Studiu: Cititul si somnul ajuta cel mai mult la prevenirea declinului cognitiv

Actualizat: 11 Iulie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cercetatorii spanioli de la Universitatea din Valencia au descoperit ca somnul si cititul sunt doua dintre activitatile care ajuta cel mai mult la combaterea declinului mental care apare odata cu inaintarea in varsta.

Savantii din Spania au derulat un studiu pe mai multe persoane cu varste de peste 65 de ani, care au fost chestionate cu privire la stilul lor de viata, obiceiurile zilnice si alte informatii utile pentru depistarea principalelor moduri care pot ajuta la pastrarea facultatilor mentale pe termen mai lung.

Rezultatele studiului au evidentiat faptul ca persoanele care dorm intre sase si opt ore pe noapte prezinta un risc de doua ori mai mic de a suferi de tulburari cognitive decat cele care dorm mai mult sau mai putin.

Specialistii au subliniat ca acelasi beneficiu l-au constatat si in cazul varstnicilor care isi stimulau constant activitatea cerebrala cu ajutorul cititului, de unde au tras concluzia ca lectura constanta si somnul pot preveni declinul cerebral asociat cu inaintarea in varsta.


Citeste si despre:

Cum functioneaza terapia cognitiv-comportamentala? Cum influenteaza mancarea procesata functia cognitiva Legatura puternica dintre minte si inima 11 mituri despre dementa si deteriorarea cognitiva Terapia cognitiv-comportamentala cu focus pe trauma pentru copii si adolescenti Cum functioneaza terapia cognititv-comportamentala? Posibilitati de tratament in tulburarile de anxietate: Psihoterapia Medicii urologi actualizeaza modul in care trateaza Infectia urinara – Iata ce trebuie sa stii Top 5 greseli frecvente in alegerea sabotilor medicali si halatelor medicale – si cum le poti evita 7 modalitati de prevenire a pierderilor de memorie Dependenta de jocuri de noroc: semne, modalitati de tratament si gestionare Cum afecteaza coronavirusul persoanele cu anxietate sociala? Simptomele sindromului Asperger Depresia perinatala – cum poate fi recunoscuta si ce masuri trebuie luate Invatarea de lucruri noi ajuta la mentinerea sanatatii creierului la varste inaintate Dislexia - dificultatea de a invata cititul si scrisul