Printre avantajele cumpararii alimentelor congelate nu se numara doar economia de timp ci si faptul ca unele dintre produsele congelate sunt hranitoare daca sunt bine pastrate dupa achizitionare.
Legumele si fructele congelate pot fi, de fapt, mult mai hranitoare decat cele proaspete intrucat acestea sunt ambalate imediat dupa recoltare si sunt bogate in nutrienti.
Legumele si fructele, in mod normal, pot fi pastrate in congelator aproximativ 8 luni de zile daca nu sunt decongelate.
Cele mai bune sunt legumele simple congelate, fara alte ingrediente. Nu este nici o diferenta nutritiva intre cele care sunt ambalate in cutii si cele ambalate in pungi. Legumele si fructele nu trebuie sa fie inghetate sub forma de bulgari - acesta fiind semnul ca au fost decongelate si recongelate, iar in acest caz alimentele au mai putine vitamine.
Se va evita: orice amestec ce contine branza, paste, orez sau este acoperit cu sos. O cana de broccoli simplu congelat, contine 30 de calorii, 20 mg de sodiu si nu are grasimi. Aceeasi cantitate de broccoli cu de sos de branza are mult mai multe calorii si aproximativ 600 grame de sodiu.
Sfat: beneficiati din plin de continutul nutritiv al alimentelor congelate prin prepararea de supe si diverse mancaruri. Dupa decongelare, legumele pot fi utilizate inclusiv in compozitia salatelor proaspete.
Ca si in cazul legumelor, fructele simple, congelate sunt cele mai hranitoare. Pungile cu fructe pot fi pastrate in congelator aproximativ doua luni dupa ce au fost deschise. Se vor folosi pungi care se vor inchide ermetic pentru a se preveni aparitia cristalelor de gheata, ce pot semnala deshidratarea fructelor si pierderea partiala a aromei si substantelor nutritive din componenta acestora.
Se va evita: achizitionarea fructelor ambalate cu zahar. De exemplu, capsunile congelate in sirop, pot contine de pana la 11 ori mai mult zahar decat cele naturale, neindulcite.
Sfat: fructele congelate pot fi delicioase cand sunt consumate inghetate. Bucatile de mango, ciresele si murele sunt deosebit de gustoase in acest mod sau amestecate in piureuri, iaurturi, sub forma de topping pentru clatite sau vafe. In plus sunt bogate in antioxidanti.
Mancarurile congelate nu sunt mai gustoase decat mancarurile proaspete dar sunt cea mai buna varianta atunci cand nu aveti timp sau energie pentru a gati. Acestea pot contribui inclusiv la pierderea in greutate, cum s-a demonstrat in urma studiilor. Se vor alege produsele alimentare care au mai putin de 3.5 grame de grasime la 100 de calorii, nu mai mult de 600 mg de sodiu total si nu contin grasimi trans. Recomandate sunt si cele care contin cel putin 4 grame de fibre si aproximativ 15 grame de proteine.
Se vor evita: mancarurile cu multe calorii, cum ar fi lasagna cu carne. Unele feluri de mancare fara carne pot contine cantitati excesive de branza, care este bogata in grasimi saturate si sodiu.
Sfat: multe dintre femei consuma antreuri care contin mai putin de 300 de calorii, desi o masa ar trebui sa contina mai mult de 400 de calorii. De aceea, este recomandat ca din compozitia unei mese sa nu lipseasca legumele, salata, supa si fructele. Prin consumul acestora nu vor lipsi fibrele si nutrientii.
Dulciurile congelate pot fi un teren minat, mai ales inghetatele si prajiturile cu mai multe straturi. Totusi, unele produse, mai ales cele ambalate in portii mici, pot fi consumate fara probleme daca nu se fac excese. Indicat ar fi sa se aleaga deserturile care nu depasesc 200 de calorii, cum sunt de exemplu sorbeturile de fructe sau inghetata cu putine calorii.
Se vor evita: portiile mari de dulciuri. Nu sunt recomandate nici produsele alimetare care contin sirop de porumb sau indulcitori artificiali.
Sfat: de preferat ar fi sa se consume portiile mici de deserturi ambalate individual, care au mai putin de 50 de calorii. Nu se vor consuma mai mult de 2-3 portii.
Intotdeauna se vor urma indicatiile oferite de producatori. Alimentele trebuie, de obicei, decongelate inainte de a fi gatite pentru a va asigura ca vor fi suficient incalzite pentru a fi distruse bacteriile daunatoare. In cazul in care produsele alimentare au dimensiuni mari (un pui intreg, de exemplu) si nu vor fi decongelate inainte de preparare, interiorul acestora ar putea ramane nepreparat in timp ce exteriorul va fi ars.
Alimentele care au fost o data decongelate nu ar trebui recongelate. Imediat ce au fost decongelate trebuie utilizate sau aruncate.
Alimentele decongelate trebuie sa fie tratate, la fel de atent ca alimentele refrigerate (cele pastrate in frigider).
Ar trebui sa se acorde atentie mai ales pentru ca lichidul, care ar putea fi eliberat in timpul congelarii si dupa, sa nu se scurga pe suprafetele din frigider. Se va pastra, prin urmare, carnea decongelata acoperita, introdusa in recipiente, in partea de jos a frigiderului, dar nu mai mult de 24 de ore.
Acest lucru depinde de tipul de alimente si de temperatura de depozitare. Cu cat temperatura este mai scazuta, cu atat produsele alimentare vor fi pastrate mai bine. De obicei congelatoarele au mai multe trepte de racire. In general, in congelator temperatura se afla in jurul valorii de -18 grade celsius, iar temperatura de congelare rapida este de -26 grade celsius. Pe ambalajul produselor congelate se afla indicatii care precieaza temperatura la care pot fi stocate produsele, insa se recomanda ca majoritatea tipurilor de alimente sa fie depozitate si congelate la -18 grade celsius.
Perioada maxima de pastrare in stare congelata a legumelor:
Legume | Perioada |
Broccoli | 15 luni |
Fasole verde | 18 luni |
Varza de Bruxelles | 15 luni |
Morcovi | 18 luni |
Conopida | 15 luni |
Porumb pe stiulete | 12 luni |
Mazare | 18 luni |
Spanac | 18 luni |
Cartofi feliati | 24 de luni |
Perioada maxima de pastrare in stare congelata a produselor din carne:
Carne si produse din carne | Perioada |
Friptura si oase de vita | 12 luni |
Carne tocata de vita | 10 luni |
Cotlete si oase de miel | 10 luni |
Cotlete si oase de porc | 6 luni |
Mezeluri | 6 luni |
Bacon | 2-4 luni |
Carne de pui | 12 luni |
Carnati | 1-2 luni |
Perioada maxima de pastrare in stare congelata a pestelui si crustaceelor:
Peste si crustacee | Perioada |
Peste (hering, macrou, somon, etc.) | 4 luni |
Peste alb | 8 luni |
Creveti, homar, crab | 6 luni |
Scoici, stridii | 4 luni |
Perioada maxima de pastrare in stare congelata pentru alte alimente:
Alte tipuri de alimente | Perioada |
Inghetata | 6 luni |
Fructe | 6-12 luni |
Unt | 6-9 luni |
Supe, ciorbe, tocanite | 2-3 luni |
Paine | 3 luni |
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.