O echipa de cercetatori din Finlanda a ajuns la concluzia ca trasaturile de personalitate din copilarie sunt asociate cu posibilitatea aparitiei unor afectiuni cardiace la maturitate, prin masurarea grosimii medii a intimei arterei carotide.
Dr. Liisa Keltikangas, seful echipei de cercetatori, a declarat, conform unui articol medical prezentatpe siteul healthology.comca este posibil ca aterosleroza sa aiba originea in perioada copilariei. Studiile anterioare au aratat ca trei dintre tipurile de personalitate studiate si anume: hiperactivii, emotivii si tipul cu sociabilitate redusa, predispun la aparitia afectiunilor psihice, problemelor sociale si a vulnerabilitatii crescute la stress la adult.
Ramane de stabilit daca temperamentul afecteaza in mod direct semnele precoce ale aterosclerozei.
Echipa de cercetatori a examinat tipurile de personalitate ale unui lot format din 708 copii cu varsta cuprinsa intre 3 si 9 ani in 1980, prin investigarea mamelor cu privire la cele trei tipuri de personalitate mentionate anterior.
Dupa o perioada de urmarire de aproximativ 21 de ani, subiectii au fost supusi unei examinari ecografice pentru a determina grosimea medie a intimei arterei carotide, un marker al aterosclerozei preclinice. Cercetatorii au depistat ca tipurile de personalitate din copilarie anticipeaza unii factori de risc asociati cu bolile cardiovasculare, inclusiv fumatul. Tipurile de personalitate din copilarie s-au dovedit a fi corelate cu indicele de masa corporala (IMC), tensiunea arteriala si nivelul educational la femeile adulte.
Dupa ajustarea factorilor de risc din copilarie cu cei de la maturitate, tipul de personalitate din copilarie a ramas in continuare foarte puternic asociat cu grosimea medie a intimei arterei carotide la femei.
Dr. Liisa Keltikangas, a declarat ca: „ Acest studiu dovedeste faptul ca personalitatea poate contribui la dezvoltarea grosimii medii a intimei in doua moduri”, prin influentarea factorilor de risc, ca de exemplu fumatul si IMC sau in mod direct prin influentarea grosimii medii a intimei, mecanism care nu a fost luat in considerare in acest studiu.
Cand a fost evaluat individual, tipul de personalitate a fost corelat cu factorii de risc, dar doar tipul de personalitate hiperactiv a fost puternic corelat cu grosimea medie a intimei.