Fatetele dentare

Actualizat: 07 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Anatolii Glopina
Medic estetica si protetica dentara

Velvet Dental

Fatetele dentare - reprezinta refacerea suprafetei exterioare a dintelui. Acestea pot fi realizate din compozite si ceramica de zirconiu, prin metoda indirecta sau directa.

Fatetele din ceramica - cele mai timpurii fatete estetice. Ceramica a fost primul material dentar folosit de proteticieni care a oferit cea mai buna inchidere marginala din punct de vedere clinic.

Deoarece are proprietati unice, permitandu-ne sa o utilizati pentru fatete: nu se intuneca, nu se schimba la culoare si datorita tensiunii de suprafata si compozitia chimica nu se acumuleaza in placa bacteriana , este un material inert fata de dinte si gingii, deasemenea este un material durabil si fotomimetic, poate prelua culorile individuale si forma dintelui.

Indicatii

Rational fatetele sunt recomandate pentru dintii cu defecte de forma sau culoare. Fatetele refac exclusiv defectele estetice, volumul coroanei clinice cat si functia unitatii dentare.

Contraindicatiile

Nu se recomanda a fi montate fetete in urmatoarele situatii clinice:in bruxism (scrasnirea dintilor), carioactivitate mare, obturatii multiple ce au interesat cat coroana dentara atat si spatiul endodontic, malpozitie dentara, treme diasteme precum si la pacientii cu igiena precara.

Avantaje

Reconditionare si redarea unui aspect complet nou din punct de vedere estetic si functional. acest lucru poate fi obtinut intr-un timp relativ scurt in functie de situatia clinica si obtiunea pacientului.

Dezavantaje

Intrucat pentru a proteza un dinte cu fateta acesta la randul sau in cele mai multe din cazuri este supus unei instrumentari mecanice ce duce la pierderea uneii cantitati neinsemnate de tesut dur dentar sanatos.

Cu toate acestea, procedura se aplica tuturor dintilor fatetati indirect. In cazul fatetarii directe permit abordarea selectiva a tratamentului dentar, si afecteaza numai zona de interes, fara a copromite dintele sanatos.

Important este ca pacientul care opteaza pentru fatete trebuie sa inteleaga ca igiena mediului bucal trebuie sa fie cat mai buna intrucat fatetele acopera doar fata anterioara a dintilor interesati, deci fata posterioara cat si spatiile proximale raman vulnerabile la atacul acid din mediul oral.

Tehnici de fatetare

In functie de materialul ales pentru fatetare la ora actuala se cunosc si se practica doua metode: tehnica directa si indirecta. Scopul tehnicilor este acelasi insa diferentele se fac simtite la durabilitate in timp din punct de vedere estetic si functional, rezistenta in masticatie si stabilitatea coloristica precum si preturile de cost.

Indiferent prin ce tehnica sunt obtinute aceste restaurari, indicatiile post operatorii sunt valabile in egala masura pentru toate variantele, fie fatete directe din materiale compozite fie cele indirecte din ceramica integrala sau zirconiu.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

DENTAL CROWN HEALTH
Tel: 0764800048
Bucuresti, CAMIL RESSU 27B - Cladire Individuala
Clinica Stomatologica Smilewy
Tel: 0751171107
Timisoara, Smileway, Strada Loichiță Vasile 1-3 Sc. D, Parter, Timișoara 300633

Citeste si despre:

Reconstructia zambetului: fatetele dentare din portelan Fatetele dentare – PRO sau CONTRA Fatetele dentare din ceramica comparate cu fatetele dentare din compozit Ce sunt fatetele dentare? Avantajele si dezavantajele fatetelor dentare Ceramica integral (e-max ivoclar) folosita ca optiune pentru incrustatii si fatete ceramice Indicatii dupa inserarea unui implant dentar Prevenirea si tratarea problemelor de sensibilitate dentara Fatete de portelan Top 5 probleme dentare Plombe dentare Fatetele de portelan – O solutie pentru un zambet frumos! Fatetele din compozit Cum se pot realiza lucrari dentare ceramice intr-o singura sedinta cu ajutorul sistemelor CAD/CAM ? Fatetele ceramice