APAH-RO va incerca sa faciliteze accesul la tratament pacientilor cu boli hepatice

Publicat: 19 Mai 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Peste 200 milioane de romani traiesc cu virusul hepatitei B sau C. In prezent, doar 1% dintre cei infectati cu virusul hepatitei B au acces la tratament si sub 1% in cazul celor infectati cu virusul hepatitei C. Netratata, hepatita B evolueaza in ciroza hepatica la 30% din pacienti, iar virusul hepatitei B este responsabil de 70% din cancerele hepatice primitive. In cazul hepatitei virale C, aproximativ 80% din infectiile acute se cronicizeaza, dezvoltand ciroza hepatica, iar unu din 5 pacienti cu hepatita C dezvolta cancer hepatic.
conferinta
Lupta pentru drepturile pacientilor cu afectiuni hepatice cronice incepe prin normalizarea statutului ghidurilor terapeutice. In Romania, actualul protocol de tratament este publicat in Monitorul Oficial, respectiv are caracter de lege, obligand pacientul sa se incadreze in limitele stabilite pentru a spera la tratament. Prin sistemul actual este incurajata intrarea in tratament intr-un stadiu cat mai avansat al bolii, fapt care are consecinte ireversibile asupra starii de sanatate a pacientului cronic.

Astazi, de Ziua Mondiala a Hepatitei, a fost lansata Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO). Principalul obiectiv al asociatiei este cresterea accesului la tratament pentru bolnavii cu afectiuni hepatice cronice. De asemenea, asociatia isi propune sa lanseze o platforma nationala de dezbatere pentru pacientii a caror sanatate a fost afectata din cauza lipsei de coerenta a politicilor de sanatate si lipsa de transparenta a sistemului de asigurari de sanatate din Romania. In acest sens, asociatia a lansat si hepato.ro, unde sunt avordate in mod deschis problema listelor de asteptare, a lipsei de transparenta in selectarea pacientilor si a alocarii fondurilor pe patologii respective.

Prin prisma experientei personale, in prima faza a activitatii noastre, ne vom concentra pe pacientii diagnosticati cu hepatita cronica B sau C. Fiind pacient cu hepatita cronica am incercat sa intru in schema de tratament. Cu aceasta ocazie am constatat lipsa de transparenta a intregului proces, inechitatea si anormalitatea sistemului romanesc. Listele de asteptare, criteriile discriminatorii pentru accesul la tratament si conditionarea tratamentului de alocarea fondurilor reprezinta obstacolele de netrecut in calea pacientului roman diagnosticat cu hepatita cronica B sau Ca declarat Marinela Debu, presedintele APAH-RO.

"Pentru pacientii cu hepatite cronice, accesul la tratament este vital. Cu cat este inceput mai devreme, cu atat sunt evitate complicatii precum cancerul hepatic sau ciroza. De aceea, eliminarea listelor de asteptare si asigurarea accesului la tratament pentru pacientii cu hepatita cronica B sau C reprezinta nu doar o investitie in sanatatea oamenilor, ci si reducerea costurilor de tratament datorate complicatiilor care apar inevitabil”, a adaugat Marinela Debu.


Citeste si despre:

Programul national de diabet zaharat Stigmatizarea in boala mentala - cum poate fi depasita? Nasterea prin cezariana Efectele plantelor in functie de forma de administrare Tratamentul fumatului Sindromul hepato-renal - cand apare si cum il gestionam 19 mai 2008 - Ziua Mondiala a Hepatitei Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Informatii esentiale despre biopsia hepatica Oxiuroza (Enterobioza) Alimentatia corecta in bolile hepatice Atacul de panica si tulburarea de panica Cand devine masturbarea o problema? Pneumonia de ventilatie Cateterismul venos central