Acidul salicilic : cum il utilizezi corect

Actualizat: 28 Martie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Baican Iuliana
Consultant medical:

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Ce este acidul salicilic?


Clasa acizilor beta-hidroxilici include si un component numit acid salicilic cu numeroase utilizari si disponibil sub diverse forme. Una dintre proprietatile acidului salicilic este liposolubilitatea, fapt care il face un agent exfoliant eficient pentru curatarea superficiala si in profunzime a tenului. Acesta regleaza activitatea glandelor sebacee echilibrand productia de sebum.

Alaturi de efectul de diminuare a porilor pe care il mai are acidul salicilic, reducerea productiei de sebum contribuie la ingrijirea tenului gras si cu predispozitie spre a dezvolta acnee.

Efectele  acidului salicilic

Totodata, acidul salicilic are un rol important in reducerea inflamatiilor, eritemului si edemului, ajuta la procesul de regenerare celulara prin efectul antioxidant si contribuie la incetinirea aparitiei semnelor de imbatranire prin diminuarea ridurilor. Efectul cicatrizant face ca acidul salicilic sa grabeasca vindecarea plagilor.

In acelasi timp, acidul salicilic este si un bun agent antibacterian si antimicrobian, motiv pentru care poate fi utilizat si impotriva agentilor microbieni care pot fi daunatori pentru piele precum Propioniobacterium acnes care determina inflamatie, acnee sau alte afectiuni dermice.

Afectiuni tegumentare precum acneea, verucile/ negii, probleme ale scalpului (sebum si matreata excesiva), straturile tegumentare aflate in exces care formeaza calusuri beneficiaza de proprietatile terapeutice ale acidului salicilic. Psoriazisul este iarasi o alta afectiune de la nivelul pielii caracterizata prin uscarea tegumentului sub forma unor placi scuamoase. Si in cazul acesteia, acidul salicilic s-a dovedit util prin emolierea si exfolierea regiunilor tegumentare respective .

Formele sub care se gaseste si beneficiile acidului salicilic

Acidul salicilic, in functie de concentratie, poate fi utilizat in structura unor creme, geluri, masti exfoliante sau diferite produse cosmetice de ingrijire a pielii, dar si in lupta impotriva punctelor negre si a acneei.

Cremele cu acid salicilic sunt unele dintre cele mai utilizate produse cosmetice, fie ca sunt destinate efectelor anti-rid, fie pentru curatarea si ingrijirea unui ten problematic, gras sau cu predispozitie spre a dezvolta acnee. Pentru un astfel de tip de ten, alte produse care contin acid salicilic sunt gelurile de curatare exfoliante. Celulele descuamate sunt indepartate, secretia de sebum este reglata, porii se deschid, fapt care contribuie la prevenirea dezvoltarii problemelor acneice.

Samponul cu acid salicilic este indicat pentru persoanele care se confrunta cu exces de sebum si matreata, dermatita seboireica si alte probleme ale scalpului. Totodata, mastile pentru par, dar si pentru fata care contin acid salicilic pot fi utilizate pentru exfolierea celulelor moarte, curatare si hidratare.

La o concentratie mai mica de 2%, acidul salicilic se foloseste sub forma de ser pentru afectiuni mai severe ale tenului .

Cum utilizam acidul salicilic cu aplicare locala?

Un aspect important inainte de utilizarea unui anumit produs sau medicament este verificarea unor posibile reactii alergice la administrarea acestuia. Pentru a verifica existenta unei reactii alergice la acidul salicilic se aplica o cantitate mica de produs pe o zona redusa din suprafata tenului acneic sau cu alte probleme, timp de trei zile. Daca apare eritem, edem sau prurit, utilizarea produsului care contine acid salicilic se sisteaza, in caz contrar acesta poate fi folosit.

Acidul salicilic poate fi iritant daca intra in contact cu mucoasele (nazala, bucala, oculara), cu solutii de continuitate tegumentara (plagi, zgarieturi) sau arii tegumentare mai sensibile (regiunea inghinala). Daca aceste zone intra in contact cu respectivele produse, ele se vor clati cu apa rece din abundenta.

