Un raport al OMS atrage atentia ca alimentele din intreaga lume sunt inca prea sarate
Publicat: 18 Aprilie 2007
Salveaza articol
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Alimentele din intreaga lume sunt inca prea sarate si sunt in continuare prea multe tari care ignora recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) privind aportul zilnic de sare, a declarat Prof. Franco Cappuccio de la University of Warwick's Warwick Medical School.
In raportul publicat de OMS la Forumul pentru Reducerea Aportului de Sare in Populatie, el a declarat ca foarte putine state respecta recomandarile OMS privind preventia hipertensiunii arteriale care indica un aport de maxim 5 grame de sare pe zi. Unele tari si-au fixat obiective mai indraznete privind aportul alimentar de sare in timp ce alte tari nu au un program national privind aportul de sare.
Prof. Cappuccio a remarcat ca majoritaea statelor din Comunitatea Europeana recomanda inca un aport de sare superior celui indicat de OMS sau nu au nici o recomandare in privinta aportului de sare. Una dintre tarile care recomanda un aport excesiv de sare este Belgia, unde aportul zilnic de sare recomandat este de maxim 8,75 de grame pe cand in Portugalia aportul de sare recomandat este de maxim 5g/zi. In Grecia si Ungaria sunt doar recomandari generale privind dieta (de ex. „evitati sarea si alimentele bogate in sare”).
In Marea Britanie recomandarile sunt ca aportul de sare sa nu depaseasca 6g/zi. Cu toate ca aceasta recomandare este mai mare decat cea a OMS, Prof. Cappuccio a declarat ca Marea Britanie are cea mai activa si eficienta campanie publicitara menita sa reduca aportul de sare.
Situatia este mai grava in Asia. Aici, Prof. Cappuccio a relatat ca recomandarile nutritionale privind aportul zilnic de sare sunt prezente doar in patru tari si variaza de la maxim 5g/zi in Singapore pana la maxim 10g/zi in Japonia. Pe continentul African doar doua tari, Nigeria si Africa de Sud, au ghiduri privind aportul zilnic de sare.
Lucrurile stau un pic mai bine in Australia, Noua Zeelanda, Canada si USA unde aportul zilnic de sare recomandat este de maxim 6g/zi, mai mare insa decat cel recomandat de OMS. Cu toate acestea in USA exista o recomandare specifica pentru anumite grupuri de risc iar aceasta este de maxim 4g/zi. In America de Sud, doar cateva tari au recomandari privind aportul zilnic de sare (precum „reduceti aportul de sare”, „pastrati un aport moderat de sare”) dar Brazilia este singura tara cu recomandari precise (care sunt similare cu cele ale OMS adica un aport de sare de maxim 5g/zi).
In finalul raportului Prof. Cappuccio a declarat ca efortul si implicarea institutiilor guvernamentale pentru a reduce aportul de sare nu sunt vizibile in multe tari iar recomandarile trebuie sa se regaseasca in actiuni concrete care ar trebui adaptate la contextul national.