S-a reusit obtinerea de celule cerebrale in laborator

Actualizat: 20 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

celule,cerebrale,laboratorPentru prima data pe plan mondial, s-a reusit producerea si cultivarea de celule cerebrale in laborator, ceea ce deschide vaste perspective pentru tratamentul a numeroase afectiuni considerate pana in prezent incurabile.
Cercetatorii de la Universitatea din Florida au folosit o tehnica ce mimeaza procesul de regenerare naturala a creierului. Pornind de la celule susa, cercetatorii au reusit sa produca si sa creasca celule nervoase pana la maturitate. Experimentul a fost realizat pe soareci dar in curand va putea fi utilizat si in cazul creierului uman, fapt ce ofera sperante pentru bolnavii cu afectiuni grave ale creierului, ca de exemplu boala Parkison, dementa sau epilepsia.
Prin aceasta metoda se poate produce un numar nelimitat de neuroni ce pot fi folositi pentru inlocuirea celulelor distruse de anumite maladii care afecteaza sistemul nervos central.


Citeste si despre:

Tumori cerebrale la copii Simptomele leziunilor cerebrale Tipuri de celule stem Teste de laborator utile in monitorizarea diabetului zaharat Obtinerea celei de-a doua specialitati in medicina Top 5 greseli frecvente in alegerea sabotilor medicali si halatelor medicale – si cum le poti evita O vizita de referinta: Dr. Richard G. Fessler, pionier in neurochirurgie, la Bucuresti Analize de laborator si metode de explorare folosite in patologia digestiva Celule stem embrionare versus celule stem adulte Afectiuni tratate cu celule stem Cum functioneaza transplantul de celule stem Transplantul de celule stem Transplantul de celule stem din sangele periferic