Tantrumurile copiilor

Actualizat: 17 Septembrie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Andreea Neacsu
Psiholog

Generalitati


Daca aveti un copil mic, probabil stiti ce sunt tantrumurile. Expertii le definesc ca stari de furie bruste si neasteptate sau alte emotii.

In timpul unui tantrum, copiii de obicei plang, tipa, se vaita, lovesc, se trantesc pe jos sau chiar isi tin respiratia.

Oricine poate avea tantrumuri, insa ele sunt mai des intalnite la copiii intre 1 an si 4 ani, atat la fetite, cat si la baietei.

Acesti copii nu mai au astfel de manifestari atunci cand inteleg cum sa isi gestioneze emotiile.

A avea de-a face cu o astfel de stare poate fi neplacut si jenant. Dar amintiti-va, tantrumurile sunt mai intense la inceput, apoi dureaza doar 2 minute sau chiar si mai putin. Unii copii pot avea aceste stari mai des, iar altii mai rar. Tantrumul este o parte normala a dezvoltarii unui copil.

Acesta este modul prin care el arata ca este suparat si frustrat si se poate intampla cand copilul este obosit, ii este foame sau se simte inconfortabil; sau pur si simplu nu poate obtine ce vrea (de obicei un obiect sau atentia parintelui).

Tantrumul este des intalnit in al doilea an de viata, atunci cand abilitatile verbale incep sa se dezvolte. Deoarece copilasii nu pot inca sa spuna ce vor, ce simt sau ce au nevoie, o experienta frustranta poate cauza manifestarile despre care vorbeam mai sus.

Cu cat abilitatile verbale se imbunatatesc, cu atat descresc si numarul si intensitatea tantrumurilor. Copiii vor independenta si control in mediul lor, mai mult decat sunt ei capabili sa faca fata, mai ales intre 3 si 4 ani vor autonomie. Cand descopera ca nu pot face si nu pot avea orice vor, apar starile nedorite.

Cum il puteti ajuta pe copil sa evite crizele de tantrum?

Ca parinte, comportamentul dumneavoastra conteaza foarte mult.

Oferiti-i atentie. Obisnuiti-l sa faca fapte bune inca de mic. Recompensati-l cu laude si atentie pentru comportamentele pozitive.
Incercati sa il faceti sa creada ca detine controlul asupra unor lucruri minore. Oferiti-i oportunitatea sa aleaga cum ar fi ”Vrei suc de portocale sau de mere?” sau ”Vrei sa iti speli dintii inainte sau dupa baie?” In acest fel, nu veti intreba ”Vrei sa te speli pe dinti acum?”, la care inevitabil copilul va raspunde ca nu.

Incercati sa pastrati diferite obiecte departe de a le vedea sau a le putea lua. Aceasta modalitate evita scenele de plansete. Bineinteles, nu este intotdeauna posibil, insa puteti incerca.

Distrageti-va copilul. Atrageti-i atentia oferindu-i alt lucru in locul celui pe care il doreste si nu il poate avea. Incepeti o noua activitate pentru a o inlocui pe cea frustranta pentru el sau pur si simplu schimbati mediul. Scoateti-l pe cel mic afara sau mutati-va in alta camera.

Ajutati-l pe copil sa dobandeasca noi abilitati si sa reuseasca. Ajutati-va copilul sa invete lucruri noi. Laudati-l pentru a-l ajuta sa fie mandru de ceea ce poate sa faca. De asemenea, incepeti cu ceva simplu inainte de a-l solicita cu cerinte mai grele.

Cunoasteti-i limitele copilului. Daca stiti ca cel mic este obosit, nu este cea mai buna solutie sa il luati la cumparaturi sau sa il epuizati cu o noua insarcinare.

Cel mai important, pastrati-va seriozitatea cand raspundeti unui tantrum. Nu va complicati problema cu propriile frustrari sau furii. Amintiti-va ca treaba dumneavoastra este sa il ajutati pe copil sa invete sa se calmeze. In acest fel, trebuie sa va pastrati calmul pentru a-i oferi copilului un model.

Actiunile dumneavoastra seteaza un exemplu pentru cel mic. Lovirea si palmuirea nu ajuta. Iar in felul acesta copilul primeste mesajul ca folosind forta si pedepsirea fizica este potrivit. Ceea ce poate rezulta in comportamente si mai negative de-a lungul timpului. In loc de aceasta, incercati sa aveti control pentru ambii.

Tantrumurile ar trebui gestionate in mod diferit, depinde de motivul pentru care copilul este suparat. Uneori, poate ca aveti nevoie sa ii asigurati confort. Alta data poate ca este mai bine sa il ignorati si sa ii atrageti atentia cu o activitate noua.

