Informatii privind eliberarea formularului E112

Actualizat: 07 Aprilie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Casele de asigurari de sanatate la care sunt luati in evidenta asiguratii elibereaza formularul E112 solicitantilor, daca se incadreaza in una din urmatoarele situatii:

• asiguratul isi transfera resedinta pe teritoriul unui alt stat membru UE si necesita mentinerea dreptului la prestatiile de boala – maternitate acordate pana la momentul transferului in Romania;

• asiguratul urmeaza sa efectueze un serviciu medical care face parte din pachetul de servicii medicale de baza din Romania, iar acesta nu poate fi acordat intr-un interval de timp necesar in mod normal pentru obtinerea tratamentului respectiv in tara noastra, luandu-se in considerare starea curenta de sanatate a persoanei si evolutia probabila a bolii.


Conditii de emitere prevazute de regulamente:

1. Pentru situatia transferului de resedinta – Eliberarea E 112 poate fi refuzata de casa de asigurari de sanatate numai daca se stabileste ca deplasarea persoanei respective ar prejudicia starea sanatatii sale sau primirea de tratament medical.

2. Pentru situatia trimiterii la tratament medical trebuie indeplinite doua conditii cumulative:
A. tratamentul respectiv se regaseste printre serviciile medicale prevazute in pachetul de servicii de baza de care beneficiaza asiguratii din sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania.
B. acest tratament nu i se poate acorda in intervalul de timp necesar in mod normal pentru obtinerea tratamentului respectiv in Romania, luand in considerare starea curenta de sanatate a persoanei solicitante si evolutia probabila a bolii.


Daca cele doua conditii sunt indeplinite casa de asigurari de sanatate nu poate refuza eliberarea acestui formular.


Eliberarea formularului E 112 va trebui sa aiba la baza si un raport medical care sa ateste starea de sanatate a solicitantului. Regula generala este ca acest formular se elibereaza inainte de plecarea persoanei la tratamentul planificat.


Refuzarea eliberarii formularului E 112:

a) transfer de resedinta: poate fi refuzata numai daca se stabileste ca deplasarea persoanei respective ar prejudicia starea sanatatii sale sau acordarea tratamentului medical;
b) autorizarea pentru tratament medical in alt stat: poate fi refuzata daca:
- tratamentul respectiv nu se regaseste printre prestatiile acordate in baza legislatiei de asigurari de snatate din Romania (Contractul - cadru Nr. 324/2008 privind conditiile acordarii asistentei medi8cale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate);
- tratamentul respectiv i se poate acorda in intervalul de timp necesar in mod normal pentru obtinerea acestuia in nici o unitate sanitara din Romania, luand in considerare starea curenta de sanatate a pacientului si evolutia probabila a bolii.

Eliberarea formularului E 112:
- de regula, formularul este eliberat inainte de placarea persoanei beneficiare. La solicitarea acestuia, formularul poate fi emis si dupa plecarea persoanei, daca din motive de forta majora nu a putut fi eliberat anticipat (art. 22 din Regulamentul (CEE) nr. 574/72) si daca serviciile medicale nu au fost achitate de catre asigurati;
- formularul E 112 genereaza o rambursare pe baza de facturi, rambursare care se realizeaza intre institutiile de la locul de sedere temporara sau resedinta so institutia competenta care a emis formularul E 112.

Formularul E 112 este util doar in originar. Descarca PDF
Informatii suplimentare necesare se gasesc pe www.cnas.ro!


Citeste si despre:

Formularul E112 - documente necesare Formularul E 104 Modelul unic al formularului de scrisoare medicala utilizat in sistemul de asigurari sociale de sanatate Norme de prescriere a retetelor medicale Informatii esentiale despre biopsia hepatica Compatibilitatea se creaza in timp Contractul cadru 2008 Mituri si dezinformari privind igiena Cum ajuta acidul hialuronic in tratarea bolilor respiratorii Modificarea contractului cadru 2008-2009 PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009 Regulament privind regimul actelor de studii in sistemul de invatamant superior E simplu sa donezi sange Metodologie pentru desfasurarea concursului de rezidentiat, sesiunea 9 noiembrie 2008 Organizarea si desfasurarea screening-ului in cancerul de col uterin Contract cadru 2009