Profilul adolescentului roman in conformitate cu practicile si perceptiile sexuale

Actualizat: 12 Iulie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

In luna aprilie 2010, Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii - ARPS a desfasurat, in cadrul proiectului Abordari integrate de prevenire HIV/SIDA in Romania o cercetare de tip cantitativ privind "cunostintele, atitudinile si practicile tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani legate de infectia cu HIV, alte infectii cu transmitere sexuala si consecintele practicarii sexului neprotejat".

Metodologie
Populatia tinta a fost reprezentata de tinerii cu varsta de 15-24 de ani din Romania din mediul urban si rural.
Esantion: 1325 de subieci, reprezentativ pentru populatia tinta.
Eroare maxima tolerata: +/- 2.8 % la un nivel de probabilitate de 95%.
Metoda de cercetare: sondaj - intervievare fata in fata pe baza de chestionar administrat de operator de interviu.
Instrument de cercetare: chestionar individual.

Date principale ale profilului tinerilor

• Din zece tineri cu varsta de 15-24 de ani din Romania, sase si-au inceput viata sexuala (62% din totalul esantionului). Media varstei la care tinerii si-au inceput viata sexuala este de 16,7 ani (17,5 fete, 16,1 baieti). Ponderea celor care si-au inceput viata sexuala in cadrul unei relatii formalizate - logodna sau casatorie - este de doar 5,7%.

• Studiul a aratat ca dintre tinerii (15-24 ani) care si-au inceput viata sexuala fiecare al saselea nu a folosit niciodata prezervativul - 16,3% din total. Dintre acestia majoritatea - aproximativ 68% - au avut cel putin un contact sexual in ultimele 3 luni. Fetele care nu au utilizat niciodata prezervativ sunt mai numeroase comparativ cu baietii, iar tinerii din mediul rural care nu au utilizat niciodata prezervativul sunt mai numerosi decat cei din mediul urban.

• Dintre tinerii care si-au inceput viata sexuala, patru din zece (41%) nu au folosit prezervativul la ultimul contact sexual pe care l-au avut. Fetele care au avut ultima data o relatie neprotejata sunt mai numeroase comparativ cu baietii, iar tinerii de varsta 20-24 ani in situatia mentionata sunt mai numerosi decat cei cu varsta de 15-19 ani.

• Trei sferturi (76%) dintre tinerii care si-au inceput viata sexuala au declarat ca ultimul contact sexual a avut loc in ultimele 3 luni; dintre acestia, peste 70% au declarat ca relatiile sexuale au avut o frecventa de minim 2-3 ori pe saptamana, iar unul din sase (17%) a avut doi sau mai multi parteneri in acest interval de timp.

• Dintre tinerii care au avut relatii sexuale in ultimele 3 luni, sapte din zece (69%) au fost expusi cel putin o data riscului contractarii unei boli cu transmitere sexuala prin practicarea unei relatii neprotejate. Mai mult, unul din patru (25%) n au folosit prezervativul in relatia cu ultimul partener pe care l-au avut.

• Fiecare al cincilea tanar (19%) care si-a inceput viata sexuala a declarat ca a avut in ultimele 12 luni contacte sexuale ocazionale, cu persoane mai putin cunoscute. Dintre acestia, fiecare al treilea (37%) a avut cel putin o data o relaie sexuala ocazionala neprotejata (nu a folosit prezervativul).

• Achizitionarea de prezervative in cazul tinerilor care doresc acest lucru ridica inca probleme de jena - 15 % dintre tineri considera sa este rusinos sa ceri prezervative la magazin sau la farmacie. Aproximativ 52% dintre tineri declara ca nu au avut niciodata in ultimele 12 luni prezervative la ei.

• Doar unul din zece elevi indica parintii/rudele sursa principala de informatii privind folosirea prezervativului si prevenirea bolilor cu transmitere sexuala, iar aproximativ 13% indica profesorii drept sursa principala de informatii. Practic trei din patru elevi au indicat drept sursa principala de informatii privind bolile cu transmitere sexuala altceva decat familia sau profesorii (de ex. prieteni, mass-media etc).

• Pe fondul informarii deficitare, o pondere semnificativa dintre tineri manifesta tendinte discriminatorii vizavi de persoanele cu HIV. Elocvent, 39% dintre tinerii intervievati nu ar fi dispusi nici macar sa ia masa cu o persoana infectata cu HIV/SIDA, iar 34% considera ca unui profesor infectat cu HIV ar trebui sa i se interzica sa mai predea la scoala.

Proiectul Abordari integrate de prevenire HIV/SIDA in Romania este implementat de un parteneriat intre Fundatia Tineri pentru Tineri si alte 4 organizatii neguvernamentale (Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii - ARPS, Asociatia Romana Anti-SIDA - ARAS, Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA - UNOPA, Fundatia "Alaturi de Voi" Romania - ADV Romania) si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii - CNCD.

Proiectul este finantat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Mecanismul Financiar SEE (Spatiul Economic European), fiind un proiect individual in componenta granturi, aria "Sanatate si ocrotirea copilului" si reprezinta materializarea unui parteneriat extins intre organizatii si institutii ce au ca misiune implicarea in problematica HIV/SIDA.


Citeste si despre:

Probleme de dinamica sexuala la adolescenti Exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania Cum sa vorbim cu adolescentii despre sex? 4 lucruri mai putin cunoscute despre sexul oral Importanta educatiei sexuale Sexul si mituri legate de sex si sarcina Fanteziile erotice Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Hepatita B si noile ghiduri de tratament Calendarul si Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat - 2009 Securitate si sanatate in munca: expunerea la zgomot Virusul West Nile - cum se manifesta aceasta boala transmisa de tantari Violul in viziunea moderna Metode contraceptive 10 mituri despre contraceptie
Cere sfatul medicului ×