipertensiunii arteriale