Daca cel mic este obosit sau ii este foame, este timpul pentru somn sau pentru o gustare. Daca tantrumul se intampla dupa ce copilului ii este refuzat un lucru, ramaneti calm si nu oferiti prea multe explicatii de ce nu poate avea ceea ce-si doreste. Incercati sa gasiti ceva ce poate avea.

Copiii care sunt in pericol de a se rani pe sine sau pe altii in timpul unei astfel de crize ar trebui dusi intr-un loc linistit si sigur pentru a se calma. Se aplica in timpul tantrumurilor in spatiile publice.

Prescolarii si copiii mai mari folosesc aceasta modalitate pentru a obtine un lucru pe care l-au mai obtinut anterior manifestand acelasi comportament. Odata ce copilul a inceput scoala, este potrivit sa il trimiteti in camera lui pentru a se linisti. Decat sa ii setati un anumit timp, spuneti-i copilului sa stea in camera pana a reusit sa se controleze.

Daca simtiti ca se apropie o criza de tantrum, ar trebui sa puteti sa o opriti prin a-l distrage. De exemplu, daca cel mic nu vrea sa mearga sa se culce, vorbiti despre ceva amuzant care urmeaza sa se intample a doua zi. De asemenea, incurajati-l sa ia o pauza de la activitatea frustranta sau spuneti-i sa aleaga o activitate pe care stie mai bine sa o managerieze.

Cum puteti face fata unui tantrum?

Daca o criza de acest fel a inceput, cea mai buna solutie ar fi ignorarea; puteti incerca urmatoarele:

Plecati de langa copil. Stati totusi intr-un loc de unde copilul sa va poata vedea, mai ales daca el este foarte mic. Oferiti-i spatiu. Uneori, un copil are nevoie de loc unde sa se enerveze, doar sa va asigurati ca nimic din jurul sau nu il poate rani.

Continuati sa faceti ce faceati inainte de aparitia crizei. Puteti observa copilul fara sa va concentrati neaparat toata atentia pe el.

Nu vorbiti cu copilul, pe cat posibil. Atat timp cat siguranta copilului nu este afectata, ar trebui sa ii spuneti ca ii veti vorbi atunci cand se va calma.

Comportamentul violent ca muscatul sau lovirea cere interventie. In timpul unui tantrum, copilul este scos din minti. Emotiile sale o iau razna, netinand cont de zona frontala a creierului, cea care ia decizii si face judecati. De aceea explicatia nu functioneaza, pentru ca zona creierului care judeca nu lucreaza. Odata ce copilul s-a calmat, ii puteti vorbi.

Incercati sa aflati motivul crizei. Copiilor care au un vocabular de doar 50 de cuvinte si nu pot lega mai mult de 2 cuvinte trebuie sa li se cunoasca dorintele si nevoile. Atunci cand mesajul este inteles gresit sau deloc inteles, se concretizeaza frustrarea lor.

Dupa ”furtuna”

-Nu recompensati tantrumul copilului prin diferite modalitati. Aceasta nu va face decat sa ii demonstreze copilului ca manifestarea sa a fost eficienta. In loc de aceasta, laudati-l pentru ca a putut sa isi revina.

-Asigurati-va ca cel mic doarme destul. Somnul insuficient il face pe copil hiperactiv, obositor si cu comportamente extreme. Dormitul suficient reduce mult crizele de tantrum.

-Constientizati sentimentele copilului. Ii puteti spune ”Stiu ca te-ai suparat pentru ca nu iti poti lega sireturile”.

-Nu il pedepsiti si nu folositi cuvinte ca ”esti o fetita rea”/”esti un baietel rau”.

-Invatati-l alte modalitati de a-si exprima furia sau frustrarea. De exemplu, incurajati-l sa foloseasca cuvinte.

-Fiti un model pozitiv. Copiii invata de la parinti, deci lasati-va copilul sa vada ca puteti face fata cu calm emotiilor puternice.


Citeste si despre:

De ce copilul meu este rasfatat? Copiii cu ADHD - tulburare comportamentala sau rasfat excesiv? Copilul prematur Cresterea copiilor. Sfaturi utile pentru familiile monoparentale Cresterea si dezvoltarea in perioada 1-12 luni Pasiunea in viata de cuplu dupa nastere Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Mama aproape perfecta Lucruri minunate care se intampla numai in sarcina Beneficiile alaptarii 12 reguli de sanatate care pot fi incalcate! Rivalitatea intre frati Stilmularea lactatiei
Cere sfatul medicului ×