O echipa de cercetatori de la Colegiul Imperial din Londra a dezvoltat un compus alimentar care ajuta la reducerea apetitului si, implicit, la prevenirea cresterii in greutate.
Studiul efectuat de specialistii britanici asupra a 60 de persoane a indicat faptul ca voluntarii care au consumat alimente peste care a fost presarat noul compus au fost supusi unui risc mai mic de a lua in greutate de-a lungul unei perioade de 6 luni, comparativ cu voluntarii din grupul de control.
Compusul in cauza include propionat, o substanta care stimuleaza intestinele sa produca hormoni de satietate. Propionatul este produs in organism in mod natural ca urmare a procesului de fermentare a fibrelor.
Voluntarii implicati in studiu, care au consumat alimente cu propionat, au mancat cu 14% mai putin decat participantii carora cercetatorii le-au administrat inulina. Totodata, participantii din primul grup s-au dovedit a avea in sange un nivel mai ridicat de hormoni de satietate comparativ cu aceia din al doilea grup.
Cercetatorii nu cunosc mecanismul exact din spatele acestui fenomen, insa considera ca este vorba despre un proces care actioneaza asupra nervului vag la nivel intestinal.
Studiul a fost publicat in revista de specialitate Gut.