Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie: Cum tratam endometrioza?

Actualizat: 13 Decembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Chadi Muheidli
Consultant medical:

Dr. Chadi Muheidli
Medic primar obstetrica-ginecologie

Dacia Medical Center

La nivel mondial, peste 200 de milioane de femei sufera de endometrioza, una dintre cele mai grave afectiuni ginecologice la varste reproductive. “Boala femeilor neiubite”, cum este cunoscuta popular endometrioza, este raspandita si in tara noastra. Estimativ, peste 500.000 romance sunt diagnosticate cu aceasta boala.

Ce este endometrioza?

Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie:

Endometrioza se caracterizeaza prin dezvoltarea tesutului care acopera peretii interni ai uterului (n.r. - endometru), in afara acestuia, si anume, la nivelul ovarelor, al trompelor uterine, al peretelui abdominal, al vezicii urinare, al intestinului. Endometrioza este o patologie benigna, insa este o afectiune debilitanta.

Cum se manifesta?

Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie:

Pe langa dezvoltarea tesutului endometrial in zonele din jurul sau, endometrioza prezinta o serie de simptome deloc de neglijat. Din cauza ca mucoasa nu se dezvolta in interiorul uterului si nu poate fi eliminata in timpul menstruatiei, cum se intampla in mod normal, se inflameaza, se poate rupe sau poate crea chiar tesut cicatridial. Aceste complicatii sunt semnalate de organism, in prima faza, prin aparitia durerilor.

In 80% din cazuri, crampele menstruale care devin mai dureroase decat de obicei reprezinta primul semn al endometriozei. De asemenea, sangerarea menstruala dureaza mai mult timp. In special in timpul menstruatiei, pot aparea si simptome digestive, cum ar fi constipatie, balonare, greata.

Un alt semn de avertizare este aparitia durerilor lombare si pelvine, independent de ciclul menstrual, in timpul sau dupa actul sexul sau in timpul actului mictional.

Cea mai serioasa complicatie a endometriozei ramane insa infertilitatea. Estimarile arata ca 30% dintre femeile care sunt diagnosticate cu endometrioza se confrunta cu probleme de conceptie. Situatia este cu atat mai grava cu cat endometrioza are varful de incidenta la varsta reproductiva, intre 25 si 35 de ani.

Endometrioza: cum poate fi diagnosticata si tratata?

Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie:

Desi este o afectiune frecventa, endometrioza ramane una dintre cele mai des nediagnosticate afectiuni feminine instaurate la varsta reproductiva. Dupa aparitia primelor simptome trec, in medie, 8 ani pana cand se pune un diagnostic corect.

Adesea, simptome precum menstruatie abundenta sau dureroasa sunt considerate "normale" de catre paciente, iar acestea amana vizita la medic. Un alt motiv pentru care vizita la medic este amanata este reprezentata de jena pe care o resimt pacientele, inclusiv in discutia cu medicul, in ceea ce priveste menstruatia.

Tinand cont ca, in aproximativ 20-30% din cazuri, endometrioza este asimptomatica, afectiunea este descoperita accidental, cu ocazia efectuarii unor investigatii menite sa depisteze cauza durerilor menstruale severe sau a infertilitatii invocate de paciente.

In cazul endometriozei, histeroscopia permite examinarea mucoasei uterine cu ajutorul unei camere video minuscule, inserata prin vagin si colul uterin, pana la nivelul uterului. Pe langa rolul de diagnostic, histeroscopia poate indeparta eventuale excrescente anormale.

Tratamentul recomandat este intotdeauna unul personalizat, stabilit in functie de varsta si de starea pacientei. De asemenea, tratamentul este stabilit in functie de scopul pe care ni l-am propus. In situatia in care dorim sa combatem durerile specifice, tratamentul este unul medicamentos, pe baza de hormoni sau antiinflamatoare.

In situatia in care scopul este de a obtine o sarcina, tratamentul consta in interventia chirurgicala. Endometrioza este insa o afectiune cu o rata de recidiva mare, de 40%. De aceea, este recomandat ca pacientele sa incerce sa obtina o sarcina imediat dupa interventie. Pentru a creste sansele aparitiei unei sarcini, putem apela la metodele de reproducere umana asistata.

Cuplurile infertile, la care femeia este diagnosticata cu endometrioza si care nu-si permit sa suporte costurile unei fertilizari in vitro, pot beneficia de ajutor de stat in cadrul

Subprogramului National de Fertilizare in Vitro. Contravaloarea procedurii FIV/ET in cadrul subprogramului se finanteaza la un tarif de 10.000 lei/procedura FIV/ET. Exista insa si alte criterii care trebuie indeplinite: sa existe indicatie de fertilizare in vitro, ambii parteneri sa fie asigurati ai sistemului public de sanatate, procedura sa se realizeze cu ovocite si sperma proprii, nu donate, varsta femeii sa fie intre 24 si 40 de ani, indexul de masa corporala al acesteia sa fie cuprins intre 20 si 25, iar rezerva ovariana sa fie in limite normale, adica nivelul AMH sa fie mai mare de 1,1 ng/ml.

Detalii despre Subprogramul National de Fertilizare in Vitro, puteti afla din link-ul urmator: Programul National de Fertilizare in Vitro si Embriotransfer 2021

Autor: Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie. Dacia Medical Center


Citeste si despre:

Dr. Tiberiu Daia, medic specialist obstetrica-ginecologie ne spune daca este vindecabila infectia cu HPV Dr. Andreea Ciubotaru, medic primar oftalmolog: “Persoanele care lucreaza in fata computerului clipesc de 5 ori mai rar!” Dr. Aurelian Justin, medic primar urolog: “50%-60% dintre femei sufera cel putin o data in viata o infectie urinara” Care sunt cauzele durerilor la san? Ne raspunde Dr. Cristian Nicolae, medic primar radio-imagistica Tot ce trebuie sa stii despre pietrele la rinichi, interviu cu Conf. Univ. Dr. Daniela Radulescu, medic primar nefrologie Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'? Vaccinul COVID si miocardita. Un interviu cu Dna Dr. Ana-Gabriela Fruntelata, medic primar medicina interna si cardiologie Dr. Claudia Adriana Nicolae, medic primar alergolog, despre sensibilizarea alergica incrucisata Cum tratam boala Alzheimer Endometrioza - dieta recomandata Endometrioza - proliferare endomentru, generalitati