Pozitia de somn care poate fi letala pentru epileptici

Actualizat: 23 Ianuarie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

O noua cercetare a demonstrat ca unele pozitii de somn pot cauza moartea persoanelor diagnosticate cu epilepsie. Rata de deces pe fondul pozitionarii gresite a corpului in timpul somnului este mai ridica in randul epilepticilor mai tineri de 40 de ani, au descoperit oamenii de stiinta.

Cercetatorii Universitatii din Chicago au derulat un studiu dedicat ratei de mortalitate in cazul pacientilor suferinzi de epilepsie.

Savantii au observat ca decesul spontan este comun in randul epilepticilor care nu isi tin boala sub control si apare cel mai frecvent in timpul somnului.

In mod surprinzator, la 73% din persoanele decedate care au suferit de epilepsie, moartea a survenit in timp ce bolnavii dormeau cu fata in jos. Prin urmare, specialistii au emis o avertizare epilepticilor privind pozitiile de somn. Este recomandat ca pacientii cu acest diagnostic (sau alte boli neurologice) sa nu doarma niciodata pe burta si sa utilizeze, la nevoie, un dispozitiv care sa ajute la evitarea acestei pozitii de somn.

Epilepsia este denumirea unui grup de tulburari neurologice de lunga durata, manifestata prin crize epileptice recurente. Epilepsia nu poate fi vindecata, insa crizele pot fi controlate cu ajutorul medicatiei in aproximativ 70% din cazuri.


Citeste si despre:

Derivati Barbiturici Alcoolul etilic Epilepsia Epilepsia (cauze, simptome, tratament) Cum poate afecta organismul somnul agitat? Importanta primului ajutor in cazurile de epilepsie Narcolepsia Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Insomnia Depresia si anxietatea la copii Masuri de precautie pentru diminuarea consecintelor dizabilitatilor Copilul pana in 2 ani - afectiuni frecvente Migrena juvenila Inrosirea fetei: cauze, tratament, preventie Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate