Putini dintre noi constientizam amenintarea invizibila pe care o reprezinta poluarea- una din problemele grave ale societatii actuale. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 7 milioane de oameni mor in fiecare an din cauza expunerii la particulele fine din aerul poluat care ajung in plamani si sistemul cardiovascular, cauzand boli de inima, de plamani si infectii respiratorii.
Persoanele cu un sistem respirator sensibil reactioneaza rapid la inhalarea poluantilor si prezinta simptome imediate, precum tuse, respiratie suieratoare si lacrimarea ochilor.
Pe langa poluare, mai sunt si alti factori care pot cauza afectiuni ale tractului respirator sau leziuni pulmonare, precum alergii, virusuri sau infectii. Din fericire, natura ne ofera alinare prin solutii naturale cu efect tonic pentru plamani si care pot contribui prin: ameliorarea congestiei nazale, calmarea cailor respiratorii iritate, suprimarea simptomelor cum ar fi stranutul, tusea si inflamatiile, efect antihistaminic si antioxidant.
Solutii naturale pentru sanatatea plamanilor
Plamanii functioneaza in mod constant, preluand oxigen si eliminand dioxidul de carbon. Scopul sistemului respirator este de a furniza oxigen in fluxul sanguin al organismului, care transporta si distribuie oxigenul in intregul corp.
Pentru cei care sufera de boli sau infectii pulmonare, acest transfer de oxigen devine mai dificil, rezultand diverse probleme de sanatate. Iata cateva modalitati naturale care contribuie la imbunatatirea functiei pulmonare:
Cordyceps- Ciuperca Tibetana Forte. Numita si ciuperca plamanului, este cunoscuta si utilizata de mii de ani in medicina traditionala chineza pentru proprietatile sale terapeutice. Miceliul
Ciupercii Tibetane este bogat in nutrienti si componenti activi care cresc vitalitatea organismului. Cea mai eficienta forma de administrare a Ciupercii Tibetane este extractul standardizat, care garanteaza continutul minim de principii active, asigurand biodisponibilitatea si efectul terapeutic.
Substantele active esentiale din componenta Cordyceps sunt acidul cordicepic, polizaharidele si adenozina, substante cu efect antiinflamator, imunostimulator, antimicrobian, hipoglicemic si anti-aging. Studiile au aratat ca administrarea de Cordyceps reduce semnificativ inflamatia din plamani in cazul persoanelor care sufera de astm sau alte boli pulmonare cu obstructie a cailor respiratorii.
Scade acumularea de celule care pot creaza fibroza pe plaman, scade productia de citokine inflamatoare, inclusiv TNF-α, IL-8 sau TGF-β1, factori care contribuie la protectia de fluid bronho alveolar, creand obstructie.
Curcumin. Curcuminul este principiul activ esential din Curcuma longa, un rizom folosit in medicia chineza si indiana de peste 5000 de ani, cunoscut si sub numele de “turmeric” sau “sofran indian”.
Studiile fac din Curcumin un candidat puternic in lupta cu infectiile virale si microbiene prin capacitatea sa de a activa anumiti agenti antimicrobieni in organism si de a suprima inflamatia, inclusiv la nivelul plamanilor.
Curcuminul exprima activitate antivirala impotriva unor virusuri prin a inhiba replicarea lor, suprimand actiunea factorului de transcriptie nucleara NF-kB, necesar in multiplicare. in plus, are efecte protective si asupra celulelor infectate, prevenind moartea acestora ca urmare a infectiei cu un virus. Actiunea puternic antiinflamatoare a Curcuminului actioneaza direct asupra anumitor citokine inflamatoare care se depisteaza si la infectiile respiratorii si pulmonare acute.
Curcuminul reduce inclusiv concentratiile serice de hs-CRP, proteina C-reactiva, asociata raspunsului inflamator al organismului la infectie, leziuni sau boli cronice.
Ghimbir. Ghimbirul este cunoscut pentru efectul antibacterian si antiviral, cu beneficii dovedite clinic in combaterea virusului respirator sincitial (RSV), care poate cauza multiple afectiuni respiratorii. Ghimbirul stimuleaza celule respiratorii sa secrete o proteina antivirala care combate infectia la nivelul tractului respirator. in plus, curata sistemul respirator prin eliberarea congestiei cailor respiratorii, eliminarea mucusului si reducerea inflamatiei plamanilor.
In plus, Extractul de Ghimbir are un efect puternic antiinflamator si antioxidant. Cu toate ca inflamatia este un raspuns imunitar normal, inflamatia acuta poate ataca imunitatea si rezistenta organismului. in acest sens Ghimbirul pastreaza echilibrul reactiilor sistemului imunitar, iar prin actiunea antioxidanta protejeaza celulele de stresul oxidativ.
Schizandra. Schizandra este o planta adaptogena, care contribuie la cresterea rezistentei la boli si stres, creste energia, performanta si rezistenta fizica. Extractul de Schizandra este indelung folosit in medicina traditionala chineza pentru o serie de afectiuni, precum: boli respiratorii, astm, insomnie, afectiuni hepatice sau digestive.
Acest adaptogen are un continut bogat de lingani si polifenoli care au efect antiinflamator si antioxidant. S-a constatat ca administrarea de Schizandra reduce episoadele de tuse, inflamarea tractului respirator, are efect emolient, fiind indicat atat in tratamentul tusei uscate, dar si pentru tusea expectoranta. in plus, ajuta si la refacerea organismului dintr-o afectiune pulmonara, intrucat creste schimbul de oxigen de la plamani, spre celule.
Ganoderma. Ganoderma, sau Ciuperca Reishi este una dintre cele mai folosite ciuperci din medicina Ayurveda pentru tratamentul infectiilor.
Recent, au fost remarcate si alte beneficii ale Ganodermei pentru plamani si sistemul respirator. Mai exact, creste capacitatea alveolelor pulmonare de a absorbi oxigenul si reduce reflexul de a tusi, mai ales pentru cei cu bronsita. Ganoderma este renumita si pentru capacitatea de a echilibra sistemul imunitar si pentru efectul adaptogen. Ajuta organismul sa „raspunda corect” la agentii patogeni si factorii externi care irita sistemul imunitar, cum ar fi praful sau sporii de mucegai.
Cordyceps 10/30/1- Ciuperca Tibetana Forte
* Vitalitate pentru sistemul respirator
* Imunostimulator
* Creste longevitatea si vitalitatea organismului
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.