Rolurile esentiale ale enzimelor sau enzimoterapia de sistem

Publicat: 14 Decembrie 2006

Enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii, din substante mai simple si descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc.

De aceea, in unele boli cand activitatea unor enzime este mare sau prea scazuta se produc perturbari in exploatarea normala a alimentelor si in degradarea lor de catre acestea.

Ce sunt enzimele?

Enzimele sunt substante organice complexe de natura proteica, cu rol major in dirijarea si favorizarea proceselor metabolice la toate organismele vii.

Enzimele sunt catalizatori in reactiile biochimi�ce din organismul nostru, au rol de baza in biosinteza si degradarea substantelor din materia vie.

Ele se afla la baza tuturor functiilor din organism, de la digestie pana la sustinerea la parametri optimi a sistemului imunitar. Proteinazele sunt elementul activ de baza a preparatelor enzimatice combinate, asigurand efectele lor principale - antiinflamator, antiedematos (impiedica aparitia edemelor), imuno-modulator (stimuleaza imunitatea).

Enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii, din substante mai simple si descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc.

De aceea, in unele boli cand activitatea unor enzime este mare sau prea scazuta se produc perturbari in exploatarea normala a alimentelor si in degradarea lor de catre acestea.

Ce fac si unde se gasesc enzimele ?

Unul din rolurile esentiale ale enzimelor continute de Wobenzym este acela de a creste concentratia antibioticelor in sange si de a usura patrunderea lor in tesuturi, ceea ce determina cresterea efectului terapeutic, crescand concentratia antibioticelor si chimioterapicelor in sange si tesuturi. De asemenea, Wobenzym micsoreaza efectele adverse determinate de antibiotice si alte antiinflamatoare.

S-a demonstrat in studii clinice faptul ca preparatele enzimatice pot patrunde cu usurinta in focarul inflamator (abcese stafilococice, de exemplu) si potenteaza concentratia locala a antibioticelor.

In cazul administrarii de preparate enzimatice combinate, cum ar fi Wobenzym si Phlogenzym, efectul terapeutic al antibioticelor este crescut evident comparativ cu situatia in care s-au utilizat enzimele proteolitice separat.

In focarul de inflamatie, fermentii din componenta preparatelor ETS, normalizeaza permeabilitatea membranelor, blocheaza moleculele de adeziune care declanseaza reactii autoimune, asigura efectul antiedematos si analgezic si, de asemenea, initiaza precoce procesele reconstructive, potenteaza efectul antibioticelor.

Alt rol foarte important al enzimelor continute de Wobenzymeste determinat de importanta prevenirii enzimelora aparitiei trombozelor, accidentelor vasculare si infarctului miocardic si a faptului ca are important efect antiagregant plachetar.

Enzimoterapia de sistem are un rol important intrucat poate influenta in mod benefic stari patologice (inflamatia, edem-ul, dereglarea microcirculatiei, in special in cazuri de imunitate scazuta semnalate in multe boli cronice).

Aceasta se aplica in cazuri de insuficienta enzimatica la nivelul tractului digestiv. De exemplu, in gastrita cronica cu functia secretorie redusa, pancreatita cronica, colecistita cronica, enterita cronica, dispersie nonulceroasa, care se asociaza cu fenomene de insuficienta exocrina, adica scaderea secretiei de enzime pancreatice, care participa in procesul de digestie.

Corectarea acestor dereglari se realizeaza prin tratamentul substitutiv cu preparate enzimatice. In cazul dat insuficienta enzimelor naturale este compensata prin administrarea de medicamente, care contin asemenea enzime.

Wobenzym nu e un supliment biologic activ - el este un remediu medicamentos.

Suplimentele dietetice sunt substante de origine naturala, care normalizeaza raportul substantelor nutritive, avand in componenta sa substante cu efect adaptogen si tonizant. Asemenea preparate sunt compuse din extracte de origine animala si vegetala, de asemenea pot contine vitamine, minerale, si alte substante.

Preparatele medicamentoase ETS – Wobenzym si Flogenzym contin:

� proteinazele pancreasului (tripsina, chimotripsina),

� proteinazele plantelor (papaia si ananas, papaiana si bromelina) rutozid,

� bioflavonoid obtinut din planta Sophora japonica.

Enzimele si substantele fiziologic active de origine vegetala (rutin, papaina, bromelain) din compozitia Wobenzym-ului au efect antioxidant si incetinesc procesul de imbatranire al organismului.

Exista numeroase studii asupra eficacitatii preparatelor ETS in diverse domenii ale medicinei: reumatologie, cardiologie, hepatologie, nefrologie, pediatrie, obstretica si ginecologie, oncologie, traumatologie si medicina sportiva, oftalmologie, urologie, andrologie, chirurgie, cosmetologie si chirurgie plastica.

Wobenzym este eficient si recomandat in toate starile patologice, care au la baza fenomene ca inflamatia, edemul, dereglari de imunitate si de microcirculatie. Aceasta se refera la:

� inflamatia cailor respiratorii superioare si inferioare,

� sinuzite,

� bronsite,

� bronho-pneumonii,

� pancreatita,

� colita ulceroasa (boala Crohn),

� scleroza difuza.

Preparatele ETS potenteaza efectul antibioticelor in plasma sangvina si in tesuturi, stimuleaza procesele reparative, amelioreaza activitatea functionala a spermatozoizilor.

Enzimoterapia de sistem este indicata in urmatoarele afectiuni:

- in ginecologie: infectii cronice, anexita, mastopatie;

- in urologie: inflamatia cailor urinare, cistita, cistopielita, prostatita;

- in traumatologie: facturi, procese inflamatorii a tesuturilor moi, contuzii, entorse, luxatii, dureri musculare, tendoane inflamate, procese posttraumatice cronice, traume sportive;

- in ortopedie-reumatologie: artrita reumatoida, artroze, reumatism extraarticular, reumatismul articular inflamator, osteoartroza, boala Behterev, boala Sjogren,

- in andrologie: prostatite, maladii sexual transmisibile;

- in chirurgie: procese inflamatorii pre- si postoperatorii, edeme posttraumatice, operatii plastice si reconstructive;

- in cardiologie: boala ischemica a cordului, previne aparitia trombozelor, infarctului miocardic si a accidentuluivascular, profilaxia secundara a preinfarctului, ateroscleroza, sindrom fosfolipidic, colesterol crescut;

- in angiologie: tromboflebite, sindrom posttromboflebitic, vasculite, trombangiita obliteranta, flebite recidivante, limfedemul, edemul limfatic secundar, varice, alte boli inflamatorii vasculare, ;

- in orl: inflamatii ale cailor respiratorii, ale amigdalelor, urechilor, laringelui, sinuzite, frontite;

- in endocrinologie: angiopatia si retinopatia diabetica, tiroidita autoimuna;

- in dermatologie: dermatita atopica, acnee;

- in imunologie: boli autoimune, reglarea sistemului imun;

- in gastroenterologie: inflamatii digestive;

- in stomatologie: stari inflamatorii consecutive interventiilor chirurgicale stomatologice.

Autor: Dr. Liliana Groppa -

medic primar reumatologie


Email