Barbatii fumeaza de doua ori mai mult decat femeile

Actualizat: 12 Mai 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Un barbat fumeaza, in medie, cat doua femei, conform rezultatelor Eurobarometer Report realizat de catre Comisia Europeana. Acelasi studiu indica faptul ca, in Romania, peste o treime din barbatii romani sunt fumatori (37,6%), pe cand doar 12,5% dintre femeile romance fumeaza.

Pe de alta parte, specialistii atentioneaza ca dependenta de tutun la femei este mai puternica decat la barbati. Astfel, conform cercetarilor realizate de catre Universitatea de Medicina din Hong Kong, femeile renunta mai greu la fumat decat barbatii. Dificultatea se datoreaza faptului ca femeile apeleaza la tigara in momente incordate cand aceasta este transformata, la nivel psihic, intr-un sprijin pentru depasirea stresului si a depresiei.

"Este dovedit ca incidenta cazurilor de fumat este mai mare in randurile barbatilor, iar Romania nu face exceptie. Totusi, femeile renunta mai greu la acest obicei din motive de ordin emotional. in special femeile tinere sunt cele mai afectate de acest viciu. Ajutorul de specialitate din partea unui medic este absolut necesar in cazul renuntarii la fumat", a declarat Prof. Dr. Dumitru Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie si a RPFR - Reteaua pentru Prevenirea Fumatului in Romania.

Mai mult, studiile de profil, realizate in ultimii 20 de ani, arata ca femeile fumatoare sunt mai vulnerabile in fata cancerului si a bolilor respiratorii decat barbatii fumatori. De asemenea, conform Eurobarometer Report, moartea cauzata de fumat poate fi evitata daca se iau masuri eficiente din timp.

Raportul mai arata si faptul ca in Europa, Grecia ocupa primul loc ca procentaj de fumatori - 42%, pe cand in Romania, 36% din populatie este fumatoare.


Citeste si despre:

Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Cum alegi cea mai buna metoda contraceptiva Cannabisul si cannabinoidele Cancerul cavitatii bucale Renuntarea la fumat – cum se poate renunta la fumat? Glaucomul Sevrajul nicotinic: ce este, cum se manifesta, cand apare Cum putem preveni obezitatea? Iata ce dieta putem adopta pentru beneficii pe termen lung O pacienta cu luxatie congenitala bilaterala de sold si interventii chirurgicale succesive a ales recuperarea in spitalul de recuperare din orasul medical De ce este dragostea buna pentru sanatate? Cancerul pulmonar non-microcelular Anticonceptionalele - risc vs beneficii Fibroza pulmonara Preeclampsia si hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii Informatii despre cancerul cervical pe care orice femeie trebuie sa le cunoasca 6 modalitati prin care reduci riscul unui infarct
Cere sfatul medicului ×