Si vinul alb conduce la aparitia discromiei dentare!

Actualizat: 20 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Indiferent de culoarea vinului pe care il consumi dantura ta va avea de suferit! Potrivit unui nou studiu, vinul alb, ca si cel rosu, are un continut acidic ridicat care conduce la cresterea riscului aparitiei discromiei dentare. Cercetatorii de la Universitatea din New York au comparat efectele vinului rosu si ale celui alb asupra danturii; astfel, timp de o ora dantura de vaca a fost cufundata in vin, apoi a fost introdusa in ceai negru. S-a recurs la aceste etapte deoarece cam acesta este ritualul zilnic al persoanelor: consuma 1-2 pahare cu vin sau o ceasca de ceai, sau ambele.

De ce dinti de vaca? Deoarece suprafata lor are o structura similara cu cea a danturii omului, sustine Mark Wolff, profesor si presedinte al departamentului de cariologie si odontoterapia restauratoare la Colegiul medicilor Dentisti de la Universitatea din New York.

Cu toate ca efectele vinului alb asupra danturii sunt mai putin nocive decat cele ale vinului rosul, dantura devine extrem de vulnerabila in fata discromiei in ambele cazuri. „Obisnuiam sa imi sfatuiesc pacientii sa consume vin alb, nu rosu... dar m-am inselat”, a declarat Wolff. Cand sunt combinate bauturi cu aciditate diferita, taninii din vinul alb ajuta substantele cromogene sa actioneaza la suprafata danturii, sustine Wolff. Deci, cand la cina consumam un pahar de vin si o ceasca de ceai, riscul aparitie discromiei dentare este foarte mare. „De fiecare data cand procedam astfel va creste profunzimea petelor de la suprafata danturii”, a adaugat acesta.


Citeste si despre:

Renuntarea la tigari: reactii imediate in organism Rezectie apicala sau tratament endodontic ? Factori mai putini cunoscuti care determina ingalbenirea dintilor Subponderabilitatea Remedii la domiciliu pentru mahmureala Diferentele dintre diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2 Afectiunile glandelor salivare. Cauze si tratament Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Alternative sanatoase la zahar Modalitati de a preveni depresia prenatala Acneea: mit si realitate Ingrijirea picioarelor Indrumari pentru curatarea corecta a tenului Socul Bolile si leziunile pe care le-ar putea provoca utilizarea intensiva a computerului