Dismorfofobia peniana (sindromul penisului scurt)

Actualizat: 22 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Un studiu publicat in anul 2007 intr-o faimoasa revista de urologie din Europa a demonstrat ca peste 85% dintre femei sunt multumite de marimea penisului partenerilor, in timp ce 45% dintre barbati considera ca dimensiunile acestuia sunt complet nesatisfacatoare. O alta concluzie a studiului a fost ca, in fapt, procentul barbatilor cu penis cu dimensiuni sub normal este destul de scazut.

Specialistii considera ca ”sindromul penisului prea mic” sau dismorfofobia peniana reprezinta mai mult o problema la nivel psihic decat somatic, insa devine frustrant pentru pacient datorita anxietatii pe care o poate induce ideea ca penisul este prea mic.

O astfel de situatie - in care barbatul nu este multumit de dimensiunea penisului, este complet diferita de cea in care exista obiectiv un penis cu dimensiuni sub normal. Situatia este cunoscuta sub numele de micropenie si este o malformatie congenitala care se poate totusi trata, dar doar in copilarie.
Specialistii care au realizat si publicat acest studiu insista asupra impactului pe care un astfel de sindrom il are asupra calitatii vietii pacientului si subliniaza importanta tratarii barbatilor care acuza acest lucru. O astfel de conceptie poate fi o sursa permanenta de stres, depresie, anxietate si chiar jena, iar ajutorul acordat acestor pacienti trebuie sa fie in principal psihologic.

Exista o serie de studii clinice realizate in scopul de a stabili dimensiunile medii ale unui penis adult, urologii considerand ca un penis normal are in erectie 14-16 cm in lungine. Un penis cu adevarat mic (micropenie) are sub 7 cm in erectie. Numarul barbatilor cu micropenie este, insa, destul de mic. Cu toate ca majoritatea barbatilor se incadreaza in normal, peste 50% dintre ei declara ca isi doresc un penis mai mare. Ca urmare, Internetul abunda in metode si tratamente care, teoretic, vor ajuta barbatii sa ajunga la dimensiunile dorite. Foarte putine, insa, au si o oarecare eficienta si se pot utiliza pentru alungirea unui penis flasc. Specialistii sunt insa foarte rezervati in ceea ce priveste durabilitatea, siguranta acestor metode si rezultatele si sfatuiesc barbatii amatori, sa fie atenti daca vor sa urmeze acele sfaturi.

Nici rezultatele promise de chirurgia plastica nu sunt mai sigure, aceasta rezolvand in special cazurile caracterizate prin flaciditate exagerata sau deformari marcate (fie malformative, fie cicatriciale). In plus, aceste metode pot avea complicatii grave.
Este important de subliniat ca barbatii suferind de aceasta problema trebuie luati in serios de catre medicul la care apeleaza, trebuie ascultati si indrumati spre un psiholog sau psihoterapeut inainte de oricare alt specialist. O astfel de idee poate sa afecteze foarte serios viata sociala, profesionala, relatia de cuplu si activitatea sexuala a pacientului.


Citeste si despre:

Dismorfofobia peniana - sindromul penisului scurt Fractura de penis Tehnici si proceduri de marire a penisului Modificarile penisului aparute cu inaintarea in varsta Dimensiunea penisului Modalitati de marire a penisului Informatii esentiale despre cancerul penian (de penis) Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Cauzele aparitiei punctelor/petelor rosii de la nivelul penisului Ce trebuie sa stim despre boala Peyronie (curbarea penisului)? Operatia de augumentare a penisului Circumcizia: mit si realitate Hipospadiasul Priapismul (Disfunctie erectila) Cum antrenezi memoria de scurta durata?
Cere sfatul medicului ×