Inainte de aplicarea topica a lotiunilor, cremelor sau a gelului cu acid salicilic, zona pe care de aplicare va fi spalata cu un produs de curatare usoare si uscata. Se va aplica produsul respectiv, iar zona respectiva va fi masata pentru a ajuta crema sau gelul sa actioneze.

Posibile efecte adverse

In majoritatea cazurilor, utilizarea acidului salicilic este lipsita de reactii adverse nedorite. Exista insa, si situatii in care aplicarea produselor respective poate cauza iritatii, eruptii ale pielii, descuamarea tegumentului, prurit si disconfort local. De aceea se recomanda testarea unor posibile reactii alergice la produsele care contin acid salicilic pe o regiune mica de piele inainte de utilizarea acestora in mod repetat in rutina de ingrijire de zi cu zi.

Un posibil efect advers intalnit in cazul folosirii produselor cu acid salicilic este toxicitatea data de salicilati, mai comuna la persoanele cu afectiuni ale ficatului, rinichilor sau la copii.

Toxicitatea la salicilati se manifesta prin greturi, varsaturi, diaree, tinitus si vertij, slabiciune, tahipnee sau afectare psihica. Alte reactii adverse precum edemul facial (ochi, buze) sau la nivelul gatului, dificultati respiratorii, trebuie semnalate imediat medicului pentru ca pot fi manifestari ale unei reactii alergice care poate pune viata in pericol.

Depozitarea si utilizarea produselor cu acid salicilic, in special a solutiilor cu aplicare locala, se recomanda a fi efectuata departe de surse de flacara deschisa sau caldura datorita proprietatilor inflamabile ale acestora.

Modalitati de folosire in functie de fiecare produs in parte

Modul de folosire al diferitelor produse care contin acid salicilic este specificat in instructiunile de utilizare pe care este bine sa le cititi si sa le respectati. Lotiunile sau cremele se aplica pe suprafata de piele afectata si se maseaza usor. Inainte de aplicarea samponului cu acid salicilic, parul si scalpul sunt spalate cu apa potrivit de calda, se aplica produsul si se maseaza pe scalp pana la 5 minute, urmand apoi o clatire cu apa din abundenta.

Solutiile cu aplicare locala pentru veruci plantare sau calusuri la nivelul pielii se aplica pe zona afectata, iar medicamentul se lasa sa actioneze pana cand se usuca. In functie de recomandari, acestea se aplica mai multe zile la rand, o data sau de doua ori pe zi. Inainte de utilizare, zona respectiva trebuie spalata si uscata bine, iar produsele cu acid salicilic nu se vor utiliza daca tegumentul este iritat, inflamat sau contine diferite leziuni.

Sapunul cu acid salicilic se utilizeaza in mod similar unui sapun obisnuit, cu apa suficient de calda pentru a face spuma, iar regiunea de piele afectata va fi spalata cu un burete de baie/ pentru fata/ manusa.

Utilizarea acidului salicilic in sarcina nu este contraindicata, insa este recomandata alegerea produselor care contin concentratii reduse ( sub 2%) si cu monitorizarea evolutiei sarcinii si a tratamentului.

Bibliografie:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19400653/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35073439/
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/salicylic-acid-topical-route/proper-use/drg-20066030
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/topical-treatments-psoriasis
https://www.healthline.com/health/pregnancy/salicylic-acid


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Consecintele unei supradoze de aspirina Sindromul posttrombotic Ce efecte au de fapt ingredientele produselor de ingrijire a pielii Solutii de urgenta pentru herpes, cearcane si cosuri Pasii pentru o rutina de baza de ingrijire zilnica a pielii De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Analize biochimice ale sangelui – modificari ale transaminazelor hepatice Semnificatia simptomelor intalnite zi de zi Tratamente eficiente pentru acnee Afectiuni comune ale picioarelor Proceduri cosmetice: Ingrijirea tenului acneic