Durere sub coaste in partea dreapta? Cand ar trebui sa te ingrijoreze durerea de ficat

Actualizat: 19 Mai 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Exista un reflex in a reclama dureri de ficat de fiecare data cand o persoana simte o anumita durere sub coasta, in partea dreapta. Desi, ficatul este situat in partea dreapta superioara a cavitatii abdominale, si uneori, durerea de ficat iradiaza in spate, un singur simptom nu este suficient pentru a ne ajuta sa identificam sursa problemei.

Durerile resimtite in acea zona pot fi cauzate, printre altele, de:
• vezica biliara, unde se afla rezervorul de ”fiere” si care poate avea mai multe afectiuni asa cum sunt: diskinezia biliara (”fierea lenesa”), litiaza biliara (pietre la fiere); durerea aceasta este denumita colica biliara
• eroziunea superficiala sau profunda a peretelui stomacului, afectiuni cunoscute sub numele de gastroduodenita, respectiv ulcer
• colon, din cauza balonarii sau altor tulburari de tranzit, cum ar fi colonul iritabil
• coloana vertebrala, prin intermediul radacinilor nervoase, care pot provoca o durere care iradiaza pe calea nervilor intercostali.

Ficatul: Functiile principale si cele mai comune probleme

Ficatul este cel mai mare organ glandular (care secreta substante chimice) din organism, care indeplineste numeroase functii, precum detoxifierea sangelui, producerea bilei (substanta necesara pentru digerarea grasimilor), stocarea unor vitamine, a fierului si a glucozei, indeparteaza hemoglobina, insulina si alti hormoni si distruge celulele rosii imbatranite din sange (care formeaza pigmentii biliari si dau materiilor fecale o culoare maro), printre altele.

Cele mai comune probleme ale ficatului sunt infectia cu virusurile hepatice, boala ficatului gras, daunele provocate de alcool si cancerul. Diagnosticul de ciroza hepatica se pune atunci cand ficatul devine cicatrizat si intarit (tesutul normal este inlocuit treptat cu tesut fibros) si nu mai poate functiona corect.

Durere de ficat: Cauze

”Durerea de ficat” se poate manifesta in mai multe feluri si variaza in intensitate. Durerea este resimtita prin prisma inflamarii invelisului ficatului, pentru ca ficatul propriu-zis nu doare. Din acest motiv, identificarea cauzei necesita investigatii medicale.

Iata cateva posibile cauze ale durerilor de ficat:
• Colica biliara
• Hepatita virala
• Hepatita alcoolica
• Boala de ficat gras (Steatohepatita)
• Abcesul sau chistul hepatic
• Cancerul de ficat
• Excesul de fier (Hemocromatoza)
• Leziuni la nivelul ficatului
• Sindromul Reye
In anumite cazuri, durerile resimtite sub coasta, in partea dreapta, pot semnala si probleme ale pancreasului, ale rinichilor sau ale vezicii biliare, asa ca se recomanda efectuarea unui control medical imediat.

Dureri de ficat: Simptome

Atunci cand o persoane resimte o durere, care provine din partea dreapta superioara a cavitatii abdominale, la care se mai adauga si unele dintre urmatoarele simptome, este probabil ca problema sa fie legata de ficat:
• Oboseala cronica
• Pierderea apetitului
• Respiratia urat mirositoare
• Umflarea picioarelor sau a gleznelor
• Urina de culoare inchisa sau scaun deschis la culoare
• Mancarimi insuportabile
• Colorarea in galben a pielii si a albului ochilor

Consultarea unui medic este obligatorie, atunci cand, pe langa durerile de ficat, apar astfel de simptome.

Remedii pentru ficat

In astfel de cazuri, medicii recomanda efectuarea unor analize de sange (pentru a identifica valorile anormale ale anumitor enzime) si a unei ecografii abdominale.
Odata descoperita cauza, nu de putine ori se intampla ca, tratamentul pentru refacerea ficatului sa nu fie bazat pe medicamente, ci mai degraba sa tina de schimbarea dietei si urmarea unui regim sarac in grasimi si zahar si lipsit de alcool sau tutun.

SteaBlock este un supliment alimentar pentru ficat, cu eficacitate demonstrata prin intermediul studiului medical „Tripla terapie antioxidanta, o alternativa pentru pacientii cu afectiuni hepatice cronice”, la care au participat 1.718 pacienti cu afectiuni hepatice cronice din Romania, timp de 6 luni, fiind monitorizati de 145 medici.

Rezultatele obtinute de specialisti indica faptul ca SteaBlock protejeaza, detoxifica si sustine ficatul, rezultat sustinut de reducerea steatozei hepatice in cele 6 luni de administrare. imbunatatirea activitatii hepatice s-a datorat si reducerii semnificative a trigliceridelor si transaminazelor. De asemenea, specialistii le recomanda tuturor persoanelor care simt dureri la ficat sa faca cel putin 10.000 de pasi zilnic.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Secretiile vaginale: cand ar trebui sa ne ingrijoram? Pierderea memoriei - cand ar trebui sa ne ingrijoram? Durerea sub coaste - cauze posibile Hemoroizii – cand ar trebui sa consultati medicul? Semne de alarma in timpul sarcinii - cand este cazul sa te ingrijorezi si ce este normal Cand ar trebui sa consultam medicul pentru o raceala? Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar in primavara cu produse bio Aparate auditive vivante Scaunele verzi in cazul copiilor: cand este cazul sa ne ingrijoram? Cresterea si dezvoltarea copilului. Cand este cazul sa ne ingrijoram? Cand ar trebui sa apelati la un consult oftalmologic Palpitatiile – cand devin un motiv de ingrijorare? Durerile si zgomotele articulare ar trebui sa ne ingrijoreze? Dureri care ascund boli in cavitatea toracica si abdominala
Cere sfatul medicului ×